Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене
05 Дек 2018, 11:58
Предложете ми нещо като универсална заготовка/ микс, който да ползвам за овкусяване на супичките през зимата. Знам че малко късно се сещам, ама имам уред за сушене на зеленчуци и плодове, така че сушенето няма да ми е проблем .Правили ли сте, издържа ли няколко месеца?
05 Дек 2018, 12:07
Ние правим нещо подобно на това:
1 кг. моркови, чушки / зелени и червени/,домати, кромид лук, една голяма глава целина с листата и магданоз.
Всички продукти се смилат с месомелачка на едро, добавя се 700 гр морска сол и се разбърква, за да се стопи солта. Насипва се в чисти шишета с широко гърло или буркани. Държи се на хладно, запазва се цяла година свежият цвят и вкус. НЕ СЕ СТЕРИЛИЗИРА. Използва се във всяко ядене вместо сол.
05 Дек 2018, 12:14
То има и готови миксове, но предполагам държиш да ги избегнеш.
Аз съм правила по тази рецепта, от сайта momichetata.com:
Продуктите са:
10 кг домати (сега е сезонът на едни такива малки продълговати доматчета, които са месести и с тънка ципа – идеални за консервиране)
3 кг зелени чушки
1,5 кг моркови
4 връзки магданоз
сол на вкус
(ако готвите редовно с целина, може да добавите и нея, в количество от около 0,5 кг)
Миете всичко, доматите кипвате в гореща вода, докато омекнат. Нарязвате морковите, чушките и магданоза, доматите белите и нарязвате или пасирате. Обърквате продуктите и пълните малки бурканчета с капачки на винт. Гледате да не остава въздух, а ако има такъв, досипвате от доматения сок, който се е отцедил в тавата. Затваряте здраво бурканите и ги нареждате в голяма тенджера. Тук става интересно: ако сте на село, можете да запалите огън на открито. Ако ли не, взимате най-голямата си тенджера и нареждате вътре бурканчетата. На котлон също става. След завиране намалявате огъня и държите 45 минути.
05 Дек 2018, 12:33
Ето тази е добра, но тук пропорциите са за едно готвене. Иначе може да се съхранява на сухо и хладно място до 3 месеца.
Продукти:
1 голям морков
2 стръка целина
1 средно голяма глава лук
една връзка магданоз
2 стръкчета прясна мащерка
2 стръкчета пресен розмарин
морска сол - количеството да е максимум 20% от теглото на зеленчуците и подправките.
Може да се добавят и други зеленчуци и билки: чесън, домат, босилек, салвия и т.н.
Измивате и нарязвате всичко на ситно, може и в чопър. После минава термична обработка, на ниска температура, като се разбърква постоянно. Прехвърля се върху хартия за печене и се пече на около 150 градуса за час и половина.
Powered by phpBB © phpBB Group.
phpBB Mobile / SEO by Artodia.