Изпочупени паркове и детски площадки. Как възпитаваме децата си?

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

Изпочупени паркове и детски площадки. Как възпитаваме децата си?

Мнениеот Frac » 15 Юни 2018, 17:25

Напоследък наблюдавам множество изпочупени скамейки и детски съоръжения по парковете, масово кошчетата за боклук липсват, а от изградените футболни игрища има само останки от огради. Нали ние възпитаваме децата си и всички ние ползваме новоизградените общи площи, а крайният резултат е потресаващ? Отделно цялата тази отврат се публикува в социалните мрежи със снимки и коментари от типа: "Вижте какво е положението на ул..., Днес тези двамата счупиха вратата на площадката,... Къде са компетентните органи,... Тротоарите липсват..." и прочие, вместо да се подаде сигнал до съответните органи.
Чудя се къде се губи нишката? Уж възпитаваме децата си да са отговорни, да не чупят, да пазят, а в един момент сме свидетели на нещо друго. Не казвам, че та основният виновник, но определено в процеса на израстване се случва нещо, ценностите се губят. Не знам бъркам ли или хората винаги сме били такива - мрънкащи и рушащи същества.
Аватар
Frac
 
Мнения: 626
Регистриран на: 23 Фев 2018, 17:55

Re: Изпочупени паркове и детски площадки. Как възпитаваме децата си?

Мнениеот silver933 » 03 Юли 2018, 16:35

На всеки му прави впечатление, но малко са родителите, които правят забележка на тийновете. И всес пак не мога да не кажа, че често виждам родители в площадките, гасящи фасовете си по настилките и чоплят семки по земята. Ами... не е нормално.
Аватар
silver933
 
Мнения: 2103
Регистриран на: 14 Ное 2014, 16:02

Re: Изпочупени паркове и детски площадки. Как възпитаваме децата си?

Мнениеот ivan.stoqnov » 03 Юли 2018, 16:38

те родителите нищо не пазят пък после в децата търсим вината. Стоят майки чоплят семки в градинките, а след тях кой се очаква да измете? Пият кафе и си оствят празните чаши по пейките... а посе децата такива, онакива...
ivan.stoqnov
 
Мнения: 361
Регистриран на: 29 Юни 2018, 11:46

Re: Изпочупени паркове и детски площадки. Как възпитаваме децата си?

Мнениеот Mon_ton » 06 Юли 2018, 16:24

ivan.stoqnov написа:те родителите нищо не пазят пък после в децата търсим вината. Стоят майки чоплят семки в градинките, а след тях кой се очаква да измете? Пият кафе и си оствят празните чаши по пейките... а посе децата такива, онакива...

Това виждам и аз по парковете, децата повтарят примера на родителите си, ако родителите им им показват, че замърсяването и чупенето е лошо, то ще е чат от живота им и никой няма да изхвърля. Забелязала съм,ч е вандалчетата са едни типични "изоставени" деца, нямам предвид без родители, а изоставени емоционално от мама и тати.
Аватар
Mon_ton
 
Мнения: 2768
Регистриран на: 24 Ное 2014, 15:54

Re: Изпочупени паркове и детски площадки. Как възпитаваме децата си?

Мнениеот Ваня Стойчева » 26 Сеп 2018, 09:22

Родителите също не пазят, само като ги видиш майките как пушат в площадките, гасят си фасовете по земята и чоплят семки и хвърлят в детската площадка и ти става ясно, че тея хора не могат да възпитат нормално дете. :roll:
После, като пораснат, те искат да са против всичко и да се "подпишат" като специални и забавни, правейки някой зулум на площадката.Цялото ни общество е такова, че лошите са "предпочитани" и готини, докато добрите са смотаняци, а липсата на наказания дава свобода.
Аватар
Ваня Стойчева
 
Мнения: 2023
Регистриран на: 16 Дек 2014, 11:24

Re: Изпочупени паркове и детски площадки. Как възпитаваме децата си?

Мнениеот Malina » 15 Окт 2018, 15:20

Тука имаме едно усещане, че другия ни е длъжен, за васичко е така. Обвиняваме държавата, затова, че ние не пазим, тя ни е лоша и по "света знаете ли какво е!" Ами такова е, защото и хората там не рушат, тука сме свикнали да трошим и да не ни пука. И това е нещо,к оето виждат и децата ни, майките им пушат и чоплят семки из парковете, хвърлят си боклука дето намерят, оставят памперсите до дърветата, каквао очаквате? децата да растат с всичко това и в следващия момент сами да се сетят, че нме е добре да драскат по пързалките и че не е добре да се лашкат по люлките и да ги развалят.. .
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina
 
Мнения: 2309
Регистриран на: 02 Дек 2014, 10:33

Re: Изпочупени паркове и детски площадки. Как възпитаваме децата си?

Мнениеот Frac » 15 Окт 2018, 16:27

Не става въпрос само до семките и цигарите. Колко пъти сте забелязвали деца да рушат детски съоръжения или пък да сте чували забележки към тийнейджърите, които да се поучат. На мен често ми се случва да се обръщам към някой с подобни изяви, но видиш ли резултат никакъв. В един момент сякаш говориш на вятъра, не те разбират и си правят кой каквото иска. На моите деца също се карам и обяснявам. Но честно казано се дразня от факта: виждаш някой чупи скамейка, но не предприемаш нищо да го спреш, а го снимаш и пускаш в мрежата с изявления от сорта: Ето какво правят вашите деца ...или Това е възпитанието на днешната младеж и подобни. Там се избиват в коментари и толкова. Не го разбирам това!
Аватар
Frac
 
Мнения: 626
Регистриран на: 23 Фев 2018, 17:55

Re: Изпочупени паркове и детски площадки. Как възпитаваме децата си?

Мнениеот Monika_Spasova » 16 Окт 2018, 11:35

Защото сме в едно такова поколение на дрънкането във фейсбук. Всичко се показва там, направиш нещо добро - пишеш там, видиш нещо лошо, пак пишеш там. Създаваш си измислена гражданска позиция, която реално нямаш, а назидаваш. Това ни еобщестово в наши дни, всичко преминава през мрежата. Само като видя, каквато и да е било тема, да бъде "споделяна" в мрежата, за да се даде повече гланост и ми е смешно, гласността остава на телефона/ компютъра, а никой не излиза реално да изрази позицията си.
Няма да се промени нищо, никога, защото се учим да нямаме гражданска позиция, реална, а само на компютър.
Затова и децата ни ще рушат, те те разбират какво им казваш, но на тях не им пука, ти ще си идеш, след теб ще дойде един да снима, и кво от това?
Аватар
Monika_Spasova
 
Мнения: 2097
Регистриран на: 07 Апр 2015, 11:32

Re: Изпочупени паркове и детски площадки. Как възпитаваме децата си?

Мнениеот Локумът » 16 Окт 2018, 11:53

Докато не почнат да се налагат санкции и всичко да струва пари, то ще се продължи да се троши. Ай ако има глоба от 50лв да видим колко често хлапетата ще трошат, всеки да може да подаде сигнал,ама той да е анонимен, защото хората се притесняват. И това е.
Аватар
Локумът
 
Мнения: 2167
Регистриран на: 20 Яну 2015, 16:48

Re: Изпочупени паркове и детски площадки. Как възпитаваме децата си?

Мнениеот Лош Холестерол 007 » 23 Авг 2019, 13:07

Май точно там е проблемът - само снимки и мрънкане в социалните мрежи. Вярно, че не винаги си свидетел на вандалщината, но ако видиш такова нещо, първата ти реакция трябва да е да сигнализираш на полицията, а не да снимаш с телефона, за да качиш находката във фейса.
Децата ни гледат и ни подражават. Как да ги научим да имат активна гражданска позиция, ако ние нямаме такава?
Аватар
Лош Холестерол 007
 
Мнения: 394
Регистриран на: 20 Авг 2019, 15:48

Следваща

Назад към Възпитание, грижа и съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта