Отнеха титлите на откривателят на ДНК заради расистко изказване

Тук е мястото за вашия коментар за събитията от страната и чужбина!

Отнеха титлите на откривателят на ДНК заради расистко изказване

Мнениеот Ая123 » 16 Яну 2019, 10:42

Вероятно и вие сте разбрали вече за това, но все пак, за тези, които не слушат новини:

"Всички почетни титли и звания на нобеловия лауреат и откривател на ДНК – Джеймс Уотсън, бяха отнети, след като научните организации реагираха на негови расистки коментари. В началото на тази година Уотсън заяви, че представителите на бялата раса са по-интелигентни от чернокожите, като причината за това са гените. За пример той дава различните резултати на IQ тестове, които дават представителите на различните раси, съобщава Би Би Си."

Съгласни ли сте, че човек, който е направил толкова много за науката, заслужава подобно нещо?! Аз - не. Какво общо има острият му език с научните постижения? Докъде щеше да стигне науката, ако не беше открил ДНК?
Когато не харесваш нечии изказвания, вероятно има начини да покажеш или кажеш на този човек, че не са ок. Макар че уж живеем свободни и всеки от нас има право на мнение.

Категорично не приемам тази мярка за "запушване на устата" на човек, който е в залеза на дните си и е постигнал толкова много в работата си и в името на науката и медицината, в частност.
Ая123
 
Мнения: 111
Регистриран на: 17 Дек 2018, 11:52

Re: Отнеха титлите на откривателят на ДНК заради расистко изказване

Мнениеот Роуз » 16 Яну 2019, 10:50

И аз съм възмутена. В крайна сметка тази политическа коректност понякога вреди повече, отколкото помага. Много сме неблагодарни и лесно забравяме кой какво е направил.
Освен това, човекът явно е на такова мнение от години, защото четох че и преди е правил подобни изказвания. Как пък тогава никой не се е активирал, сега изведнъж вече е голяма драма? Струва ми се, че за пореден път се направи от мухата слон.
Роуз
 
Мнения: 136
Регистриран на: 08 Ное 2018, 10:10

Re: Отнеха титлите на откривателят на ДНК заради расистко изказване

Мнениеот Петя Георгиева » 16 Яну 2019, 11:04

А аз не мога да го разбера този човек. Защо трябва да се изправи и в ефир да казва неща, които очевидно ще е в негов ущърб. Може би просто търси предизвикателствата и не му е пукало какво ще се случи. Тоест не му е пукало и дали ще му отнемат титлите...
Аватар
Петя Георгиева
 
Мнения: 168
Регистриран на: 31 Окт 2018, 09:45

Re: Отнеха титлите на откривателят на ДНК заради расистко изказване

Мнениеот Таня Иво » 16 Яну 2019, 11:20

И аз не разбирам какво общо имат титлите на човека с по-пиперливия му език! Може пък наистина е да е така това, което твърди :mrgreen: Шегата настрана, едното и другото са съвсем различни неща. На човек на преклонна възраст не бива да се причинява нещо подобно. Все пак е отдал целия си живот на своята работа.
А обикновено учените са точно такива - различни, и не им пука кой какво би си помислил.
Таня Иво
 
Мнения: 105
Регистриран на: 20 Ное 2018, 09:41

Re: Отнеха титлите на откривателят на ДНК заради расистко изказване

Мнениеот Rossi Ross » 16 Яну 2019, 11:27

На мен ми е интересно на какво законово основание му отнемат титлите? Защото те не са Нобелова награда за мир, та да има общо с расизма.
Освен това, ако изказванията му са подкрепени от научни факти, както предполагам, какво? Все пак е открил ДНК, предполага се че е доста по-запознат от всички нас с генетичните заложби на различните раси.
Кой знае кой е решил да го скастрят предварително, за да не вземе да се надигне някоя вълна на възмущение сред чернокожи популярни личности...
Rossi Ross
 
Мнения: 93
Регистриран на: 05 Дек 2018, 15:19

Re: Отнеха титлите на откривателят на ДНК заради расистко изказване

Мнениеот Клер » 16 Яну 2019, 11:34

Така е, бързо забравяме чуждите постижения. Приели сме вече факта, че ДНК не е "тера инкогнита" и смело отнемаме титли и звания. Жалко че така се възприемат нещата.
Не съм расист, но да зачеркнеш дългогодишния труд на велик човек като него, е направо нелепо.
Клер
 
Мнения: 101
Регистриран на: 18 Дек 2018, 10:35

Re: Отнеха титлите на откривателят на ДНК заради расистко изказване

Мнениеот Роуз » 17 Яну 2019, 16:11

В повечето лучаи тези неща са базирани на политически решения. Жалко е, защото прогреса в науката не би трябвало да се обуславя от политика, но често е точно така.
Мисля си че на г-н Уотсън много не му пука. Той е в залеза на дните си, каквото е искал, го е постигнал според мен.
Роуз
 
Мнения: 136
Регистриран на: 08 Ное 2018, 10:10


Назад към Актуални теми и новини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 3 госта