Може ли мама да кърми, ако е болна - статия

Искамe бебе - бременност, моментът на раждането, майчинство, проблемно забременяване и ин витро, осиновяване и приемна грижа

Може ли мама да кърми, ако е болна - статия

Мнениеот Kayra » 03 Яну 2018, 22:34

Болестните състояние в семейство с малко бебе или дечица, може да са доста стресиращи. Всички ние като родители е естествено да се тревожим и да се стараем да взимаме възможно най-правилните и подходящи мерки за това да елиминираме възможностите за заразяване или да намалим ефекта от вече хронични заболявания. Опасенията са, както за бебетата и дечицата, така също и за нас майките. За съжаление все още се срещат препоръки кърменето да се прекъсне, кърмата да се изхвърля или дори да се спре изцяло, когато в много случаи това не е необходимо. Опасенията са, че бебето може да се зарази от кърмата, майката да се изтощи още повече или че по време на кърмене не трябва да се взимат лекарства. Всъщност в много редки случаи се налага кърменето да се преустанови за известно време или за постоянно.

Кога кърменето не се препоръчва

Тъй като повечето известни и често срещни заболявания, включително хронични или инфекциозни са съвместими с кърменето, Световната Здравна Организация има специален документ обозначаващ само тези ситуации, които налагат бебето да бъде хранено със заместител на майчина кърма, временно или постоянно, било заради заболяване на майката или заболяване на бебето(Acceptable medical reasons for use of breast-milk substitutes, WHO 2009). Документът е достъпен за четене и сваляне от страницата на СЗО

При повечето сезонни вирусни и бактериални инфекции, кърменето не само, че може да продължи, но то се явява и естествената защита на бебето. Още повече, че в обичайния случай майката и бебето са били в контакт със заразата дни преди да се появят симптомите. В този смисъл, разделянето на майката и бебето или ограничаването на кърменето, няма потенциала да защити бебето В същото време, липсата на кърма го лишава от важни имунни компоненти, които могат да се намерят само в майчината кърма. Когато майката е болна, нейното тяло, нормално произвежда антитела, които да противодействат на вируса или бактерията и то още преди да има симптоми. Голямо количество от тези антитела преминават и в кърмата. Някои бебета дори не се разболяват, а тези които се разболяват обичайно прекарват болестта по-леко. Освен качествата на кърмата, които подпомагат оздравителния процес, самото кърмене действа успокояващо и за майката и за бебето.
Ако сме сигурни, че бебето е здраво, а симптомите са само при майката, тогава може да е удачно да се използват предпазни средства, като маска на лицето, която се поставя и върху носа, ръцете да се мият често с топла вода и сапун и да се проветрява помещението.

Когато се налага медикаментозно лечение

Важно е да:

- Уведомите вашият лекар, че сте кърмеща майка, както и каква е възрастта на бебето или детето и дали то има някакви заболявания;
- Обсъдите възможността медикаментозната терапия да се отложи или да се замести с алтернативна такава. Голяма част от медикаментите са съвместими с кърменето. Преценката се прави на база на специализирани фармакологични справочници, които използват данни събрани от проучвания за действието на даден медикамент при кърмещи жени и бебета. Това се прави индивидуално за всеки медикамент. Такъв справочник е “Medications & Mothers’ Milk” с автори Thomas W. Hale PhD, Hilary E. Rowe, PharmD. Този справочник предоставя най-пълната, съвременна и медицински доказана информация за съвместимостта на медикаментите с кърменето. Важно е да се отбележи, че консултантът по кърмене може само да ви даде информацията, а преценката относно лечението и кърменето се прави от вас и лекуващият ви лекар;
В случай, че съвместима с кърменето терапия не може да се намери е важно да се обсъди:

* Рискът за вас, ако не се лекувате и рискът за бебето, ако приемате тези медикаменти и то суче;

* Рискът за вас, ако не кърмите и спирането на лактацията и рискът за бебето, ако то не суче и се храни със заместител на майчината кърма

Цялата статия и използваните източници - Може ли мама да кърми, ако е болна
Аватар
Kayra
 
Мнения: 14
Регистриран на: 20 Юни 2017, 16:54

Re: Може ли мама да кърми, ако е болна - статия

Мнениеот FramarMedia » 04 Яну 2018, 01:52

Здравейте Деси и благодарим за интересната статия. Честно казано, малко множко идват 4-5 линка в един по-кратък материал, но понеже темата е интересна, да приемем, че не съм ги видял. Не знам дали знаете, но и един линк е достатъчен, този в подписа ви. Ако сте активен участник и хората четат вашите коментари, това е повече от достатъчно ;) и за Гугъл и за сайта ви. Иначе и 100 линка да има, полза няма.
Ще оставя утре майките да ви разпитват, аз съм татко и детето ми е далеч от кърменето и нямам пряка полза :)
Аватар
FramarMedia
Модератор
 
Мнения: 427
Регистриран на: 26 Мар 2011, 10:39

Re: Може ли мама да кърми, ако е болна - статия

Мнениеот ракун » 04 Яну 2018, 10:01

:beamup:
Много ме кефи, че се опитвате да сте полезни. Въпросът е дали е разумно да се използва като ковектив статия по въпрос от подобна важност (щото детското здраве си е важно , както знаем).

Само аз ли мисля, че всяка кърмачка ТРЯБВА да се обърне към лекаря си и директно да пита: "Като съм болна, сега от точно това, трябва ли или не трябва да си кърмя отрочето?"? Само мен ли ме притеснява, фактът че консултантите по кърмене не се избират с препоръка от някоя позната или по препоръки на препатили майки?

Ако съм само аз, то явно в свят на лудост нормалните са извън границите на приемливото. :bouncymulticolor:
Аватар
ракун
 
Мнения: 23
Регистриран на: 01 Сеп 2017, 11:05

Re: Може ли мама да кърми, ако е болна - статия

Мнениеот Kaya » 04 Яну 2018, 10:46

Всеки има нужда от малко информация и подкрепа.Аз също, докато кърмех, съм се допитвала до консултант, но и до лекаря ми. Истината е обаче, че в много случаи лекарите не вземат изобщо под внимание факта, че жената е кърмачка и изписват каквото намерят, или казват директно да се спира кърменето.
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya
 
Мнения: 2797
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:52

Re: Може ли мама да кърми, ако е болна - статия

Мнениеот S_Milenska » 04 Яну 2018, 13:22

Знам, че има списък, в който пише кои лекарства не са съвместими с кърмене, но е най-важното да се консултираме с лекар, който знае какво да прави.
Аватар
S_Milenska
 
Мнения: 2136
Регистриран на: 18 Ное 2014, 13:46

Re: Може ли мама да кърми, ако е болна - статия

Мнениеот Kayra » 04 Яну 2018, 15:29

ракун написа::beamup:

Само аз ли мисля, че всяка кърмачка ТРЯБВА да се обърне към лекаря си и директно да пита: "Като съм болна, сега от точно това, трябва ли или не трябва да си кърмя отрочето?"? Само мен ли ме притеснява, фактът че консултантите по кърмене не се избират с препоръка от някоя позната или по препоръки на препатили майки?

Ако съм само аз, то явно в свят на лудост нормалните са извън границите на приемливото. :bouncymulticolor:


Здравей ракун,
Изрично съм написала, че всяка майка трябва да се обърне към лекаря си относно лечението и съвместимостта му с кърменето. Посочен е документът от СЗО , който определя кога кърменето не е съвместимо.
Втория въпрос, не го разбирам :(
:wink:
Аватар
Kayra
 
Мнения: 14
Регистриран на: 20 Юни 2017, 16:54

Re: Може ли мама да кърми, ако е болна - статия

Мнениеот Monika_Spasova » 04 Яну 2018, 20:14

определено човек трябва да намери лекар, на който има доверие. Майките най-вече, защото по този начин гарантират освен своето здраве, то и това на децата си. Кърменето по време на някаква настинка или грип не би трябвало да се преустановява, повечето лекарства не се предават през кърмата, а и няма опасност за бебето. Все пак е много важно да се консултираме с лекар, има и списъци с лекарствата, които могат да се приемат по време на кърмене.
Аватар
Monika_Spasova
 
Мнения: 2097
Регистриран на: 07 Апр 2015, 11:32

Re: Може ли мама да кърми, ако е болна - статия

Мнениеот Rali_hr » 05 Яну 2018, 11:06

С настинки и леки заболявания няма проблем, ако лекарствата са агресивни е друго. Но мен повече би ме притеснявало примерно някой чревен вирус, когато има такава близост с детето.
Аватар
Rali_hr
 
Мнения: 3333
Регистриран на: 18 Ное 2014, 14:54

Re: Може ли мама да кърми, ако е болна - статия

Мнениеот Kayra » 05 Яну 2018, 11:55

Здравейте
Съвместимостта на лекарствата се определя от специализирани фармакологични справочници, не от листовката на лекарството и не зависимо какво е заболяването. Питайте вашите лекари дали разполагат с такива и от къде черпят информацията за това дали едно лекарство е съвместимо или не. Има и списъци с такива лекарства, но винаги трябва да се проверява колко са актуални към днешна дата. Справочника на проф. Т. Хейл на пример, се обновява на всеки 2 години(и поради това не е никак евтин). Освен информацията в справочниците, всяко лекарство си има съответна фармакокентична информация. Мисля, че има вече промени в законите и тази информация следва да се включва към листовките за пациенти, но не съм сигурна точно за това кога и как ще стане. Но на базата на тази информация лекарят (ако познава и физиологията на млечната жлеза) трябва да може да определи дали даден медикамент е съвместим или не. Като това дава предимно базовата информация.

Независимо какво е заболяването, винаги следва да се прави преценка за ползите и рисковете за двете страни. Не случайно и препоръките на СЗО относно HIF вируса и кърменето се промениха преди няколко години, но по-тежки заболявания, ще напиша отделна статия по-натам :)

Що се отнася за чревните вируси или каквито и да е вируси от този род, майката и бебето(понеже майката и бебето са по презумпция заедно) са били в контакт няколко дни преди някой да прояви симптомите(независимо кой) По принцип, кърмените бебета са по-защитени, тъй като в кърмата има пробиотици и пребиотици, т.е. кърмата е храна за определени полезни бактерии, като патогените много по-трудно могат да се хранят с нея. Освен това, Лактоферин, Т-лимфоцити, Б-лимфоцити, лизозоми, над 130 вида олигозахариди(в кравето мляко са едва 2 вида..), имуноглобулин, интерферон и още куп други неща. Това не е 100 % защита, но е доста стабилна подкрепа за имунната система на бебето. Проблема е по-скоро за майката, ако се разболее, тъй като чревните вируси могат да доведат до дехидратация на нейния организъм. За това на първо време, ние като майки трябва да се погрижим за себе си, а това значи да се лекуваме със съответните лекарства, да се освободим от всякакви домакински задължения, да поддържаме организма си в стабилно състояние и да се надяваме този личен кошмар да премине по-бързо. Кърмата не само, че е безопасна за бебето, тя е наситена и с много повече антитела от обикновено(именно за да го предпази). Разбира се при наличие на каквото и да е заболяване в къщи е важно да се поддържа добра хигиена на ръцете(и изобщо) особено, когато имаме бебе, което се нужда е от гушкане, хранене, смяна на пелени и пр.
Надявам се информацията да ви е полезна. Насреща съм, ако имате и други въпроси :)
Аватар
Kayra
 
Мнения: 14
Регистриран на: 20 Юни 2017, 16:54


Назад към Бременност, раждане и майчинство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron