Разбирате ли се с родителите си?

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

Re: Разбирате ли се с родителите си?

Мнениеот ovagimyan » 17 Фев 2012, 15:15

Всичко вие, родители , учители общество.... Вие сте виновни! За това, което сме ние, отговорност и вина носите най-много вие! Не е окуражаващо начало на едно писмо или есе, но всъщност това е истината, а вие я заслужавате най-вече, защото не я знаете.Всяко междучасие се събират пушачи в двора, на оградата или зад някои блокове. Те се гордеят с това, че пушат. За тях това е изключително престижно и въобще не се стараят да го скрият. Напротив – явно показват, че пушат и дори веднъж видях ученичка, която вървеше с цигара в коридора. Никой – нито охраната, нито учителите, не и направиха забележка. Последното, разбира се, не е ваша вина. Но за това, че децата ви пушат, вината е ваша. За това, че се напиват постоянно – също. Вие позволявате това да се случи. Вие усещате, че децата ви са пушили, виждате, че те са пияни, но се примирявате, а това се повтаря. Става навик. Колкото по-бавна е реакцията ви, толкова повече труд ще трябва да хвърлите после... Докато не се научим да комуникираме няма и да се разбира ме...
ovagimyan

Мнениеот Memento » 17 Фев 2012, 15:28

ovagimyan написа:Всичко вие, родители , учители общество.... Вие сте виновни! За това, което сме ние, отговорност и вина носите най-много вие! Не е окуражаващо начало на едно писмо или есе, но всъщност това е истината, а вие я заслужавате най-вече, защото не я знаете.Всяко междучасие се събират пушачи в двора, на оградата или зад някои блокове. Те се гордеят с това, че пушат. За тях това е изключително престижно и въобще не се стараят да го скрият. Напротив – явно показват, че пушат и дори веднъж видях ученичка, която вървеше с цигара в коридора. Никой – нито охраната, нито учителите, не и направиха забележка. Последното, разбира се, не е ваша вина. Но за това, че децата ви пушат, вината е ваша. За това, че се напиват постоянно – също. Вие позволявате това да се случи. Вие усещате, че децата ви са пушили, виждате, че те са пияни, но се примирявате, а това се повтаря. Става навик. Колкото по-бавна е реакцията ви, толкова повече труд ще трябва да хвърлите после... Докато не се научим да комуникираме няма и да се разбира ме...

Това се нарича демокрация а от нея произхожда еволюцията. Всеки е свободен да прави каквото си поиска, последствията са си за него, само така ще се отсеят качествените които ще продължат човечеството а некачествените неспособни да оцелеят взимайки грешните решения ще тънат в мизерия, глад и нищета!
Аватар
Memento

Мнениеот ogi-smile » 21 Фев 2012, 12:35

Искам да задам въпрос на всички родители... В крайна сметка колко от вас всеки ден сядат и слушат проблемите на децата си?
Аватар
ogi-smile

Мнениеот Невена » 21 Фев 2012, 15:24

ogi-smile написа:Искам да задам въпрос на всички родители... В крайна сметка колко от вас всеки ден сядат и слушат проблемите на децата си?

Всеки ден, макар че не бих използвала този глагол. Слушането никога не е достатъчно. Продавачката в магазина също може да те изслуша. Ние говорим за проблемите, обсъждаме различни варианти на решение, споделяме притеснения и т.н. Слушането не е достатъчно!
Аватар
Невена

Мнениеот southern_sun » 21 Фев 2012, 16:09

ogi-smile написа:Искам да задам въпрос на всички родители... В крайна сметка колко от вас всеки ден сядат и слушат проблемите на децата си?

С риск да прозвуча малко високопарно искам да споделя,че почти всяка вечер сядам и разговарям с детето си. Не винаги се получава диалог, тъй като тя не винаги е готова да сподели, но с търпение и постоянство всичко се постига. Това, че говорим с децата не означава, че винаги се разбираме.
southern_sun

Мнениеот Memento » 22 Фев 2012, 11:32

southernsun написа:С риск да прозвуча малко високопарно искам да споделя,че почти всяка вечер сядам и разговарям с детето си. Не винаги се получава диалог, тъй като тя не винаги е готова да сподели, но с търпение и постоянство всичко се постига. Това, че говорим с децата не означава, че винаги се разбираме.

По нейно или по твое желание сядате да говорите и случвало ли се е да не иска да говори с теб дълго време?
Аватар
Memento

Мнениеот dochkata » 07 Май 2012, 15:13

Имам родители - мечта и съм истинска щастливка в това отношение, както и в много други междудругото ;) Като дете, никога не съм се чувствала притеснена да разговарям с тях, а те винаги са били готови да ме изслушат и да ми дадат съвет. Познаваха всичките ми приятели, събирали сме се вкъщи, излизала съм без проблем. Майка ми винаги казваше - Искам само да знам къде си и с кого, няма проблем да излезеш... Плакала съм на рамото на баща си, когато се разделих с първия си приятел, а той цяла вечер ме успокояваше - нали знаете как всичко е на живот и смърт, когато си тийнейджър. Родителите ми са страхотни и се надявам един ден и аз да стана като тях :)
dochkata

Мнениеот Камелия » 07 Май 2012, 15:53

Разбира ме се сега когато аз порастнах, а те остаряха. Никога не съм се разбирала с родителите си, баща ми беше доста строг и ви налагаше постоянно вечерни часове и не разбираше когато му казвах, че съученичките ми излизат до късно, а мен ме пускат до 12 часа. Майка ми като, че ли се боеше да разговаря с мен, тогава когато имах нужда да говорим за типичните женски въпроси, нея сякъш я беше срам да разговаря с мен. Това за мен се грешки на родителите ми, които аз не бива да повтарям.
Камелия

Мнениеот Kaya » 18 Ное 2014, 11:18

Никак не е лесно в тази възраст да се разбираш с родителите си, а и на родителите изобщо не им е лесно да се разберат с един подрастващ,който си мисли,че като е на 14 и вече му е разрешено всичко. Ако има взаимни компромиси и детето не предава доверието на родителите си, то така ще му бъдат позволени повече неща. ;)
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya

Мнениеот Snejna » 24 Ное 2014, 17:47

Разбирам се чудесно с родителите си, наистина! Понякога имаме проблеми,разбира се, но като цяло много лесно постигаме съгласие. :D
Аватар
Snejna

ПредишнаСледваща

Назад към Възпитание, грижа и съвети