Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.
02 Дек 2011, 14:00
Винаги ми е било интересно, защо има разделение между двете образователни степени. Магистрите учат 2 години повече/поправете ме, ако греша/, но какво точно учат допълнително, ще ни разкажете ли?
Със сигурност има разлика, но каква е точно тя!?
02 Дек 2011, 14:21
Vampire Kiss написа:Винаги ми е било интересно, защо има разделение между двете образователни степени. Магистрите учат 2 години повече/поправете ме, ако греша/, но какво точно учат допълнително, ще ни разкажете ли?
Със сигурност има разлика, но каква е точно тя!?
Въпросът ти важи за всички специалности, не само за Фармацията, за мен също е много чудно на какво още могат да те научат за още две години?
03 Дек 2011, 20:31
Чакаме учебният план на спецалност "Фармациия":))) и на мен ми е любоптно в какво се изразява разликата
05 Дек 2011, 14:47
valiart написа:Чакаме учебният план на спецалност "Фармациия":))) и на мен ми е любоптно в какво се изразява разликата
От кого го чакаме този учебен план!
30 Дек 2011, 20:49
Forman написа:valiart написа:Чакаме учебният план на спецалност "Фармациия":))) и на мен ми е любоптно в какво се изразява разликата
От кого го чакаме този учебен план!
Ха хааа, от който го е завършил:)))
14 Яну 2012, 20:37
Ами едните могат да продават лекарства а другите не? Или се лъжа? Има ли съществена разлика в крайна сметка?
22 Яну 2012, 19:32
На практика - магистър фармацевтите имат повече права и повече отговорности. Могат да отпускат лекарства по лекарско предписание, да бъдат управители на аптека и т.н Съответно, носят отговорност за грешките допуснати от тях и от бакалавър фармацевта. Бакалавър фармацевт (помощник-фармацевт) може да отпуска само лекарства бе лекарско предписание и хранителни добавки и то под контрола на магистър. Помощниците нямат право да работят сами в аптека, ако няма отговорен маг. фарм. на смяна. За две години се научават не малко неща - социална фармация и законодателство, повече фармакология и всичко останало по-разширено.
07 Авг 2019, 09:12
Самият факт, че учат 2 години повече, преполага допълнителни знания и отговорности. Едва ли предъвкват стари знания от предишните години! То е като разликата между лекар и фелдшер.