Равнопоставени ли са хората със СОП ?

Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.

Равнопоставени ли са хората със СОП ?

Мнениеот boicheva » 30 Ное 2011, 22:28

Как са възприема ли децата в неравностойно положение древните държави?

Спартанското възпитание и социализацията са отразени в "Жизнеописанията" на Плутарх: "Възпитанието на детето не зависи от волята на бащата. Той го поднася на старейшените на рода,които го отглеждат. Ако то е здраво и добре развито, те го връщат за възпитание на бащата, отделяйки му един от деветте участъци земя,а слабите, уродливи деца хвърлят в една пропаст около Тайгета. Те смятат,че животът на такова дете няма да донесе полза нито на самото него, нито на обществото,тъй като природата от самото начало не му е дала сили и добро телосложение."
Това е едно твърде крайно решение, което трябва да ни е за пример, че това не е начина. Хубавото е,че на тези лица със специфични нужди, вече се гледа не със съжаление,а на хора които могат да живеят наравно с нас, стига да им дадем шанс и нужните специалисти. Които специалисти да им помогат да развият умения за справяне и техните лични заложби. Да спрат да бъдат етикетирани, защото такава дума като "инвалид" в Англия е забранена,тъй като в превод тя означава " невалиден". Използват се думи, които да не етикетират лицата със по специални нужди. Така те ще се чувстват по малко изолирани и различни. А нали всички все различни ? Всеки един човек е уникален сам по себе си и неповторим с качествата, които притежава!
boicheva
 
Мнения: 24
Регистриран на: 30 Ное 2011, 15:48

Re: Равнопоставени ли са хората със СОП ?

Мнениеот Golfie » 30 Ное 2011, 22:39

Какво е СОП?? Специални образователни потребности?
Golfie
 
Мнения: 211
Регистриран на: 04 Ное 2011, 23:16

Re: Равнопоставени ли са хората със СОП ?

Мнениеот boicheva » 30 Ное 2011, 22:58

Да, специални образователни потребности. По този начин се наричат хората , които до скоро и все още всички наричат хора с увреждания. Не е прието вече да се наричат по този начин тези хора. А именно затова, което казвам в статията да не се етикетират т.е. да им се поставят етикети.
boicheva
 
Мнения: 24
Регистриран на: 30 Ное 2011, 15:48

Re: Равнопоставени ли са хората със СОП ?

Мнениеот tweety » 01 Дек 2011, 12:56

boicheva написа:Да, специални образователни потребности. По този начин се наричат хората , които до скоро и все още всички наричат хора с увреждания. Не е прието вече да се наричат по този начин тези хора. А именно затова, което казвам в статията да не се етикетират т.е. да им се поставят етикети.

Тогава искам да попитам, по-добре ли е тези деца да бъдат в среда с високи критерии, които те видимо не могат да покрият? Аз съм на мнение, че трябва да се върнат помощните училища, където се работи с малка група ученици, учителите са специално подготвени. Учителите в началните и общообразователните училища не могат да се справят с тези за това се налага да се назначат ресурсни учители. Имала съм поглед върху такива деца, повярвайте ми трудно и за учителите и останалите ученици.
tweety
 
Мнения: 348
Регистриран на: 15 Ное 2011, 10:04

Re: Равнопоставени ли са хората със СОП ?

Мнениеот boicheva » 01 Дек 2011, 13:40

Да трудно е за деца с по специфични нужди да са в среда с високи критерии, но трудностите не идват ли от това, че учителите очакват тези деца да покрият тези критерии? Не трябва ли на тези по специфични деца да се поставя оценка според неговите възможности, според напредъка, който прави? При тези деца се иска много търпение и резултата идва по- късно , но не мисля че мястото им е в помощните училища. Не ли по-добре жилища от семеен тип, където децата ще бъдат близко до семейната среда,но това е за деца лишени от родителски грижи също. А за деца имащи семейство не мисля, че помощното училище е вариант. По скоро повече специални педагози,ресурсни учители, логопеди и психолози във всяко едно училище. Повече ресурсни центрове,повече институции работещи за тези деца.Помощните училища трябва да се превърнат в центрове за работа с деца в неравностойно положение. А не място където да са изолирани все едно не съществуват, те съществуват. И ако в едно масови училище не могат да се справят с едно дете в клас със СОП, проблема е в учителя, че не е остатъчно подготвен за този тип деца. Но затова има квалификации и курсове.Това че не са подготвени е лесно извинение за това не може да се справим. Познавам учители, които с справят, значи може!
boicheva
 
Мнения: 24
Регистриран на: 30 Ное 2011, 15:48

Re: Равнопоставени ли са хората със СОП ?

Мнениеот viviann » 07 Ное 2018, 11:09

То е ясно че не са. На всички уж много им се иска, ама нещо усилията не са достатъчно, за да се получи. И по детските градини, и по училищата е трудна мисия да си запишеш детето, ако е с увреждане. Малко са директорите без предубеждения. А те, ако в тази крехка възраст са изолирани, после става по-зле.
И сред фирмите няма много желаеш да ги наемат. Даже наскоро слушах такъв репортаж. Отделно, обмисляло се да задължат фирмите да наемат поне еди колко си човека в неравностойно положение. Ама това ли е начина?! Със закон?
Не навсякъде има рампи, платформи за тях. Културен живот почти не могат да водят. Много път имаме да извървим, за да са с равни права.
viviann
 
Мнения: 161
Регистриран на: 24 Окт 2018, 15:16

Re: Равнопоставени ли са хората със СОП ?

Мнениеот Бистра » 30 Яну 2019, 16:47

Публична тайна е че не са. Колкото и да говорят по този въпрос, да се дискутира в медии, да се създават организации, положението е все същото. Нито ги искат в детските градини такива деца, нито после в нормалните училища. Ресурсни учители не навсякъде има и това също е оправдание, за да не се приемат.
Бистра
 
Мнения: 87
Регистриран на: 20 Дек 2018, 10:29

Re: Равнопоставени ли са хората със СОП ?

Мнениеот Valya T » 21 Фев 2019, 14:53

Аз си мисля, че хората не са лоши, тоест не те дискриминират тези със СОП. По-скоро институциите го правят - с нехайното си отношение, липсата на подходяща инфраструктура и на професионална помощ на достъпни цени.
Valya T
 
Мнения: 49
Регистриран на: 20 Фев 2019, 11:54


Назад към Общи здравни теми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта