Тичането като психотерапия

Бягане, упражнения у дома, поддържане на формата, аеробика, плуване, кардио тренировки, други спортове

Тичането като психотерапия

Мнениеот Фифи » 17 Окт 2018, 14:59

Напоследък темата за тичането доста ме вълнува. Чета различни статии свързани с храненето преди и след, за маратонки, клинове и т.н. Попадам на много противоречиви мнения – едни казват, че оказва неблагоприятно влияние върху ставите, сърцето и стресира организма, други го препоръчват като начин за справяне в борбата с килограмите и за повдигане на тонуса.
Аз ли?! Аз имам друга гледна точка – тичам, за да дишам. Не буквално, дишаме дори когато спим, а чисто емоционално. Какво имам предвид ще се запитате сега. На колко от вас ви се е случвало след тежък и емоционално натоварен ден да ви се прииска да избягате? Да хванете пътя, гората, границата и да избягате от всичко и всички. :banghead: :banghead: :banghead: Сигурна съм, че на половината от хората, които четат това в момента им се иска да станат и да не се върнат повече – на работното си място, у дома, там където в момента не са щастливи и не им стига въздух.
Няма нужда от крайности. Приберете се, обуйте си удобни дрехи и обувки, пуснете си музиката, която ви разтоварва и отидете да потичате. Не мислете за самото тичане докато го правите, а оставете всичката негативна енергия, която ви се е насъбрала да изчезва с всеки километър, който минавате. Не мислете дори за разстоянието, което изминавате, оставете се да помечтаете, да мислите за нещата, които ви правят щастливи. Бягайте, докато пейзажът около вас се превърне във всичко, което ви вълнува в момента. Дишайте, но не с дробовете си, а онова дишане, когато въздухът ви стига, чувствате се щастливи и нищо не е в състояние да ви спре.
Накрая ще се окаже, че тичането е по-полезно за здравето, отколкото се предполага.
Как вие се справяте с напрежението? Как ви се отразява тичането? Тичате ли изобщо?
:yoshi:
Фифи
 
Мнения: 6
Регистриран на: 17 Окт 2018, 14:55

Re: Тичането като психотерапия

Мнениеот Frac » 17 Окт 2018, 16:38

Тичам, когато ми се налага и то по задачи. Иначе това не е моята терапия, но явно на някои хора помага :) Аз предпочитам танците, трябва да има музика и променящ се ритъм,м, ммм
Аватар
Frac
 
Мнения: 626
Регистриран на: 23 Фев 2018, 17:55

Re: Тичането като психотерапия

Мнениеот Dipsy » 17 Окт 2018, 16:58

аз и така съм си добре и не ми се иска да избягам от работа, щото минавам към онази графа дето си нямат работа :lol: иначе не съм по тичането, по0-скоро велосипед нещо, пък и са ми казвали че след емоционална работа трябва и физическо натоварване, за да има някакъв баланс. знам ли :roll:
Аватар
Dipsy
 
Мнения: 200
Регистриран на: 16 Мар 2018, 16:35

Re: Тичането като психотерапия

Мнениеот rabotnata pchela » 17 Окт 2018, 20:13

Вярвам много силно, че тичането и изобщо някаква физичекса дейност могат да те накрат да си починеш, да се заредиш с енергия, тялото ти да се раздвижи.
Но това не е за мен, аз не мога да спортувам, имам кг в плюс, което предизвиква даже коментари отстрани, а вкъщи нямам мотивация. Кефя се на хората, които бягат, просто виждаш как си изчистват ума в този момент.
Аватар
rabotnata pchela
 
Мнения: 4772
Регистриран на: 24 Ное 2014, 11:53

Re: Тичането като психотерапия

Мнениеот *Пролет* » 14 Ное 2018, 11:36

Когато спортувам се чувствам сякаш се освобождавам от всичкото напрежение от деня. Олеква ми просто. Може физически да се уморявам, но емоционално се презареждам. Затова спорта е като наркотик за някои хора.
Аватар
*Пролет*
 
Мнения: 103
Регистриран на: 08 Ное 2018, 12:47

Re: Тичането като психотерапия

Мнениеот Dalia » 30 Ное 2018, 21:24

И аз се опитах сутрин да тичам, както другите хора, но много ми се разлива кафето, вчера си изтървах баничката. Че така де, тичането не е моето нещо за справяне с напрежениет, но чистенето много ми помага. Така че тичащи напълно ви разбирам! Всеки си търси начини за бягство от действителността.
Dalia
 
Мнения: 557
Регистриран на: 12 Фев 2013, 17:10


Назад към Фитнес и кардио активност

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта