Как да избегнем преяждането по празниците?

Забавни моменти, необичайни, полезни и интересни факти,хитрини и въпроси, навиците при хранене, празници и традиции.

Как да избегнем преяждането по празниците?

Мнениеот pasta » 20 Дек 2011, 12:16

9 правила, които ще ни помогнат да избегнем преяждането по коледните и новогодишни празници
Компенсирайте. Ако на коледната вечеря прекалите с постните манджи, то на другия ден по обяд съкратете храната с 50%. Прибавете малка разходка след ядене и дръжте сладкишите под ключ.
35 кубични милилитра алкохол е мярката, която НЕ позволява на алкохола да се превърне в отрова за организма.
Просто тройно правило. Сутрин преобладават въглехидрати. На обяд изравняваме количеството на хранителните вещества. Вечер залагаме здраво на протеини. Стара испанска поговорка твърди, че „въглехидрати се ядат по светло, протеините по тъмно." Препоръката на д-р Перес – комбинирайте така храната си, че на всяка ядене да присъстват основните елементи. Натуралният ритъм на организма изисква 5 хранения на ден, горе долу през 4 часа.
Количеството на калориите. Изчислява се по формулата 25 калории на килограм ИДЕАЛНО тегло при жените и 30 калории на килограм идеално тегло при мъжете. Внимание – най-важното в случая не са калориите, а кое е идеалното ви тегло?
Гените и затлъстяването. Особено по коледните и новогодишните празници, хората обичат да извиняват своята страст към храната, с това, че така или иначе не могат да променят гените си и ще си останат приятно закръглени ядат или не. Може би донякъде имат право. Статистиката твърди, че 3 килограма от 10 на свръхтегло са резултат на гените и фамилното наследство.
Изотоничните напитки. Ако успеем да отхвърлим примамливите покани - "Пийни си, хапни си...днес е празник" – като,че ли утре няма да съществува, идващи обикновено от хора, които твърдят че ни обичат...се изправяме пред друг голям проблем. Ако не пия алкохол, нито газирани напитки, нито подсладени консервирани сокове...какво да пия тогава?!
Вода. Пий вода, колкото ти се иска. Слушай организма си. Той ще ти диктува адекватното количество. Ако губиш бързо вода чрез изпотяване – зареждай резервоара веднага. Ако ходиш често до тоалетна – попълни резервите. Ако медицинските ти анализи твърдят, че си зле хидратиран – пийййййй много вода. Това е единственият натурален начин да поддържаш организма млад. Отвън и отвътре, защото водата се абсорбира както на клетъчна, така и на междуклетъчна основа. Разликата между вечната младост и старостта е само в 10%. Бебета се раждат с 68-70% вода в организма. Възрастните хора умират с 58%. Ти решаваш!
Психологическият АВТОтормоз не помага. Ако отидеш на „фиеста" с мисълта за това как да НЕ ядеш, ще завършиш празника изчерпан. Както физически, така и психически. Д-р Перес твърди, че „да искаш да отслабнеш само за да загубиш килограми без да се интересуваш от здравето е същото като да изгориш една хубава картина, за да се любуваш после на пепелта от нея."
Законът 3С твърди: Сладкиш за Коледа. Сладкиш за Великден. Сладолед през лятото...есенно време балансираме кантарачето и виждаме, че то НЕ лъже. Обличаме дебелите дрехи, покриваме затлъстелите части и смятаме проблемът за разрешен. Но не би. Не всичко хубаво на този свят се отпразнува с ядене и пиене. Не забравяй, че има и други форми да се почустваш като на празник. Разчовъркай фантазията си. Бъди смел. Откривател. Иноватор. Ще се изненадаш сам колко разнообразен може да бъде празника! Успех.
pasta
 
Мнения: 142
Регистриран на: 09 Дек 2011, 11:37

Re: Как да избегнем преяждането по празниците?

Мнениеот pasta » 20 Дек 2011, 12:18

Ето още нещо ВАЖНО
Какви са болестите на затлъстяването?
Затлъстяването е най-важният рисков фактор за заболяемост и смъртност. Това се отнася преди всичко за централното (коремно) затлъстяване, което всеки може да определи по обиколките на своята талия и ханш, ако съотношението е над 0,8 при жените и 1,0 при мъжете. Тези хора са предразположени към сериозни усложнения от страна на всички органи и системи, най-важни от които са артериална хипертония, захарен диабет тип 2, хиперлипидемия, сърдечно-съдови и мозъчни инциденти (инфаркт, инсулт), затруднена дихателна функция до животозастрашаващата сънна апнея (спиране на дишането по време на сън), яйчникова поликистоза с повишено окосмяване и нарушен менструален цикъл, мастна инфилтрация на черния дроб с нарушаване на неговата функция, камъни в жлъчния мехур и пикочните пътища, ставни болки, плоско стъпало и дискова херния, водещи до ранно инвалидизиране, психологичен дискомфорт.
По наши данни още в детска възраст 40 % от децата със затлъстяване развиват метаболитен синдром – съчетание на затлъстяване с повишени кръвно налягане, кръвна глюкоза и липиди.
pasta
 
Мнения: 142
Регистриран на: 09 Дек 2011, 11:37

Re: Как да избегнем преяждането по празниците?

Мнениеот valiart » 21 Дек 2011, 23:42

Е добре де...това с преяждането не го разбирам :?: :!: През останалото време не ядат ли, че се нахвърлят като невидели....
Аватар
valiart
 
Мнения: 1138
Регистриран на: 18 Окт 2011, 12:24

Re: Как да избегнем преяждането по празниците?

Мнениеот Cuddy » 27 Дек 2011, 11:02

Не се вглъбявам в смятане на калории и количество погълната храна.
А и не мисля, че девет дни са чак такъв грях в сравнение с ежедневното тъпчене :!:
Cuddy
 
Мнения: 234
Регистриран на: 26 Дек 2011, 16:12

Re: Как да избегнем преяждането по празниците?

Мнениеот Margo » 27 Дек 2011, 11:29

Не успях да преям по празниците, но вечерта след Коледа само не умрях. Ето това ни прави близки с кокошките, ядем до пръсване. Не ги мисля пък тия дето спазваха строгия пост и не са яли месо 40 дена, аз и ден не мога да издържа без месо.
Margo
 
Мнения: 691
Регистриран на: 08 Апр 2011, 20:46

Re: Как да избегнем преяждането по празниците?

Мнениеот Изабел » 27 Дек 2011, 23:20

valiart написа:Е добре де...това с преяждането не го разбирам :?: :!: През останалото време не ядат ли, че се нахвърлят като невидели....



не се нахвърляме като невидели,но нали трябва да има нечетен брой ястия обикновено се събират повече от 11 и само да опиташ от всичко и вече си преял
Carpe diem!
Аватар
Изабел
 
Мнения: 104
Регистриран на: 22 Авг 2011, 11:21

Re: Как да избегнем преяждането по празниците?

Мнениеот tweety » 23 Фев 2012, 16:38

Виждам, че на всеки от нас съвестта е проговорила и всички горко съжаляваме за обилното ядене през празниците. Между другото искам да припомня, че наближават Сирни Заговезни и предстои още едно стабилно преяждане. Но нека не мислим за това, а за след това.Какво можем да направим след като сме похапнали стабилно по празниците и кантара показва нереални числа?
Няколко прости, но изпитани техники и трикове:

Тренирайте повече , ходете на фитнес. Купете си уред и тренирайте у дома,избягвайте асансьорите изкачвайте се по стълбите, ходете честичко пеша и не пренебрегвайте дискотеките - те също за място за сваляне на килограми.

Това са моите простички съвети, на вас оставам да ги спазвате!
tweety
 
Мнения: 348
Регистриран на: 15 Ное 2011, 10:04

Хранене по празниците

Мнениеот Aneta67 » 28 Ное 2012, 16:31

Преяждането по празниците В какво да се ограничаваме Какво да ядем
Aneta67
 
Мнения: 72
Регистриран на: 24 Ное 2012, 14:47

Re: Как да избегнем преяждането по празниците?

Мнениеот Светла Христова » 29 Ное 2012, 11:16

Ей това не им харесвам на празниците! Всички те канят на гости и започват да те гощават все едно не си ял с месеци. Освен това се купува храна за 4 семейства поне и ядеш като за последно! Ужас!
Светла Христова
 
Мнения: 23
Регистриран на: 07 Сеп 2012, 15:05

Re: Как да избегнем преяждането по празниците?

Мнениеот Aneta67 » 30 Ное 2012, 11:27

Празниците са за това човек да се отпусне и релаксира Не трябва да прекаляваме ;)
Aneta67
 
Мнения: 72
Регистриран на: 24 Ное 2012, 14:47

Следваща

Назад към Гювеч

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта