Кръвна картина - моля за съвет (завишен холестерол)

Болести, симптоми, лечение, диагностика – всичко, което ви притеснява, свързано с вашето здраве.

Кръвна картина - моля за съвет (завишен холестерол)

Мнениеот nshopov » 22 Май 2018, 10:07

Здравейте, моля за съвет относно завишените стойности на холесерола. Момче на 24г. Благодаря!


ПКК 21 показателя
левкоцити 6.6 x10*9/L 3,5 - 10,5
еритроцити 4.90 x10*12/L 4,5 - 6,5
хемоглобин 149 g/L 140 - 180
хематокрит 43.9 % 40 - 52
ср. обем на еритроцитите 89.6 fl 78 - 96
ср. Hgb. конц. в ер. 339 g/L 320 - 360
ср. Hgb. съдърж. в еритр. 30.4 pg 27 - 33
девиация на ер. разпред. 12.3 % 0,1 - 18,5
тромбоцити 274 x10*9/L 130 - 450
ср. обем на тромбоцитите 9.8 fL 7.6 - 10.8
общ обем 0.3 % 0.01 - 9.99
неутрофили % 44 % 40 - 70
лимфоцити % 42.8 % 20 - 40
моноцити % 10.7 % 3 - 10
еозинифили% 2 % 1-5
базофили% 0.5 % 0-1
неутрофили бр. 2.9 x10*9/L 2.2 - 7.0
лимфоцити бр. 2.8 x10*9/L 1.3 - 4.8
моноцити бр. 0.7 x10*9/L 0.3 - 1.0
базофили бр. 0 x10*9/L 0.0 - 0.1
еозинифили бр. 0.1 x10*9/L 0.0 - 0.6
СУЕ 14 mm 0-15
Westergren
Биохимия
Име на теста(изследване)
Резултат
Единици
Референтна стойност
Метод
Глюкоза 4.92 mmol/l 2.8 - 6.1 PHOT
Креатинин 75 umol/l 74 - 134 PHOT
Урея 7.90 mmol/l 3,20 - 8,20 PHOT
Пикочна киселина 352.5 umol/l 207 - 387 PHOT
Общ белтък 76.9 g/l 60 - 84 PHOT
Албумин 50.5 g/l 35 - 55 PHOT
Общ билирубин 5 umol/l 3.4 - 21.0


Холестерол 5.33 mmol/l < 5.17
HDL-холестерол 1.20 mmol/l М. > 1.45; Ж. > 1.68
LDL-холестерол 4.15 mmol/l < 3.36
VLDL-холестерол 0.41 mmol/l < 0.65 PHOT
Триглицериди 0.91 mmol/l < 1.71
ASAT 25 U/l 6-37 PHOT
ALAT 18 U/l 0-49 PHOT
GGT 24 U/l 0-50 PHOT
ALP 79 U/l 40-130 PHOT
Калий 4.9 mmol/l 3.5 - 5.6 ISE
Натрий 140 mmol/l 136 - 151 ISE
Желязо 10.7 umol/l 10,5 - 28 PHOT
C-реактивен протеин 3.67 mg/l < 5 TD
Хормони
FT3 5.65 pmol/l 3.1 - 6.8 ECLIA
FT4 15.26 pmol/l 12.0-22.0 ECLIA
TSH 1.73 uIU/ml 0.27 - 4.2 ECLIA
TAT <10.00 IU/ml < 115 ECLIA
MAT 13 IU/ml <34 ECLIA
Тестостерон 17.38 nmol/l 8,64 - 29 ECLIA

Урина
Урина-ОХИ
EO (PHOT)
Специфично тегло 1.025 1.000 - 1.030
EO (PHOT)
pH 5.0 5-7
EO (PHOT)
Левкоцити (-) negative (-) negative
EO (PHOT)
Нитрити (-) negative (-) negative
EO (PHOT)
Белтък урина 0 mg/dl 0 - 30
EO (PHOT)
Глюкоза 0 mg/dl 0 - 25
EO (PHOT)
Кетони (+) positive (-) negative
EO (PHOT)
Уробилиноген Normal normal
EO (PHOT)
Билирубин (-) negative (-) negative
EO (PHOT)
Еритроцити (-) negative (-) negative
EO (PHOT)
Урина-седимент поле единични левкоцити
nshopov
 
Мнения: 1
Регистриран на: 22 Май 2018, 10:02

Re: Кръвна картина - моля за съвет (завишен холестерол)

Мнениеот Framar » 28 Май 2018, 18:25

Здравейте, nshopov!

От важно значение за нормализиране на повишените стойности на холестерола са промени в начина на живот - подходящ хранителен режим, повишена физическа активност, поддържане на здравословно тегло, намаляване на стреса, ограничаване на консумацията на алкохол и отказ от тютюнопушенето.
Ето някои статии, които могат да Ви бъдат от полза:
Как да се храним, когато имаме висок холестерол?
Контрол на холестерола
Как да свалим холестерола и триглицеридите без лекарства
Храни, които понижават холестерола

Най-добре е да се проведе консултация и с лекуващия/личния лекар.

С уважение,
Фрамар
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
Framar
 
Мнения: 1505
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България


Назад към Заболявания, изследвания и лечение

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта