Опасни ли са за здравето микровълновите печки ?

Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.

Опасни ли са за здравето микровълновите печки ?

Мнениеот new_girl » 03 Окт 2018, 16:16

Имам микровълнова печка от много години, както всяко домакинство в България предполагам има, но в последно време все по-често си мисля да се отърва от нея. Преди време прочетох доста обезпокоителна информация, в статията пишеше, че след обработка в микровълнова печка храната губи полезните хранителни вещества и излъчва радиация дори. Боже, като си помисля, че съм топлила вода за бебето дори?! Имам близка приятелка, която няма микровълнова от почти 2 години и ми каза,че се свиква. Просто си е измислила нейни начини да претопля храната в парти грил или на котлона. Но съпругът ми е категоричен,че по удобно и практично нещо няма. Били ли сте някога притеснени от използването на микровълновата печка, защото сте чували , че може да ви навреди по-някакъв начин? Или, че може да унищожи микроелементите във вашата храна? Или дори да ви причини рак?
Аватар
new_girl
 
Мнения: 15
Регистриран на: 02 Окт 2018, 09:44

Re: Опасни ли са за здравето микровълновите печки ?

Мнениеот Stark » 03 Окт 2018, 16:35

Аз я използвам толкова рядко и пренебрежимо малко, че по-скоро за мен е безопасно удобство и риск, който да поема. Да не казвам и че разни инжинери и специалисти твърдят, че всъщност няма никаква опасност от микровълновата.
А дали се свиква без нея, определено има живот и без микровълнова.
Аватар
Stark
 
Мнения: 260
Регистриран на: 14 Мар 2017, 12:00

Re: Опасни ли са за здравето микровълновите печки ?

Мнениеот radipetrova » 03 Окт 2018, 18:28

Със сигурност тези вълни, които топлят храната не са от най-полезните, но то вече всичко е толкова вредно, че не можеш да се пазиш от всичко. Телефоните ни облъчват, Wi-fi и т.н. Всички тези вълни са вредни, но не можем да се отървем от всичко, просто живеем в такива времена, където всичко е вредно.
Аватар
radipetrova
 
Мнения: 81
Регистриран на: 13 Апр 2018, 15:33
Местоположение: Sofia

Re: Опасни ли са за здравето микровълновите печки ?

Мнениеот Monika_Spasova » 03 Окт 2018, 18:49

radipetrova написа:Със сигурност тези вълни, които топлят храната не са от най-полезните, но то вече всичко е толкова вредно, че не можеш да се пазиш от всичко. Телефоните ни облъчват, Wi-fi и т.н. Всички тези вълни са вредни, но не можем да се отървем от всичко, просто живеем в такива времена, където всичко е вредно.
Съгласна съм с теб, света около нас сега е много различен, има облъчване от всякъде и всичко покрай нас носи вреда. МИкровълновата е едно удобство, което аз ползвам често.
Аватар
Monika_Spasova
 
Мнения: 2097
Регистриран на: 07 Апр 2015, 11:32

Re: Опасни ли са за здравето микровълновите печки ?

Мнениеот Malina » 04 Окт 2018, 11:52

Не я ползвам много често, купих за спешни случаи да си пригопля супа или да направя пуканки. Не мисля, че е толкова опасна, колкото я изкарват и надали тя излъчва наистина радиация.
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina
 
Мнения: 2309
Регистриран на: 02 Дек 2014, 10:33

Re: Опасни ли са за здравето микровълновите печки ?

Мнениеот Frac » 04 Окт 2018, 15:11

Ми то днешно време какво ли не е вредно? Казват, че храната губила полезни свойства, ала тя ги губи и при други обстоятелства. То дори престояването в хладилника оказва влияние, пък кво остава за микровълновата.
И конкретно на въпроса - имам такава печка и я ползвам редовно, ако е за малки порции. Тавите си ги топля във фурната.
Аватар
Frac
 
Мнения: 626
Регистриран на: 23 Фев 2018, 17:55

Re: Опасни ли са за здравето микровълновите печки ?

Мнениеот Буба Мара » 04 Окт 2018, 15:31

new_girl написа:Имам микровълнова печка от много години, както всяко домакинство в България предполагам има, но в последно време все по-често си мисля да се отърва от нея. Преди време прочетох доста обезпокоителна информация, в статията пишеше, че след обработка в микровълнова печка храната губи полезните хранителни вещества и излъчва радиация дори. Боже, като си помисля, че съм топлила вода за бебето дори?! Имам близка приятелка, която няма микровълнова от почти 2 години и ми каза,че се свиква. Просто си е измислила нейни начини да претопля храната в парти грил или на котлона. Но съпругът ми е категоричен,че по удобно и практично нещо няма. Били ли сте някога притеснени от използването на микровълновата печка, защото сте чували , че може да ви навреди по-някакъв начин? Или, че може да унищожи микроелементите във вашата храна? Или дори да ви причини рак?

Свиква се и без микровълнова печка, с по-високите сметки за ток - не знам :mrgreen: Иначе не се "филмирам" особено запазва ли си качествена храната или не, защото тя и без това няма кой знае колко полезни качества, когато стигне до крайния потребител (за съжаление).
Аватар
Буба Мара
 
Мнения: 305
Регистриран на: 22 Фев 2018, 15:47

Re: Опасни ли са за здравето микровълновите печки ?

Мнениеот Ваня Стойчева » 04 Окт 2018, 16:38

Не ползвам микровълнова и живеем без нея, не е някакво удобство, без което не може. Бях взела, когато децата бяха по-малки и стояха сами вкъщи, да могат да си претоплят храната, но след това стана неизползваема и я махнахме за да не заема място. Предпочитаме прясно сготвената храна.
Аватар
Ваня Стойчева
 
Мнения: 2023
Регистриран на: 16 Дек 2014, 11:24

Re: Опасни ли са за здравето микровълновите печки ?

Мнениеот ivan.stoqnov » 04 Окт 2018, 18:09

И у нас микровълновата печка е наш добър прятел в домакинството, но имам познати, които не я използват и смятат, че вълните ѝ имат вредно влияние върху здравето им. Всеки сам си решава кое е най-доброто за него и семейството му.
ivan.stoqnov
 
Мнения: 361
Регистриран на: 29 Юни 2018, 11:46

Re: Опасни ли са за здравето микровълновите печки ?

Мнениеот Pipilota » 05 Окт 2018, 09:35

За мен е нещо напълно нормално, не я приемам като опасна, използвам я умерено, не е нещо, в което готвя, например. Но претоплям, когато искам да изям само една порция, няма нужда да сгрявам цялата манджа, набързо си решавам проблема. Ползвам я не по-често то 1 път седмично, на член на семейството.
kukuvicac
Аватар
Pipilota
 
Мнения: 4258
Регистриран на: 14 Ное 2014, 12:41

Следваща

Назад към Общи здравни теми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта