Всичко за разделно хранене - принципи, резултати, рецепти

Супер храни, здравословно пазаруване, качествени и полезни продукти, начин на хранене

Всичко за разделно хранене - принципи, резултати, рецепти

Мнениеот Glow » 31 Яну 2019, 10:56

От доста време се храня разделно. Първо беше, за да сваля излишните килограми. После, като постигнах тази си цел, осъзнах, че всъщност ми харесва и се чувствам прекрасно. Отразява се добре и на здравето ми. И така си се храня отдавна, сигурно най-доброто решение, което някога съм взимала :mrgreen:
Чувствайте се свободни да споделите и вашия опит, рецепти и съвети за тези, които се колебаят дали да не опитат да се хранят по този начин :thumbup:

Разделното хранене е система за хранене, разглеждаща храната като сбор от хранителни вещества, разделени в няколко ясно дефинирани групи, като дефинира методика за тяхното ефективно съчетаване с цел подобряване на храносмилането, намаляване на времето за смилане и усвояване на храната и намаляване на отпадните храносмилателни продукти.

Ето и групите:

Въглехидратно преобладаващи (с въглехидратно съдържание над 15%, или с преобладаващо такова): хляб и хлебни изделия, ориз и оризови изделия, зърнени храни (пшеница, ръж, просо, елда и т.н.), царевица, картофи, грах (грахът и картофите са високоскорбялни зеленчуци), овесени ядки, кестени и др.
Разделно хранене

Белтъчно преобладаващи (с предимно белтъчно съдържание, или с общо присъствие над 10%): мляко и млечни изделия, яйца, соя и соеви заместители на месото (най-добре е да се ядат отделно от други белтъци и въглехидрати), месо, риба, повечето морски храни (миди, стриди, омари, скариди), ядки и др.
Разделно хранене

Бобови храни (комбиниран тип храни с приблизително равностоен състав на вещества): зрял фасул, леща, нахут, фъстъци и др.)
Мастно преобладаващи (със съдържание на мазнини над 55%, изцяло такива, или с преобладаващ много над другите основни вещества % в състава на храната): Растителни масла от семена и ядки, зехтин, мас, масло, сметана, топени сирена с масленост над 60%, семена, палмово масло, кокосово масло и др.
Разделно хранене

Захарно преобладаващи (това са сладки храни, съдържащи моно- и дизахариди): мед, бяла захар (захароза), фруктоза, малтоза, лактоза, гликоза, шоколадови изделия, сладка, конфитюри и др. Плодове: Ябълки, круши, череши, дюли, черници, вишни, банани, фурми, портокали, мандарини, тенджерини, грейпфрути, грозде, кайсии, праскови, смокини, мушмули, киви, ананас, нар, райска ябълка, ягоди, малини, боровинки, къпини, пъпеши, дини (последните два плода се консумират отделно дори и от плодовете) и др.
Разделно хранене

Зеленчуци - краставици, домати, марули, салати, чушки, спанак, зеле, карфиол, броколи, тиквички, тиква, моркови, зелен фасул, зелен грах, магданоз, копър, целина, патладжани, бамя, ряпа, суров картоф, репички и др.

Киселинни храни (тук са включени някои храни с особен характер, отличаващи се с ниско pH): лимони, шипки, касис, кисели краставички, кисело зеле, кисел чесън, туршИи и други продукти, подложени на млечно-кисела ферментация. Тук влизат и някои напитки: черен чай, кафе, газирана вода, бира, вино, гроздов сок и др.

Сполучливи комбинации в разделното хранене:
белтъци с мазнини;
белтъци със зеленчуци;
белтъци с белтъци с различен произход (пример: яйца с мляко и др. подобни);
въглехидрати с мазнини;
въглехидрати със зеленчуци;
въглехидрати със захари (за хора със здрава храносмилателна система);
мазнини със зеленчуци;
мазнини с кисели храни;
захарни с кисели храни;
плодове най-добре отделно;
бобови със зеленчуци;
бобови с мазнини.
Glow
 
Мнения: 93
Регистриран на: 20 Дек 2018, 11:09

Re: Всичко за разделно хранене - принципи, резултати, рецепти

Мнениеот blaze » 31 Яну 2019, 11:27

Аз не се храня изключително и само разделно, но когато имам нужните продукти, се опитвам да спазвам основните принципи.
Ето идея за салата с риба тона:

Салата с риба тон

Продукти: зеле, моркови, 1 консерва риба тон (в собствен сос), магданоз, лимонов сок, зехтин и сол.

В купа се настъргват, на едро ренде, зелето и морковите. Добавят се рибата тон (накъсана на парченца) и ситно нарязания магданоз. Овкусява се с лимоновия сок, зехтина и солта.


Доматена крем супа

3 с. л. масло; 1 глава лук; 2 счукани скилидки чесън; 1 ч. л. кимион; 1 ч. л. черен пипер; 680 г доматено пюре (салца); 320 г сметана; 40 г разбита сметана (спрей);

1. Маслото се разтопява в тиган, сипват се нарязаният наситно лук и счуканите скилидки чесън. Задушават се около 5 минути на умерен огън, поръсват се с кимион и пипер и се отстраняват от огъня.
2. Доматеното пюре се загрява в тенджера. Добавя се задушеният лук и се разбърква. По желание може да се добави чили сос за по-пикантен вкус. Оставя се да изстине.
3. Сметаната се загрява в отделен съд (без да заври). След това се налива в доматеното пюре и се разбърква.
4. Супата се сипва в подходящи купички. Всяка порция се гарнира с малко разбита сметана
blaze
 
Мнения: 151
Регистриран на: 01 Ное 2018, 10:28

Re: Всичко за разделно хранене - принципи, резултати, рецепти

Мнениеот velvet_81 » 31 Яну 2019, 12:39

Ще се пробвам аз май скоро. Имам проблем със стомаха и съм решила да опитам така, дано свърши работа.
velvet_81
 
Мнения: 194
Регистриран на: 24 Окт 2018, 08:45

Re: Всичко за разделно хранене - принципи, резултати, рецепти

Мнениеот Кети cat » 31 Яну 2019, 12:48

Аз помня, че маслините може със салати и месо, а ядките най - добре самостоятелно.
Хранила съм се разделно, но за няколко месеца. Добре е разделното хранене да стане начин на живот, а да не е от дъжд на вятър. Напълно е възможно да се живее така, в един момент човек свиква и не му е трудно да си съчетава храните.
Аз от много години имам ето тази картинка, която доста ми помагаше:
Прикачени файлове
razdelno-hranene-suvmestimi-hrani.jpg
razdelno-hranene-suvmestimi-hrani.jpg (55.18 KiB) Прегледано 2353 пъти
Кети cat
 
Мнения: 95
Регистриран на: 23 Ное 2018, 11:59

Re: Всичко за разделно хранене - принципи, резултати, рецепти

Мнениеот Lucy » 31 Яну 2019, 12:51

Ето малко информация и за доматите, защото често има чуденка за тяхната консумация:

Според Шелтън ДОМАТИТЕ се отличават от всички останали зеленчуци с високото си съдържание на органични киселини – лимонена, ябълкова, оксалова. „НЕ ЯЖТЕ ПРОТЕИНИ И СКОРБЯЛНИ ХРАНИ В СЪЧЕТАНИЕ С КИСЕЛИНИ “ – пише Шелтън, подчертавайки особената вреда на такива комбинации. Безразборното консумиране по всяко време – както по време на хранене, така и преди и след него – на лимонов, грейпфрутов, портокалов и доматен сок (да не говорим за оцет, кисели сосове и т.н.), Шелтън смята за причина за стомашно-чревните заболявания. Под тяхно въздействие пепсинът се разрушава изцяло, а птиалинът от слюнката спира да действа. За това е препоръчителна консумацията на кисели плодове и домати до 30 минути преди основното хранене (не по-малко). Дори и на малките деца може да се даде мляко, 30 минути след като са хапнали кисел плод или домати.
Не забравяйте, че не е желателно доматите да се подлагат на термична обработка. За това има сериозна причината – по този начин органичните киселини, съдържащи се в тях, преминават в неорганично състояние, а това води до отлагане на соли, образуване на камъни в бъбреците и др. Така че, консумирайте само пресни сурови домати.

Аз се храня разделно отдавна, свалих 4-5 килограма, макар че не това беше целта ми. В смисъл, че исках да ми е леко и комфортно, а това беше най-добрия начин за мен, при това без да изключвам цели групи храни.
Lucy
 
Мнения: 66
Регистриран на: 20 Дек 2018, 12:31

Re: Всичко за разделно хранене - принципи, резултати, рецепти

Мнениеот Стефи Колева » 31 Яну 2019, 12:56

Ето малко идеи за рецепти:

Зелен фасул (сготвен с лук, морков, домат консерва, червен пипер, целина и на финала задължително чесънче и магданоз) и салата домат и краставица;

Боб с много праз в гърне и зелена салата;

Пълнозърнеста тортиля с домат,краставица,лютеница, авокадо,чушка;

Печени и обелени чушки, краставица на парченца, маслини и магданоз сред бялата смес от кисело мляко, бучка сирене и моцарела, овкусени с чесън и черен пипер;

Пресни манатарки с масло и мащерка и салата.

Шницели с чушка и гъби на фурна върху хартия за печене + салата за вечеря... Към каймата, смляна в магазина се прибавя жълтък, червена чушка, лук, печурки и подправки. После в тавичката върху хартия за печене.
Стефи Колева
 
Мнения: 66
Регистриран на: 08 Яну 2019, 13:32

Re: Всичко за разделно хранене - принципи, резултати, рецепти

Мнениеот София » 31 Яну 2019, 13:09

Още няколко рецепти, които съм правила и аз :grin:

Супа със зеленчуци и броколи
1 чушка
500 г броколи (ако не може да намерите пресни ги заменете с 300 г замразени)
1 глава лук
2 моркова
2 картофа
1 глава целина
6 с.л. олио
½ ч.л. естрагон
1 ч.л. сол
щипка семе от копър.
Накъсайте броколите на малки розички и ги оставете да престоят във студена вода около 10 минути. Отцедете. Нарежете целината, лука, стъблата на броколите и картофите на купчета, поставете в литър и половина студена вода, посолете и сложете да се кипне. Варете 15 минути и пасирайте.За съвсем малко запържете в олиото семената от копър, настъргания морков и чушката, нарязана на дребно. После при сместа се налива 1 ч.ч. топла вода и се слага при пасираните зеленчуци. Добавят се броколите и естрагона. Вари се 10 минути. По желание при сервиране може да се добави по 1 с.л. заквасена сметана.

Супа от тиквички
1 или 2 тиквички
2-3 скилидки чесън
1 ч.ч. натрошено сирене
1 глава лук
подправки – сол, черен пипер, чубрица, копър
Нарежете тиквичките на дребно. Задушете нарязаните лук и чесън и след това добавете тиквичките и подправките. Залейте с вода и оставете да ври на тих огън. Когато тиквичките се сварят , свалете от огъня и добавете натрошеното сирене.
Салати – рецепти за разделно хранене
Рецепта: Необходими продукти: Начин на приготвяне:

Салата със зеленчуци и кълнове
½ краставица
15 зелени маслини
4 зелени чушки
¼ кутийка кълнове от люцерна
1 шепа кълнове от соя
2 скилидки чесън
2 с.л. заквасена сметана
1 ч.л. прясно изцеден лимонов сок
Обелвате и настъргвате краставицата на ситно. Чушките се изпичат, обелват и нарязват на дребно. Нарязвате и маслините. Омесвате всички продукти, подправяте със сметаната, пресования чесън и лимоновият сок.

Салата “България“
1 кг краставици
1 кг домати
1 връзка пресен лук
½ кг печени чушки
500 г сирене
връзка магданоз
300 г кашкавал
връзка пресен чесън
Нарязвате доматите и краставиците, лукът и магданоза. Нареждат се в чиния краставиците и доматите и се посипват с магданоз и лук. Печените чушки се навиват на руло и се посипват със ситно нарязан чесън. Сиренето и кашкавалът се режат на плочки и се добавят към салатата. Украсява се с магданоз.
София
 
Мнения: 111
Регистриран на: 05 Дек 2018, 11:16

Re: Всичко за разделно хранене - принципи, резултати, рецепти

Мнениеот Pipilota » 18 Фев 2019, 21:48

не ви ли е много трудно да се храните по този начин? Даже не може човек да комбинира спокойно пълнени чушки с яйце и сирене.. :roll:
kukuvicac
Аватар
Pipilota
 
Мнения: 4258
Регистриран на: 14 Ное 2014, 12:41

Re: Всичко за разделно хранене - принципи, резултати, рецепти

Мнениеот Dalia » 20 Фев 2019, 23:50

И на мен доста трудно ми се вижда, но явно е въпрос на нагласа. Пък и е здравословно според мен и може би си струва усилията. Но, ако туй хранене стане постоянно дали с него пак ще може да се поддържа добра форма?
Dalia
 
Мнения: 557
Регистриран на: 12 Фев 2013, 17:10


Назад към Здравословно хранене

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта