Предложете наистина лесна рецепта с пъстърва за Никулден!

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Предложете наистина лесна рецепта с пъстърва за Никулден!

Мнениеот Петя Георгиева » 05 Дек 2018, 13:06

Вкъщи никой не харесва шаран и всяка година правя по нещо, но с пъстърва. Тая година не мога да съчиня нищо, а ще имаме и гости. Та ми се иска хем да е лесна, хем ефектна и не много банална рецепта. Знам че стана сложно, ама може пък някой да даде идея :cool:
Петя Георгиева
 
Мнения: 58
Регистриран на: 31 Окт 2018, 09:45

Re: Предложете наистина лесна рецепта с пъстърва за Никулден!

Мнениеот maia the bee » 05 Дек 2018, 13:11

Аз се сещам за едни рибни шишчета, които могат и от пъстърва да се направят. Не е никак сложно, пък е ефектно и нетрадиционно.

Рибни шишчета

Продукти:
риба - 1 кг пъстърва
яйца - 5 бр.
брашно - 60 г
галета - 250 г
олио - 250 мл
сос тартар
черен пипер
сол

Рибата се почиства от кожата и костите и се нарязват на парчета. Парчетата се овкусяват със сол и черен пипер и се нанизват на един или два шиша.

Готовите шишове се потапят последователно в брашно, след това в добре разбитите яйца и накрая в галетата. Шишчетата се пържат в предварително сгорещено олио. Готовите шишчета се изваждат върху домакинска хартия или салфетка, за да се отцедят от излишната мазнина.

Рибните шишчета се поднасят гарнирани с лимонови резени и гарнитура по избор.
maia the bee
 
Мнения: 52
Регистриран на: 02 Ное 2018, 09:47

Re: Предложете наистина лесна рецепта с пъстърва за Никулден!

Мнениеот Ванила » 05 Дек 2018, 13:38

Ето тази не е никак трудна, а става много ароматна!

Пъстърва с портокал и шафрон

Съставки:

1/2 чаша бяло вино
1/2 чаша портокалов сок
щипка шафран
щипка захар
ситно нарязан шалот
сол
2 с.л. безсолно масло

За гарнитура:

Около килограм крехки зеленолистни зеленчуци като бейби спанак, например
5 с.л. безсолно масло или растителна мазнина
малко вода, около 3 с.л.
настъргана портокалова кора
сол за овкусяване
около килограм пъстърва

Пригответе соса като смесите в тиган бялото вино, портокаловия сок, шафрана, захарта, солта и шалота. Нека ври 5 минути, след което изключете котлона и изсипете соса в блендер. Върнете в тигана на ниска температура, добавете малко сол, без да позволявате да завира отново.
Сгответе спанака в 2 с.л. мазнина. Добавете водата, портокаловата кора, мъничко сол и покрийте тигана. Намалете температурата до средна и задушете всичко за около 2 минути. Отстранете от огъня. Запържете леко рибата, която предварително сте подсушили с кухненска хартия, в тигана с маслото, като поставяйте парчетата така, че кожата да е отдолу. Намалете огъня до средна степен. Оставете филетата да се сготвят за 2 минути, след което обливайте с горещата мазнина горната страна на рибата и така около 90 секунди, после спрете. Поръсете филетата със сол.
При сервиране, сипете по мъничко от мазнината във всяка чиния, отгоре сложете част от задушения спанак и върху това канапе поставете по филе от рибата. Отгоре декорирайте с портокалово-шафрановия сос.

Дълго е обяснението, но реално приготвянето е лесно :)
Ванила
 
Мнения: 12
Регистриран на: 25 Ное 2018, 12:35

Re: Предложете наистина лесна рецепта с пъстърва за Никулден!

Мнениеот Dalia » 05 Дек 2018, 14:17

Моята любима рецепта за риба е на Джеймо Оливър, той я прави с костур, но ние си я побългарихме и си я правим със сьомгова пъстърва на барбекю или на скара. Трябва ви 1 по-голяма рибка изчистена, естествено. Зелен лук, но може и стар, копър и магданоз се нарязват на ситно и с тях се пълни рибката намазва се отвън със зехтин или олио и се поръсва сол на вкус. Слагате я във фолио, запечатвате го с яйце да се получи джобче и наливате 1 ч.ч бяло вино и запечатватет всичките му страни. Мятате на барбекютоили скарата за около 10 минути. След това полека отваряте джобчето и наливате при рибката 1 малка кутийка течна сметана, животинска или растителна по ваш избор и пак запечатвате и връщате да се досготви. След около още 10 минути тази вкусотия е напълно готова. Опитайте няма да съжалявате, не са необходими кой знае какви приготовления, а се получава невероятно вкусно ястие.
Dalia
 
Мнения: 297
Регистриран на: 12 Фев 2013, 17:10


Назад към Рецепти и полезни съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта