Съществува ли Дядо Коледа?

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

Re: Съществува ли Дядо Коледа за децата ви? А как ще им кажете, когато дойде времето?

Мнениеот svetlozara » 23 Дек 2015, 17:19

Pipilota написа:На кой както му харесва, не трябва някой да се съди и едва ли не да се изкарва идиот, щото вярва в Дядо КОледа. Аз вярвам в чудото на Коледа и ми доставя удовослтвие да виждам надеждата в очите на децата. Докато мога ще им запазя това чувство, после и без друго ще им се унищожи.

Абе така е, нека им е готино на децата :)
svetlozara

Re: Съществува ли Дядо Коледа за децата ви? А как ще им кажете, когато дойде времето?

Мнениеот YoLindi » 26 Дек 2015, 18:21

То като гледам в друго не ви е останало да вярвате... то поне да е Коледа, нейният дух и доброто старче
YoLindi

Мнениеот silver933 » 28 Дек 2015, 10:36

YoLindi написа:То като гледам в друго не ви е останало да вярвате... то поне да е Коледа, нейният дух и доброто старче

Чакаме ти да ни кажеш в какво трябва да се вярва и то толкова, че тея 2-3дни в годината да са ни и на нас такъв голям трън в петата, като на тебе.
Аватар
silver933

Мнениеот Lollipop » 28 Дек 2015, 10:53

silver933 написа:
YoLindi написа:То като гледам в друго не ви е останало да вярвате... то поне да е Коледа, нейният дух и доброто старче

Чакаме ти да ни кажеш в какво трябва да се вярва и то толкова, че тея 2-3дни в годината да са ни и на нас такъв голям трън в петата, като на тебе.

Както се казва - смисъл няма. :) Все пак Коледа мина, децата са доволни, дали или не - вярвали или не, то си получихме подаръците и напълнихме гушите. :) Някой, който толкова мрази Коледа да излезе и да каже - дали е получил нещо, не си ли е направил сметката "сега роднините е дадат някой лев..." :) Да не се правим на много отворени, преди да се видим какви сме. ;)
Аватар
Lollipop

Мнениеот YoLindi » 28 Дек 2015, 16:42

Lollipop написа:
silver933 написа:

Както се казва - смисъл няма. :) Все пак Коледа мина, децата са доволни, дали или не - вярвали или не, то си получихме подаръците и напълнихме гушите. :) Някой, който толкова мрази Коледа да излезе и да каже - дали е получил нещо, не си ли е направил сметката "сега роднините е дадат някой лев..." :) Да не се правим на много отворени, преди да се видим какви сме. ;)

Не, не си го казах и не получих нищо... така, че не проектирай своята си личност върху всички, макар и това да са масата :idea:
YoLindi

Мнениеот Сашка » 01 Яну 2016, 07:04

Нормално е всеки да постъпва според собствените си разбирания. Да "Дядо Коледа е по-скоро идея и чувство", мит, приказка, легенда за нещо красиво. За сбъдване на мечтите и желанията на малки и големи. Но Дядо Коледа не е непременно майстор на материални подаръци. Повече е бил пожелание за здраве, семейство, деца, дълголетие сред масата народ. Материалното се появява в по-заможните, които смятат здравето и дълголетието за даденост. Семейството като необходимо зло - все пак им трябват наследници, на които да оставят имането, а децата - 2-3 някак си ще направят - то слугите ще ги отгледат.

Какво представлява легендата за Дядо Коледа. Един баща имал 3 дъщери. Сам бил - вдовец. Беден бил - нищо нямал. А дъщерите вече били за женене. Нямат прикя (чеиз) при нас, зестра при латините. Притеснявал се старият им баща как ще ги задоми. Било в навечерието на Коледа. Почнал той да се моли на Бог да му помогне. В това време Свети Никола се прибирал и чул молбата на стареца. Вечерта по късна доба подхвърлил една кесия с жълтици в къщата. Така стария баща успял да задоми най-голямата си дъщеря. На втората година средната, на третата най-малката. Благодарил стария баща на Бог за помощта и го помолил да го прибере при Него си.

Това е легендата за Дядо Коледа както я знам аз. За това на някои места го наричат Санта Клаус. Аз съм съгласна, че ние сме различни по дух, житейски опит, образование, но чак пък с толкова злъч да се коментира към инако мислещите не очаквах. Чак болезнено усещам размахан показалец насреща си.

Рождество е семеен празник. Какво да си мисля освен, че сте расли и/или живеете в неуспешни семейства. Разочаровани от всичко и всички, а може би най-вече от себе си. Явно няма символи или красота, която да погали вашите очи, сърца. Ненаситни чакате много, от голямо по-голямо.

Като сме започнали така да питам, а кога смятате да кажете на децата си, че сте смъртни, че не сте вечни? Може би преди да ги родите, щото може да ви няма докато ги раждате. Ама това го смятате за даденост. Кво толкова, едно раждане. Имах колежка, излезе по майчинство. Роди й се дъщеричка. На първия й рожден ден на таткото му прилошава - болница - откриха му рак четвърти стадии. Отивайки до болницата друга кола блъска тяхната и тя почина. След месец и съпруга й я последва. Децата останаха сирачета - баткото на 5 год., момиченцето на 1,5 год. При толкова мъка трябва ли тези деца да нямат някаква илюзия, вяра, че има и хубаво в живота?

Аз не ви казвам в какво да вярвате или не. Не ви казвам как да гледате и възпитавате децата си. Нямам нищо против да чуя вашето мнение по даден казус, но моля не ми размахвайте пръст пред лицето пишейки. Бъдете по-благи, а не осички или змийчета. Ето за това е Дядо Коледа.
Сашка

Мнениеот Monika_Spasova » 02 Яну 2016, 10:59

Аз да си призная, имах една възраст, в която намирах Коледа за абсолютна тъпотия. ;) отдавам го на това, че така и не се почувствах част от някое семейство - моето или чуждо. След като пораснах и намерих по-различен смисъл на живота си, тогава вече намирам Коледа за нещо страхотно и много мило. Но минах и аз през времето, в което смятах Дядо Коледа за нещо идиотско, а цялата Коледа за лицемерие. Всеки има право на избор, но съм съгласна, че може и без толкова злоба, но явно нея я има не само по Коледа, но винаги.
Аватар
Monika_Spasova

Мнениеот Nightmare » 04 Яну 2016, 14:18

В крайна сметка не е необходим символ, ала Дядо Коледа или по старо му - Дядо Мраз, за да можем да си пожелаем здраве и живот, за да си пожелаем онова, което наистина искаме да сбъднем, ако възпитаме децата си в реалността, не мисля, че бихме имали проблеми. А и не мисля, че някой се кара в крайна сметка и размахва каквото и да е пред чието и да е лице, но това както сам го почувстваш и не виждам как може да се води спор за нещо такова :roll:
Nightmare

Мнениеот rabotnata pchela » 04 Яну 2016, 14:40

Спор може да се води за всяко нещо, стига да имаш желание за това. :mrgreen:
Но всеки има право да си празнува и вярва в каквото иска, много имат странни разбирания и не приемат никой празник, а други обратно - празнуват всичко. Добре е, че вече и за Дядо коледа можем да се караме, защото съвсем спокойно можем да поспорим до около 25-ти януари и да преминем към св. Валентин. :inlove:
Аватар
rabotnata pchela

Мнениеот Snejna » 04 Яну 2016, 14:44

Честита Нова година, другарки. Безсмислени спорове наистина, нека да не изпадаме в крайности. Аз мисля, че няма нищо лошо в това, да се учат децата кое е реално и кое не, но и от друга страна да вярват в едно чудо, което е много сладко, като цяло. Дано да сте си изкарали добре празниците! :)
Аватар
Snejna

ПредишнаСледваща

Назад към Възпитание, грижа и съвети