ЕС отряза отпуските на майките, съгласни ли сте?!

Вашите права, социална политика и законодателство. Никой от нас не е безгласна буква.

ЕС отряза отпуските на майките, съгласни ли сте?!

Мнениеот Malina » 15 Окт 2018, 14:05

Туко що прочетох, че от ЕС решили, че майчинството няма да се брои за трудов стаж и съответно, 40-те дни натрупан отпуск по време на майчинството ще бъде отрязан. Аз сега съм в майчинство - дъщеря ми преди месец навърши 1 година и наистина съм стъписана.
Отпуска най-често се използваше от майките, за да изчакат адаптационния период при децата при постъпване на ясла. :-| Сега това ще ни бъде отнето от ЕС и при големите доходи на българина, ще трябва майките да живеят месец- два бе зникакви доходи, докато детето им се приспособи и те се върнат на работа. :roll:
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina
 
Мнения: 2309
Регистриран на: 02 Дек 2014, 10:33

Re: ЕС отряза отпуските на майките, съгласни ли сте?!

Мнениеот Dipsy » 15 Окт 2018, 14:34

Malina написа:Туко що прочетох, че от ЕС решили, че майчинството няма да се брои за трудов стаж и съответно, 40-те дни натрупан отпуск по време на майчинството ще бъде отрязан. Аз сега съм в майчинство - дъщеря ми преди месец навърши 1 година и наистина съм стъписана.
Отпуска най-често се използваше от майките, за да изчакат адаптационния период при децата при постъпване на ясла. :-| Сега това ще ни бъде отнето от ЕС и при големите доходи на българина, ще трябва майките да живеят месец- два без никакви доходи, докато детето им се приспособи и те се върнат на работа. :roll:

Ако не се лъжа, когато детето е болно, издават на майката/бащата болничен лист. ако работното място ти се пази, надали остават майките без никакви доходи, но със сигурност звучи гадно и със сигурност ще получават по-мако от колкото иначе бяха получили :-|
Аватар
Dipsy
 
Мнения: 200
Регистриран на: 16 Мар 2018, 16:35

Re: ЕС отряза отпуските на майките, съгласни ли сте?!

Мнениеот Mon_ton » 15 Окт 2018, 15:48

Тук не става въпрос за болничен лист, а за отпуската след майчинство. Сега, когато се върне майката на рбаота, има натрпани 40 дена болничен, който обикновено жените вземат, за пеприода, в който детето се адаптира в яслата и се налага да прибира в 12ч. да речем.
Сега тези 40 дена натрупат отпуск отпадат. Няма нищо общо с болничния, който се дава за гледане на болно дете, а отпуската натрупана за двете години майчинство.

И да си кажа мнението, за мен това е наиситна безобразие, при положение, че родителите са с вързани ръце. Когато се запише детето, автоматично се прекратява майчинството и майката ТРЯБВА да е на работа и не взема пари от НОИ за тези дни. От друга страна, няма право да използва отпуск, за да свикне детето в яслата. Поне да може в последния месец на майчинството, детето да се приучава... за съжаление не вярвам да измислят нещо господата управници, а сега решението на ЕС трябва да го приемат.
Аватар
Mon_ton
 
Мнения: 2768
Регистриран на: 24 Ное 2014, 15:54

Re: ЕС отряза отпуските на майките, съгласни ли сте?!

Мнениеот rabotnata pchela » 15 Окт 2018, 19:07

Доста кофти, не знам дали веднага след като детето постъпи в ясла се прекратява и периодът майчинство, или само парите спират. Ако е така, то всеки може да си пусне детето 2-3 седмици преди да навърши 2 години, мкаар че реално пак губи парите за 1 месец, както би се случило и при неплатен отпуск, след навършване на 2 години на детето.
Аватар
rabotnata pchela
 
Мнения: 4772
Регистриран на: 24 Ное 2014, 11:53

Re: ЕС отряза отпуските на майките, съгласни ли сте?!

Мнениеот Krum » 17 Окт 2018, 09:48

Не е правилно, майките трябва да имат време да адаптират детето, при постъпването му в ясла, майчинството бива прекъснато и те трябва да се върнат на работа, няма да имат възможност за адаптация. А българските фирми нямат навика да създават фирмена социална политика.
Аватар
Krum
 
Мнения: 1386
Регистриран на: 21 Ное 2014, 14:30


Назад към Социални дейности

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта