Месечен списък с меню за дома

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Месечен списък с меню за дома

Мнениеот Ваня Стойчева » 08 Окт 2018, 12:31

У нас започнахме да си съставяме месечен списък с храната, която да ядем. Така ни отпада мисленето всеки ден какво ще ядем и пазарувам всеки понеденик всичко необходимо до следващия.
Сметката е лесна, за това време разходите за храна ни спаднаха значително, защото сме помислили и за "снакса" пред телевизора и за всичко останало. Не че не се случва поянкога някой да си купи нещо от магазина но е по-скоро инцидентно.
Интересно ми е дали и някой друг прави подобен месечен, или седмичен списък, в който да организира храненето си какави ползи е видял в спазването на подобен списък? И какво най-често включвате във вашия? :roll:
Аватар
Ваня Стойчева
 
Мнения: 2023
Регистриран на: 16 Дек 2014, 11:24

Re: Месечен списък с меню за дома

Мнениеот Lisica » 08 Окт 2018, 13:58

Това го правя, само когато съм на диета и спазвам определен режим, иначе, ако ям ей така каквото намеря, не си правя труда да следвам определен график.
Аватар
Lisica
 
Мнения: 1044
Регистриран на: 25 Мар 2015, 09:55

Re: Месечен списък с меню за дома

Мнениеот Frac » 08 Окт 2018, 15:03

Ние сме от седмица на седмица. В петък хладилника е почти празен и събота се отправям към някоя голяма верига. За цял месец не съм мислила, струва ми се дълъг период. Иначе периодично изкачат някакви неща - да се вземе нещо от магазина, защотот сме 5 другарчета и как на останлите ще имма, а на моите не :???: , някой празник или извънредно гости. Затова за месец ми се вижда трудно. Но за 2 седмици мога да помисля :smile:
Аватар
Frac
 
Мнения: 626
Регистриран на: 23 Фев 2018, 17:55

Re: Месечен списък с меню за дома

Мнениеот Elepharm » 08 Окт 2018, 16:38

Този график за американско градче, на което хранителния магазин е на 25 километра е добра идея, но за моите условия - хич. Места за пазаруване на една крачка около мен, колкото щеш, а пък имам ограничена товарна вместимост в качеството ми на пешеходец. Така че не пазарувам седмично, камо ли пък месечно. Повечето плодове и зеленчуци пазарувам през двата пазарни дни предимно от производители на пазара, а за другото се съобразявам с това да имам продукти за да приготвя, това, което съм решила. Доволна съм, защото иначе бих се лишила от творческия импулс, а той е много важен за постигане на здравословно и разнообразно хранене.
Elepharm
 
Мнения: 44
Регистриран на: 11 Май 2017, 15:11

Re: Месечен списък с меню за дома

Мнениеот Буба Мара » 08 Окт 2018, 17:01

На мен ми се струва добра идея. Даже обмислям много подобни графици за други неща да си направя. Свободното време е изключително малко, а отговорности и задължения - колкото искаш. Понякога ако нямам съставен предварителен план ( а и прекалено често) все нещо се оказва забравено, а на мен ми е доста дискомфортно и неприятно когато например се прибера вкъщи и се оказва, че трябва да излизам отново до магазина. :+1:
Аватар
Буба Мара
 
Мнения: 305
Регистриран на: 22 Фев 2018, 15:47

Re: Месечен списък с меню за дома

Мнениеот ivan.stoqnov » 08 Окт 2018, 17:20

Туй с тоя списък, малко трудно приложимо ми се струва у дома. Сега, за 1 седмица напред по-реалистично ми звучи и пак ще има изключения. Ние с жена ми пишем уж списък, когато ходим да пазаруваме в големите вериги, но от всеки рафт ни дебнат разни изкушения. И какво да ви кажа, май само праха за пране стига и остава до следващата седмица. Ние ли сме по-лакоми не знам, но като гледам какво количество храна изаждат моите момчета, да са ни живи и здрави,парите няма скоро да ми стигат да ги прехраня :lol:
ivan.stoqnov
 
Мнения: 361
Регистриран на: 29 Юни 2018, 11:46

Re: Месечен списък с меню за дома

Мнениеот Румяна.Симова » 08 Окт 2018, 20:18

За мен плануването на седмично меню оптимизира продуктите, не се изхвърля нищо, пести средства и време за пазаруване, ежедневно обмисляне и подготовка,
може да се направят заготовки, като се знае предварително какво следва.
Правя меню за седмица поне, и купувам продуктите, като винаги гледам да мога и да ги комбинирам в менюто.
Например, ако предвиждам да сготвя зеле на фурна в понеделник, то в менюто си слагам и борш в петък да кажем, като от зелето си отделям за целта.
Месото предварително разфасовам с надпис за конкретно ястие и т.н.
Он-лайн пазаруването или поне преглеждането на продуктите ми дава възможност да не забравям подробности, като подправки примерно и да си изготвя доста акуратен списък само с нужното и без джънк фуудс, която мами отвсякъде.
Румяна.Симова
 
Мнения: 1
Регистриран на: 08 Окт 2018, 19:37

Re: Месечен списък с меню за дома

Мнениеот rabotnata pchela » 09 Окт 2018, 08:53

Почти постоянно правя и така и не го спазваме. Все се заричам, че следващия път няма да е така и все се обърква нещо. Почтги нямам време за готвене, да не говорим, като остане някоя манджа или някой откаже да го яде това и се затлачат нещата, почне се едно досготвяне на яйца, да речем, всичко става каша, после дойде ред да се сготви нещо друго, само че покрай допълването на остатъка, въпросните неща взели, че свършили. Направо се побърквам.
Д ане говоря, че ако трябва реално да мисля за един ден, ми излизат около 5-6 различни ястия за деня - аз следвам определен режим, значи ртябва да имам обяд и вечеря, детето трябва да има 2 хранения за училище, и отделно вечерята за всички вкъщи... значи казвам ви, лудвам. ПОне да се хранихме по един начин.
Но много харесвам идеята с менютата, защото не се чудиш всеки ден какво да сготвиш, а знаеш предварително. Ето, аз за днес нямам никаква представа какво да им направя за ядене. :roll:
Аватар
rabotnata pchela
 
Мнения: 4772
Регистриран на: 24 Ное 2014, 11:53

Re: Месечен списък с меню за дома

Мнениеот Jully » 09 Окт 2018, 14:05

Правя, но седмични. Там вписвам храната, която ще вечеряме, както и храната за учениците, иначе не мога да се справя. Не мога всеки ден да мисля какво ще яде дъщеря ми, когато е у дома, преди или след училище, нито мога да мисля какво ще носи сина ми в училище за храненето си.
Аватар
Jully
 
Мнения: 1471
Регистриран на: 30 Апр 2015, 09:36

Re: Месечен списък с меню за дома

Мнениеот Frac » 09 Окт 2018, 16:23

Реално за седмица, две е по-изпълнимо, поне според мен. Зеленчуците няма как да издържат 1 месец и все ще се налага ходене до магазина.
Аватар
Frac
 
Мнения: 626
Регистриран на: 23 Фев 2018, 17:55

Следваща

Назад към Рецепти и полезни съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron