Има ли значение работната обстановка?

Споделете всичко, което ви вълнува – любопитни факти, мнения или размишления. Общи приказки по общи теми.

Има ли значение работната обстановка?

Мнениеот Kaya » 20 Фев 2018, 11:05

Разглеждах снимки на някои от най-добрите офиси в света, всички са толкова атрактивни, имат места за уединение, някои са разположени в горички,като малки къщички, други са с мека мебел и подвижни мебели... изключително интересни.
Замислих се, дали има значение работната обстановка за това, колко работа ще вършиш.
Вас би ли ви стимулирало да работите в някой напудрен офис с много удобства, възможност да работите където ви хареса, да може да разнасяте лаптопа си насам на там... да седнете в някоя диванче с хубава гледка и да поработите, а може за разнообразие да отидете да поспортувате за половин час...
Възможно ли е това в България?
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya
 
Мнения: 2797
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:52

Re: Има ли значение работната обстановка?

Мнениеот S_Milenska » 20 Фев 2018, 11:52

Как да няма значение, всеки иска да отива на място, на което му е приятно. Отдавна е ясно, че скучните офиси потискат съзнанието, хората губят креативност, но има места, на които казват "креативност не ви трябва тук" и искат да следват едни коловози. После, учудващо или не, нещата стават по-тегави.
Хубаво е човек да има свобода, а и да може да се усамоти, представете си да сте с още 10 човека в една стая, съзнанието не може да си почине, не може за две минути да изчистите мислите си до толкова, че да можете да измислите нещо по-добро за работата си. Човек на работа трябва да е значително уединен, да има собствено пространство, в което да може да се откъсне от околните.
Аватар
S_Milenska
 
Мнения: 2136
Регистриран на: 18 Ное 2014, 13:46

Re: Има ли значение работната обстановка?

Мнениеот Snejna » 20 Фев 2018, 13:19

За мен има оргомно значение и се радвам, че в моя офис имаме свобода. Имаме един много хубав офис, в който често се провеждат срещи, но ако няма такива, всеки може да отиде с лаптопа да се усамоти там за половин час. Идват много добри идеи, случвало се е някои колеги да спят там - буквално, след което да останат по-дълг о на работа, но с много повече сили, отколкото да стоят като парцали по местата си.
Аватар
Snejna
 
Мнения: 2566
Регистриран на: 19 Ное 2014, 16:41

Re: Има ли значение работната обстановка?

Мнениеот rabotnata pchela » 20 Фев 2018, 22:02

Ооо, мечтая си за някой хубав офис с хубава гледка. Когато работя у дома съм много концентрирана, доста по-приятно ми е, мога да се откъсна за половин час, когато изпитвам нужда, не е необходимо да се напъвам сякаш се боря с вятърни мелници, да не говорим, че и липсата на хора е мноого важна.
Личното пространство е много важно, на предишната ми работа бяхме 4 човека на разстояние, на което в момента сме 9... :)
Аватар
rabotnata pchela
 
Мнения: 4772
Регистриран на: 24 Ное 2014, 11:53

Re: Има ли значение работната обстановка?

Мнениеот vasi_e » 21 Фев 2018, 12:29

Разбира се, че има. Човек прекарва по-голямата част от деня на работното си място. Ако обстановката е стресова, неприятна и силно напрегната, няма как човек да се чувства щастлив и удовлетворен от това, което прави. Запозната съм как работят фирмите навън или пък чуждите в България. Стаите за почивка, игри, общи социални дейности, сплотяват екипа и спомагат за по-голямата продуктивност на хората. Когато човек се чувства комфортно на работно си място, той може да развива максимално своя потенциал и с удоволствие да дава всичко от себе си.
vasi_e
 
Мнения: 42
Регистриран на: 21 Фев 2018, 11:11

Re: Има ли значение работната обстановка?

Мнениеот Kremiliya » 21 Фев 2018, 12:41

Правилно, vasi, така е по света, но в България се искат плътни работни 8 часа, а не стаи за отдих.
Аватар
Kremiliya
 
Мнения: 1865
Регистриран на: 20 Ное 2014, 11:14

Re: Има ли значение работната обстановка?

Мнениеот Mon_ton » 21 Фев 2018, 12:55

Много би ми било кеф, ако работя в някоя по-интерактивна среда по-екстравагантна, с меки дивани, с възможност да поседнеш и да си опънеш краката на масата отсреща, за да поработиш с лаптопа или да прочетеш нещо, полезно за работата, а и дори и за отмора за 15 минути.
А в повечвето места сме закотвени на едно място, краката ни висят и отичат по цял ден, дори и попчивките по 10 минути за цигара не вършат работа.
Аватар
Mon_ton
 
Мнения: 2768
Регистриран на: 24 Ное 2014, 15:54

Re: Има ли значение работната обстановка?

Мнениеот vasi_e » 22 Фев 2018, 10:45

Kremiliya написа:Правилно, vasi, така е по света, но в България се искат плътни работни 8 часа, а не стаи за отдих.

Не е точно така. Не навсякъде работодателите ти не ти позволяват да мръднеш от работното място. Напротив. Особено в IT сектора се използват европейски модели са менажиране. Има си стаи за отдих, осигурена храна и напитки, почивки във всеки един момент, когато почувстваш нужда... Лесно е с такъв режим на работа човек да дава всичко от себе си и да няма злоупотреби.
vasi_e
 
Мнения: 42
Регистриран на: 21 Фев 2018, 11:11

Re: Има ли значение работната обстановка?

Мнениеот rali06 » 22 Фев 2018, 11:50

Много готина темичка! Звучи перфектно, но за нашата страна невъзможно. Няма такива фирми, които да ти създадат такава среда. Всичко при нас е толкова офисно и стерилно. Иначе аз съм виждала такива работни места в Дъблин. Фирма, чийто офис е в едно селце, недалеч от столицата. Разположен е в горичка, а къщата беше с френски прозорци. Още ми е пред очите.
rali06
 
Мнения: 211
Регистриран на: 28 Сеп 2017, 17:20

Re: Има ли значение работната обстановка?

Мнениеот Ваня Стойчева » 22 Фев 2018, 11:53

Точно наблюденията са ми от IT сектора на чуждестранни фирми, защото знам и за такива нашенски, в които положението е тотална скука.
Но в други, имат стаи за отдих, стаи за спорт и т.н.
Вижтенапример Бизнес парка, там има невероятни фирми с невероятен мениджмънт, хората ходят с кеф и дават всичко от себе си,постигат явни резултати.
Правилата, вместо да помагат, често вредят и ограничават. Когато се чувстваш добре, удовлетворен и в настроение, работата е много по-добра. И все пак човек трябва да има място за себе си, не става да сте по 50 човека на едно място, освен, ако не сте на Уолстрийт,както по филмите, но там са тотално изчаткали. :mrgreen: Поне получават пари.
Аватар
Ваня Стойчева
 
Мнения: 2023
Регистриран на: 16 Дек 2014, 11:24

Следваща

Назад към Общи приказки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта