Всичко за менструацията

Съвети за родители, отношения между тийнейджъри и възрастни, трудни въпроси

Всичко за менструацията

Мнениеот tweety » 15 Ное 2011, 10:31

menstruation-300x258.jpg
menstruation-300x258.jpg (18.98 KiB) Прегледано 2431 пъти


Менструацията е външния израз на менструалния цикъл, който протича всеки месец в женския организъм. Менструацията представлява изхвърляне на мъртвата яйцеклетка от организма, протичащо с кръвотечение. Този цикъл се повтаря от пубертета до менопаузата, обикновено през среден интервал от 28 дена. За нормални се смятат и интервалите от 21 дни и 35 дни, но по-дълга или по-кратка менструация се смята за ненормална. Причините за различната продължителност не менструалния цикъл са както физиологични, така и психични, а дори и наследствени.

Разписание на периодите на менструалния цикъл
1-ви ден – това е денят на настъпването на последната менструация.
1–4 ден – тогава имунитетът на жената е най-слаб и женският организъм е „отворен“ към вредни външни въздействия.
1–7 ден – това са най-благоприятните дни за отслабване – излишно задържаната вода в организма се елиминира много лесно, обмяната на веществата се забързва.
6–7 ден – кожата и косата ви страдат и не изглеждат добре.
8–10 ден – състоянието на кожата и косата ви видимо се подобрява.
10–12 ден – сетивата ви се изострят, мислите по-бързо, ставате по-находчиви и по-остроумни.
12–14 ден – това са дните за флирт и за зачатие. Най-силните оргазми обикновено се изпитват през този период.
15–17 ден – усещате вълчи глад, апетитът ви е неутолим. Не си правете труда да спазвате диети. Само ще се изнервите допълнително. Старайте се само да не прекалявате с чипса и шоколада сега!
18–21 ден – отново настъпва период, подходящ за спазване на диети. Много бързо и лесно ще свалите килограми.
21–23 ден – много е вероятно да усетите болки и напрежение в гърдите. Либидото ви спада. Изпитвате необходимост мъжете да ви говорят нежни думи и да ви обсипват с ласки, но не ви се прави много секс.
22–24 ден – нивото на естроген в женския организъм спада, а това на прогестерона се покачва. Косата губи обема си, появяват се отоци, кожата се омазнява по-бързо (възможно е даже да ви избият пъпки).
22–28 ден – сега имунитетът е много силен, организмът е устойчив на нашествието на вируси. Но пък настроението осезаемо спада поради „пренареждането“ на хормоните в организма. Не са изключени депресивни състояния.
24–28 ден – организмът задържа вода, коремът и краката се подуват. Да се избягва консумацията на солени храни през този период!

Менструацията е показател в какво състояние се намира половата система на жената, както и целият и организъм. Затова на всяка една аномалия в обичайния менструален цикък трябва да се обърне внимание.
Менструалният цикъл се дължи на промени в концентрацията на половите хормони в организма на жената. Има и друг, вътрешен цикъл, наречен яйчников, при който настъпват структурни и хормонални промени в яйчниците. Механизма на този цикъл е следния:
Под въздействието на хормон, който се отделя от хипофизната жлеза, в яйчника започват да узряват няколко яйцеклетки. Само една от тях обаче достига до повърхността на яйчника, където се пуква и от нея се отделя зряла яйцеклетка, която се придвижва в маточната тръба. Това е овулацията. В маточната тръба, под влиянието пак на хормон отделян от хипофизната жлеза се образува жълто тяло. То също синтезира хормони – естроген и прогестерон, които действат върху лигавицата на матката, така че тя да е готова за оплодената яйцеклетка. Тя се променя като увеличава обема си и се подобрява кръвоснабдяването й.
В повечето случаи тази зряла яйцеклетка не се опложда, жълтото тяло остарява, от там намалява синтезирането на естроген и прогестерон, което води до свиване на матката и намалено кръвоснабдяване. Това води до менструално кръвотечение или така наречената менструация. Количеството изхвърлена менструална кръв е около 60-100 мл.
По време на менструацията е задължително спазването на стриктна лична и полова хигиена, защото тогава много лесно могат да се пренесат инфекции.
Много често преди менструацията жените се оплакват от различни неразположения като главоболие, нервност, болки ниско долу в корема и в гърдите, рядко подуване на краката. Това е известно като ПМС или предменструален синдром. Тези оплаквания изчезват в първите дни на менструацията и се дължат на промяната на нивото на хормоните в женския организъм. Ако симптомите са по-леки можете да ограничите течностите, а при по-тежки случай потърсете лекарска помощ.
tweety
 
Мнения: 348
Регистриран на: 15 Ное 2011, 10:04

Re: Всичко за менструацията

Мнениеот Margo » 16 Ное 2011, 12:18

на моята дъщеря за пръв път и дойде в 4 клас, което ще рече на 11 години. Сега е на 15 и смея да твърдя, че цикълът й е напълно точен, но ужасно болезнен.
Margo
 
Мнения: 691
Регистриран на: 08 Апр 2011, 20:46

Re: Всичко за менструацията

Мнениеот SunFlower » 15 Мар 2012, 15:47

Аз искам да се включа по темата с един коментар за тампоните. Всяка втора жена използва тампони, но все по-често се разпространяват митове за вредата от тях. Всъщност каква е истината?! :

- На първо място се поставя нуждата от задоволяване на женските потребности - в магазинната мрежа се продават три размера тампони в зависимост от вида и обилността на менструацията- мини, нормал и супер.Жената сама може да прецени към кой размер да се насочи в зависимост от нейния случай.
тампоните са 3 вида – мини, нормал и супер. В зависимост от това колко обилно е течение на жената по време на менструацията, тя може да избере този продукт, който ще е най-подходящия за неиния случай. Правилото гласи, че добре е да се избират онези тампони, степента на които е най-ниската приемлива за конкретната жена;
- Що се отнася до риска, който носят тампоните, той е почти толкова висок, колкото и риска, който носят със себе си използването на дамски превръзки и в двата случая личната хигиена е от особено значение.
- що се отнася до изпадането на тампона - не се тревожете, такава опасност няма, тъй като мускулите на влагалището го обгръщат изцяло и това пречи да изпадне ;
- друг най-често разпространяван мит, е че тампоните предизвикват инфекции тъй като задържат кръв в организма, това обаче не е така , което се смята за предпоставка за развитие на инфекция. Тампоните са така устроени, че пропускат когато се напоят много, поради, което риск от инфекция - няма!
Аватар
SunFlower
 
Мнения: 83
Регистриран на: 24 Фев 2012, 14:36

Re: Всичко за менструацията

Мнениеот geriva » 26 Фев 2013, 23:41

Да добавя-особена важно за една жена е да си води менструален календар. Необходимо е да се отбелязва продължителността на цикъла- начална, крайна дата, също и да се маркират дните с по обилно или нетипично слабо кръвотечение.
Хубаво е младите момичета отрано да си създадат този навик, защото той ще бъде първи помощник на лекаря при евентуални проблеми.
geriva
 
Мнения: 336
Регистриран на: 18 Фев 2013, 11:45

Re: Всичко за менструацията

Мнениеот dacheva.denica » 02 Мар 2013, 17:10

А за менструалните болки освен но-шпа, нещо друго ползвате ли?
dacheva.denica
 
Мнения: 21
Регистриран на: 02 Мар 2013, 16:05

Re: Всичко за менструацията

Мнениеот Nikoletta » 30 Дек 2021, 10:34

dacheva.denica написа:А за менструалните болки освен но-шпа, нещо друго ползвате ли?

При мен действа добре Нимезил- https://apteka.framar.bg/30000978/%D0%BD%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%BB-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD-100-%D0%BC%D0%B3-15
Nikoletta
 
Мнения: 77
Регистриран на: 23 Юни 2019, 20:10


Назад към Тийн свят

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта