Хронична инсомния - лечение

Хронична инсомния - лечение

Мнениеот vipman » 19 Юни 2018, 14:30

Здравейте,

В края на март месец преживях огромен стрес. И ето какво се получи. Не успях да спя цели 72 часа, а в самия им край започнах да потрепервам леко с цялото тяло. След това поспах няколко часа, а след това не успях да спя 48 часа. След това малко се пооправих, започнах да спя 4-5 часа. Беше ужасно. Направо не се търпеше. Понеже бях в града и като ходих до магазините направо шях да припадна от изтощение. Все пак бях запознах че ако човек не се наспива добре може да бъде изтошен на другия ден.Наложи се да се преместя на село, а безсънието продължаваше. По едно време започнах да поръчвам хранителни добавки за добър сън, но нямаха голям ефект. Ето какво изредих - Допелхерц Спокоен сън, Мелатонин Адифарм, Меладорм, Валериана, Витамикс Сън, Допелхерц Коензим Q10. Но нямаха ефеккт, а и аз нямах енергия в себе си. Чувстах се ужасно изтощен все едно съм бил на денонощен физически труд в някоя камеломна. Просто беше непоносимо. Ставаш от леглото, работиш малко и после пак трябва да легнеш на леглото. Беше истински кошмар. Чак тогава осънах че съня възстановява човек за другия ден, а при мен той беше много кратък - 2-3 или 3-5 часа. Осъзнах че имам хроничка инсомния и че имам нужда от специалист. Безсънието продължаваше - трудно заспиване, незадоволителен сън и отвреме навреме главоболие.

Никога не съм знаел че ще ме хване хроничното безсъние и такива последици ще има за мен. Накратно - хронична умора, намалена работоспособност, раздразнителност, главоболие и т.н.

Ходих на специалист невролог. Ето лекарствата дето ми са изписани - Неолексан и Невростаб. Обаче нямат голям ефект. Тези дни пробвах като си легна и да пробвам с чаша ракия. Дава ефект, но пише в нета че ракията дразни стомаха и донякъде е вредна. Знам че спиртните напитки не се препоръчват за борба с хроничното безсъние, но просто няма накъде.

Взеха ми кръвна проба дори. Публикувам резултата тук.

Кажете ми как да се справя с този проблем. Хроничната инсомния е ужасно нещо. Тя буквално изцежда човек отвътре и гризе ендокринната му система.
Прикачени файлове
izsledvane.png
izsledvane.png (44.8 KiB) Прегледано 1022 пъти
vipman
 
Мнения: 6
Регистриран на: 16 Юни 2018, 11:47

Re: Хронична инсомния - лечение

Мнениеот Буба Мара » 19 Юни 2018, 15:15

А изследвания хормонални прави ли си някакви.. не че съм големия специалист, но когато аз страдах от безсъние се оказа, че щитовидната жлеза е виновна. Обаче 72 часа... това си е цифра. :eek:
Аватар
Буба Мара
 
Мнения: 305
Регистриран на: 22 Фев 2018, 15:47

Re: Хронична инсомния - лечение

Мнениеот FramarLekari » 19 Юни 2018, 16:19

Здравейте, vipman!

Хроничната инсомния, която разстройва съня за продължителни периоди от време, изисква задълбочена анамнеза и физикален преглед и евентуално изследвания, промяна на някои навици на начина на живот, медицинско лечение и може би психотерапия за откриване на скритата причина. Най-важно е да се третира всеки проблем, който причинява симптоми на безсъние. Само лекуването на симптомите на безсъние, без да се обърне внимание на основната причина, няма да е от полза. Безсънието може да причинено както от физически, така и от психологически фактори, например депресия, тревожни разстройства, проблеми с щитовидната жлеза, хронична болка, хормонален дисбаланс, неврологични заболявания, стрес и др.

Лечението за безсъние може да включва нефармакологична терапия, като развиване на по-добри навици за сън или психотерапия, а понякога и лекарства.

Има психологически и поведенчески техники, които могат да бъдат полезни при инсомния - техники за релаксация, биофийдбек, когнитивно-поведенческа терапия. Прогресивната мускулна релаксация учи човек систематично да напряга и отпуска мускулите в различни части на тялото. Това помага да се успокои тялото и да предизвика сън. Други техники за релаксация, които помагат на много хора да заспиват, включват дихателни упражнения, медитация, майндфулнес (осъзнатост) и др.
Ето линкове към статии с повече информация:
Биофийдбек терапия
Лайфстайл лечение
Медитацията като метод на лечение
Намаляване на стреса
Дихателни упражнения
Алтернативно лечение на безсъние

Когнитивно-поведенческата терапия е форма на психотерапия, която третира проблемите, като променя негативните мисли, емоции и модели на поведение. Тя може да се провежда индивидуално, в група или дори онлайн.
Когнитивно-поведенческата терапия включва промени в поведението (например спазване едно и също време за лягане и събуждане, премахване на следобедни дремки и т.н.), но добавя и когнитивен или "мислещ" компонент. Тази терапия има за цел да предизвика нездравословни вярвания и страхове около съня и да преподава рационално, позитивно мислене. Има много изследвания, подкрепящи употребата на когнитивно-поведенческа терапия за безсъние. Повече информация може да прочетете тук: Когнитивно-поведенческа терапия

Също така, важно е да се опитате на поддържате редовен режим на съня. Избягвайте тежко и обилно вечерно хранене, тютюнопушене, алкохол или кофеин преди лягане. Американската академия по медицина на съня препоръчва да се прекратява консумацията на кофеинови напитки най-малко шест часа преди лягане. Хората, които са чувствителни към кофеина, може да се наложи да спрат приема още по-рано. Повече информация може да прочетете тук: Хигиена на съня

Съществуват добавки, които се предлагат при безсъние. Мелатонинът е естествен хормон, който тялото произвежда през нощта. Мелатонинът помага да се регулира цикълът на сън-събуждане. Повече информация може да прочетете тук: Мелатонин
Валериана, маточина, пасифлора са билки с успокояващи ефекти, които могат да помогнат да по-добър сън.
5-хидрокситриптофан (съдържа се в предписания Ви Неолексан) също се смята, че има благоприятено действие при безсъние. Повече информация може да прочетете тук: 5-хидрокситриптофан

Лекарства по лекарско предписание, които могат да се използват при безсъние, са бензодиазепини. Тези лекарства обаче могат да доведат до зависимост при продължителна употреба. Също така те могат да причинят по-сериозни странични ефекти, ако се приемат с алкохол или други лекарства, които потискат централната нервна система. Възможно е да предизвикат и сутрешна сънливост. Затова тези медикаменти се приемат само по преценка и предписание от лекар. Повече информация може да прочетете тук: Бензодиазепини и Сънотворни средства

С уважение, Фрамар
Специалистите на www.framar.bg предоставят консултация, която не може да замени преглед при квалифициран и правоспособен лекар.
FramarLekari
 
Мнения: 1987
Регистриран на: 29 Мар 2011, 19:23
Местоположение: България

Re: Хронична инсомния - лечение

Мнениеот vipman » 19 Юни 2018, 21:15

Буба Мара написа:А изследвания хормонални прави ли си някакви.. не че съм големия специалист, но когато аз страдах от безсъние се оказа, че щитовидната жлеза е виновна. Обаче 72 часа... това си е цифра. :eek:


Ами не. Според мен хормоналните изследвания са по скъпи.

Даже не е 72, а някъде към 82 или 83 часа без сън. Тук таме лежиш, но просто не те хваща сън. Беше адски гадно, а когато влязох под душата целия се разтреперих. После 5-6 часа сън и след това 2 пъти по 48 часа без сън като помежду им има няма 5- 7 часа сън.

Безсънието ми започна края на март месец. Сега сме вече юни. Затова се води вече хронично безсъние.

Между другото по едно време мислех че ще умра от безсъние. Най-лошото беше че нямах енергия и имах ужасна умора. Рових се в нета и дори осъзнах че има подобно заболяване водещо до смърт наречето Фатално семейно безсъние което се причинява от мутирал ген.
https://www.vesti.bg/lyubopitno/bezsyni ... ie-6061164
http://sanovnik.bg/n3-88447-%D0%A4%D0%B ... 0%B8%D1%8F
vipman
 
Мнения: 6
Регистриран на: 16 Юни 2018, 11:47

Re: Хронична инсомния - лечение

Мнениеот Monika_Spasova » 20 Юни 2018, 09:14

От Framar си получил статия направо по въпроса, а дори не знам дали си си направил труда да я прочетеш...
Аватар
Monika_Spasova
 
Мнения: 2097
Регистриран на: 07 Апр 2015, 11:32

Re: Хронична инсомния - лечение

Мнениеот vipman » 20 Юни 2018, 11:40

Видях я.

Но аз нямам търпение да отида отново при невролог и да го видя дали ще ми предпише така желаните от мен бензодиазепини. А може и да се оправя дотогава. :roll: :roll: Тази нощ съм спал 6 часа. Имам съвсем съвсем лека умора. :-|

ЕДин познат каза че е пробвал диазепан, но имал ужасни странични ефекти. :cool:

Преди известно време ( може би месец и половина ) извиках личния си лекар да ме преглада. Тогава вече беше пикът на хроничното ми безсъние. Бях отслабнал с ужасно чувство на умора. Трудно ми беше да извървя 100 метра без да легна на леглото за да поема нужната енергия. Лекарят дойде и ми казва с нагъл глас че съм за психиатрична клиника . Спомена че там ще ми махнат невротичната възбуда или там както се казва. Аз му казвам че е от стрес, а той въобще не се съгласи. Много съм му обиден. :eek: :eek: Сега поне се стабилизирам и мисля да го сменям с друг личен лекар. :cool: Аман от некадърници. А и слава богу съм млад че да имам сили да се преборя с това хронично безсъние.

Но да видя как ще се развият нещата. :bouncymulticolor: :bouncymulticolor:
vipman
 
Мнения: 6
Регистриран на: 16 Юни 2018, 11:47


Назад към Мнения и въпроси на читатели, свързани с психология, психиатрия и сексология

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта