Как да се справим с лошите навици

Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.

Как да се справим с лошите навици

Мнениеот pasta » 13 Дек 2011, 11:41

Навиците са едно от най-полезните свойства на нашия мозък. Ако се замислим сериозно, ще си дадем сметка, че както в ежедневието, така и в работата си, вършим много неща на автопилот. Това ни спестява излишна енергия и оставя мисълта ни да се рее някъде необезпокоявана, докато ставаме сутрин, мием си зъбите, обличаме се, приготвяме закуска и т.н. Понякога автопилотът може и да ни подведе, но в общи линии предимствата му са несравнимо повече от недостатъците. Без да искаме, трупаме навици от най-ранно детство. Ненапразно е казано, че ако на човек му липсват първите 7 години, после трябва да полага големи усилия, за да навакса изгубеното.
Как да изкореним лошите навици?

Какво да предприемем. Първо трябва да знаем, че имаме в ръцете си едно оръжие с голяма сила. Ако го употребяваме правилно, можем да постигнем неподозирани висини. Това е нашата воля. Трябва да я упражняваме, за да ни бъде добър помощник в трудното начинание.

Не се лъжете. Често се срамуваме да признаем, че всъщност не искаме да се отървем от лошия навик. Знаем, че е лош и казваме, че искаме да го премахнем, а всъщност той е част от нас и или го обичаме тайно, или ни мързи да положим усилия. Ако не си признаем честно истинското положение на нещата, вероятността да го изоставим е много малка. Признайте си: да, обичам този навик, но е необходимо да се освободя от него и ще направя всичко възможно.

Не се колебайте. Най-големият враг на дилемата да направите нещо или не е колебливостта. Ако волята е слаба и не сте решили твърдо да не направите нещо, вероятно скоро ще нарушите обещанието си. Например, ако сте на диета и някой ви предлага вкусен сладкиш, дали ще се съблазните или не, зависи най-вече от силата на вашето решение. Ако то не е установено непоколебимо в мозъка ви, по-лесно ще се подхлъзнете.

Създайте нов навик. Когато искате да се отървете от някой навик, е неправилно да стоите бездейно и да страдате, че няма с какво да се заемете. Природата не търпи празни места, тя се стреми да ги запълни. Освен това, когато насочвате мислите си към забранения навик, желанието за него се увеличава. Най-добре е да създадете навик, противоположен на лошия, и да се опитате чрез повторение да „утъпчете” неговата пътека. Ако имате навик да се карате, опитайте да се усмихвате и да казвате нещо положително; ако ръката ви търси запалката и цигарите, намерете занимание на ръцете си (работа, плетене, шиене на гоблени), което изисква цялото ви внимание и прогонва мисълта за пушене.

Предвкусвайте добрите резултати.
Въпреки че формирането на навика ви струва усилия, представяйте си резултатите, които ще постигнете и това ще ви стимулира. Ако нахвърляте дрехите си в гардероба безразборно и не ви се иска да подреждате тези, които прибирате всеки ден, помислете колко време и енергия ще спестите, когато търсите нещо. Те винаги ще си бъдат подредени – само трябва да автоматизирате навика да оставяте всичко на мястото му. В началото, когато ви се прииска да се скарате, усмивката ви ще бъде изкуствена, но след време тя ще стане най-естественото състояние за вас, а това ще ви донесе куп положителни мисли и чувства и много усмивки в отговор и дори няма да ви хрумне да се карате.

Променете обстановката и нарушете ритъма. Навикът се чувства най-добре в определена среда, с определени хора или при определени обстоятелства в зависимост от това как е създаден. Опитайте се да промените всичко, свързано с тях. Ако е възможно, не му създавайте условия да се чувства добре. Например, свикнали сте да хапвате сладко към три часа следобед и това допринася за напълняването ви. Точно по това време силата на изкушението е най-голяма. Постарайте се да му попречите – заемете се с нещо спешно, пийнете чаша вода, мислете за друго. С всеки ден победата се удава по-лесно – новият навик се „окопава” все по-стабилно.

Не се поддавайте съзнателно на изкушението. Не казвайте съзнателно: „Само този път и няма повече”. Така предавате вече извоюваните позиции. Все едно, навярно и без да искате, някога ще действате по стария начин, но когато съзнателно решавате това, волята отслабва.

Не се обезсърчавайте.
Ако все пак старото надделее и започнете да действате както преди, не се отказвайте. Знайте, че пътечката, прокарана от новия добър навик, е все още там и никога няма да се изтрие. И, което е по-добро, ако тръгнете по нея, ще ви е по-лесно, отколкото в началото.
pasta
 
Мнения: 142
Регистриран на: 09 Дек 2011, 11:37

Re: Как да се справим с лошите навици

Мнениеот valiart » 14 Дек 2011, 00:38

Лошите навици ще си ги изкореним, когато ни изложат, навредят и т.н. иначе няма поука;)
Аватар
valiart
 
Мнения: 1138
Регистриран на: 18 Окт 2011, 12:24

Re: Как да се справим с лошите навици

Мнениеот spend » 15 Дек 2011, 12:36

Аз имам доста лоши навици, но най-запомнящият от всички е, че не обичам да говоря по телефона. Противно на всяка жена, аз мразя разговорите по телефона и винаги държа мобилния без звук. Това страшно много изнервя моите близки, но не го правя нарочно или някаква умисъл, просто лош навик...
Аватар
spend
 
Мнения: 109
Регистриран на: 16 Сеп 2011, 14:10

Re: Как да се справим с лошите навици

Мнениеот Lollipop » 24 Ное 2014, 16:46

Силата на волята е много важна, обаче честно да ви кажа много ми е трудно на мен да се справя с лошите си навици, доста проблеми ми създават, а се уча още и още как да се справя с тях и се появяват все нови и нови навици :lol:
Аватар
Lollipop
 
Мнения: 2728
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:55

Re: Как да се справим с лошите навици

Мнениеот Kaya » 18 Мар 2015, 12:00

Не е лесно да се отървем от някой навик или тик иначе казано ;)
Ако си знаете цената, значи се е налагало да я казвате на някого.
Аватар
Kaya
 
Мнения: 2797
Регистриран на: 14 Ное 2014, 15:52

Re: Как да се справим с лошите навици

Мнениеот Kremiliya » 19 Мар 2015, 15:11

Оф, то ако ставаше толкова лесно, никой нямаше да има никакви вредни навици :)
Аватар
Kremiliya
 
Мнения: 1865
Регистриран на: 20 Ное 2014, 11:14

Re: Как да се справим с лошите навици

Мнениеот Slavena » 19 Мар 2015, 18:02

Най-лошият навик е пиенето на алкохол и цигарите, другото може да се оправи :)
Slavena
 
Мнения: 957
Регистриран на: 10 Дек 2014, 16:45

Re: Как да се справим с лошите навици

Мнениеот kalinka-kuku » 20 Мар 2015, 16:15

Slavena написа:Най-лошият навик е пиенето на алкохол и цигарите, другото може да се оправи :)

Така е, това е най-гадния навик! Но и не само, може да ти е навик да си гризеш ноктите да речем, което пак е досадно и грозно. А винаги си казваш, че сега и край.
Аватар
kalinka-kuku
 
Мнения: 1189
Регистриран на: 20 Мар 2015, 15:25

Re: Как да се справим с лошите навици

Мнениеот qwerryyy » 20 Мар 2015, 16:53

Много е трудно да се отървеш от някой навик, независимо колко абсурден изглежда за другите. Все пак навика е това, което правиш несъзнателно и без да искаш.
Аватар
qwerryyy
 
Мнения: 1134
Регистриран на: 24 Фев 2015, 21:03

Re: Как да се справим с лошите навици

Мнениеот Gorica23 » 20 Мар 2015, 17:22

Лесно ако имаш силна воля, а ако нямаш какво правиш. Отдаваш им се...
Gorica23
 
Мнения: 790
Регистриран на: 03 Апр 2014, 10:58

Следваща

Назад към Общи здравни теми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта

cron