Социалните отнеха бебето на самотна майка от родопско село

Тук е мястото за вашия коментар за събитията от страната и чужбина!

Социалните отнеха бебето на самотна майка от родопско село

Мнениеот Story_teller » 11 Яну 2019, 10:55

Бях потресена от това, което видях и чух. Имаше и интервюта с майката и бабата на бебето. Жените изглеждаха добре. Имам предвид, че говореха разумно и с доводи.
Да, личеше си, че живеят бедно, но имаха всичко необходимо за отглеждането на бебе - корито, хавлийки, дрешки, легълце. Къщата е двуетажна. Стара, но все пак топла, застлана с черги. Нищо фрапиращо. Като знам как циганите гледат децата си - на улицата най-вече, се чудя как можаха да изтъкнат като довод невъзможността на семейството да отглежда детето заради лоши битови условия. Омръзна ми да се мери с двоен аршин.
Какво мислите вие? Дали е спонтанна проява на загриженост или наистина семейството не би се справило с отглеждането на детето? Аз вярвам, че бебето трябва да е с майка си, няма нищо по-хубаво от това. А условията, при които живее, дори и да са скромни, при положение че не застрашават живота му, са допустими.
Story_teller
 
Мнения: 116
Регистриран на: 17 Дек 2018, 10:36

Re: Социалните отнеха бебето на самотна майка от родопско село

Мнениеот Rossi Ross » 11 Яну 2019, 11:19

На мен също ми е подозрително как пък прецениха, че не може да си гледа детето. Нещо не ми се вързва :scratchheadblue: В ромските семейства да не би да живеят в по-добри условия?!
Нямала жената кола, за да го води на лекар, ако се наложи. Страшен довод, няма що! Вместо да направят така, че да я улеснят в отглеждането му - тоест да помогнат с ремонт на къщата, или да получава някакви месечни помощи, те решиха по-най-крайния начин да постъпят. Да отнемеш дете от майката трябва да се предприема, ако тя застрашава здравето и живота му. Дали живее бедно или не, не е критерий, че няма да е обичано и щастливо.
Rossi Ross
 
Мнения: 93
Регистриран на: 05 Дек 2018, 15:19

Re: Социалните отнеха бебето на самотна майка от родопско село

Мнениеот @Лорчето » 11 Яну 2019, 11:40

Аз съм много подозрителна спрямо такива уж състрадателни материали. Дано греша, но сякаш майката ми изглеждаше с леки психични проблеми. Може и просто да не е учила жената, затова да ми се струва че има проблеми.
Ами ако наистина не може да гледа детето, ако се окаже че то гладува, че е на студено?! Въпросът е много деликатен, защото засягат отношенията майка-дете.
@Лорчето
 
Мнения: 61
Регистриран на: 14 Ное 2018, 15:07

Re: Социалните отнеха бебето на самотна майка от родопско село

Мнениеот Glow » 11 Яну 2019, 11:48

А на мен тази спорадична активност на социалните, и подборна даже, ми идва в повече. Колко случаи имаше на отявлено лошо отношение към деца в семейството, и се оказваше че социалните са бездействали. Уж правили проверки, ама резултати никакви. Може би и затова хората реагират така на новината - повече изпитват съчувствие, отколкото проявяват доверие към решението на институциите.
Glow
 
Мнения: 93
Регистриран на: 20 Дек 2018, 11:09

Re: Социалните отнеха бебето на самотна майка от родопско село

Мнениеот *Пролет* » 11 Яну 2019, 11:51

Момичета, има една важна подробност, която може би не знаете. В статия четох, че от Социалната служба са се свързали с майката и бабата, за да разменят контакти за срещи с бебето. Те не са отишли, тоест не са проявили желание да видят още бебето. Това не е ли странно? Ако е истина, де. Винаги има едно "акО".
Аватар
*Пролет*
 
Мнения: 103
Регистриран на: 08 Ное 2018, 12:47

Re: Социалните отнеха бебето на самотна майка от родопско село

Мнениеот _Лилия_ » 11 Яну 2019, 11:57

Тук идва и моментът за ограмотяването. Тези хора нямат възможност да се информират що е то безопасен секс, да преценят адекватно дали биха могли да се грижат за един човек, защото това е огромна отговорност. Жената не е завършила дори средно образование, макар да е учила до 12 клас. Не казвам всички да са висшисти. Казвам че масово по малките, затънтени селца хората са като откъснати от останалия свят. Никой не се сеща за тях, освен в моменти като този, когато "уау!, (видиш ли), нещо недопустимо се случва!"
_Лилия_
 
Мнения: 187
Регистриран на: 26 Окт 2018, 08:57

Re: Социалните отнеха бебето на самотна майка от родопско село

Мнениеот Клер » 11 Яну 2019, 12:07

Нека обаче погледнем нещата и от другата страна. На семейството е отпускана не една помощ. А и сигналът е подаден, защото жената е изглеждала неадекватна и със забавено развитие.
Бебето е било в кувьоз и е имало опасения, че средата, в която ще живее, може да го разболее. С отслабена имунна система е все пак.

Ето малко информация за получаваните помощи:
Към момента семейството е подпомагано от ДСП-Смолян на различни правови основания. През 2018 г. е отпусната целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2018/2019 година в размер на 374.15 лв. и еднократна финансова подкрепа в размер на 100 лв. Майката на новороденото е подпомогната с еднократна помощ при бременност по чл. 5а от ЗСПД в размер от 150 лв. Подпомагана е и с месечна помощ по чл.9 от ППЗСП в размер на 49.50 лв и еднократна финансова подкрепа в размер на 100 лв.

Така че, нещата не са така категорични в полза на майката. Колкото и неприятно да е.
Клер
 
Мнения: 101
Регистриран на: 18 Дек 2018, 10:35

Re: Социалните отнеха бебето на самотна майка от родопско село

Мнениеот Ilona » 11 Яну 2019, 15:15

На мен ми дожаля за семейството. Може наистина да са бедни, но не сме сигурни дали не биха гледали добре детето. Много родители живеят бедно, но дават каквото имат за децата си.
Ilona
 
Мнения: 89
Регистриран на: 07 Яну 2019, 11:02

Re: Социалните отнеха бебето на самотна майка от родопско село

Мнениеот velvet_81 » 18 Яну 2019, 11:32

Какво стана с този случай, пак покриха нещата. Аз не мога да се изкажа, защото съм с колебливо мнение - хем си мисля, че майката наистина не е съвсем здрава психически, хем пък не мога да бъда сигурна. Ако е здрава, не оправдавам отнемането на детето, въпреки че семейството е бедно. Условията изглеждаха достатъчно нормални, за да не застрашават живота и здравето на детенцето.
velvet_81
 
Мнения: 194
Регистриран на: 24 Окт 2018, 08:45

Re: Социалните отнеха бебето на самотна майка от родопско село

Мнениеот Malina » 22 Яну 2019, 21:17

Не вярвам особено, че има някакъв държавен бизнес за отнемане на деца на майките. Аз също четох обратната информация от страна на социалните, май трябва да си решим на кого да вярваме. Пожелавам на майката скоро да влезе в ситуация, в която ще може да се грижи за детето си. Предожили й са настаняване, а тя е отказала. Разбирам, че няма по-спокойно място от дома, но в някои моменти е можело да склони глава, за да се погрижи за това да си запази бебето.
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina
 
Мнения: 2309
Регистриран на: 02 Дек 2014, 10:33

Следваща

Назад към Актуални теми и новини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта