Колкото и да обичам да готвя, взех да се изчерпвам. Не взимаме храна от детска кухня и готвя ежедневно, но напоследък забелязвам, че ми е трудно да съчиня меню за целия ден, и отделно - да е нещо интересно, здравословно или различно. Споделете любими рецепти на вашите дечица. Не съм лош кулинар, така че и да е по-сложно, не е проблем за мен! Идеите ми убягват просто
Не знам дали и десерти издирваш, ето една сполучлива за меденки. Предполагам че си въвела меда.
Меденки
2 яйца 2чаши захар 2 чаши олио 1суп.л.канела 6-8 суп.л.мед Орехи Брашно,колкото поеме. Канелата може да се замести с лимонова есенция,пак стават много вкусни.Ако не яде мед и орехи ще са обикновени сладки.Ако нямате фирмички става и с чаша.В Билата продават малки шоколадови полутопченча,така да ги нарека(долната страна е плоска) и ако формата е кръгла чаша може да се направят емотикони.
Сложих телешко, около 70гр, да се вари на пара в тенджера с приставка за пара. Когато беше почти готово го махнах от приставката за парата и го сложих в бульона, който се беше получил, заедно с 2 шепи ориз. След 6 -7 мин сложих малко спанак и половин сладък картоф. Готвих до сваряване на картофа още около 10 мин. Сложих една лъжичка рапично масло, оформих с чашка и гарнирах с кисело мляко. За малко дете стават 2 порцийки.
Сварява се пилешко месо от бутче. Задушават се лук, морков и тиквичка в малко зехтин, подправени с щипка сол и къри (може и без него). Кус куса заливам с топлия пилешки бульон и оставям да се напои.
Ето това е подходящо за следобедна закуска, вкъщи го правя за всички и се получава много добре:
Сладкиш с извара и ябълки 2 яйца 1 ч.л. кафява захар 2 фурми 150 гр. извара 1/2 ч.ч прясно мляко 2 с.л. масло 3 с.л. кокосово брашно 1 к.л. бакпулвер 1 ванилия 1 ябълка Смесих всички продукти без ябълката, нея нарязах на филийки и редих отгоре върху сместа като сложих и няколко ядки натрошен орех. Пекох около 30 минути на 180°.
2 1/2 ч. чаша брашно по избор (използвах пълнозърнесто)
1ч.л сода
1 ч.л бакпулвер
1 ч.л канела
1 ч.л сух джинджифил
2 щипки хималайска сол
Сухите съставки се смесват. Тиквата и банана се намачкват добре или пасират в блендер и се смесват добре с предварително разтопеното кокосово масло. Всичко заедно се обърква добре до получаването на тесто, което е сравнително лепкаво, но се оформя лесно. Оформят се топчета от тестото, след което се сплескват между дланите и се поставят върху лист хартия за печене, постлан върху тавата. Ако ги предпочитате по-сладки може да поръсите с кафява захар на кристали отгоре, но за бебета разбира се не е препоръчително. Може да добавите и стафиди или други сушени плодове в тестото. Ние си ги хапваме така, без да добавяме друго. Печат се отгоре и отдолу на 180градуса. Готови са за около 10 минути.
1 тиквичка 1 ч.ч. зелен фасул 2 стръка целина (селъри) 3-4 листа цвекло или чаша пресен спанак/лапад /коприва или смес от тях 2 средно големи моркова 1 малка глава лук 1 чаша киноа сол копър, магданоз 2-3 лъжици зехтин
Начин на приготвяне:
Зеленият фасул, морковите и лука се нарязват на ситно и се задушават на слаб огън с мазнината и малко вода. Когато поомекнат се добавят нарязаната тиквичка и предварително накиснатата киноа. След 10 минути се добавят нарязаните листа целина и цвекло/лапад/спанак/коприва. Нужни са още няколко минути след като супата кипне да поври. Накрая се добавят копър, магданоз и ако е необходимо щипка сол.
Обелете картофа, лука, моркова и ги разрежете. Измийте добре лещата. Сложете всичко в тенджера под налягане. Налейте вода, колкото да покрие продуктите. Затворете тенджерата и изчакайте да започне да излиза парата. Варете 10 минути. Изключете и оставете да се освободи капакът. Извадете и обелете чушката, а след това я върнете вътре. Сложете бучката масло веднага, докато е топла.
Много харесвам рецептите на една мама, има ФБ страница - От мама за Нийка - всеки ден вкусотийка:
Карфиолени кюфтенца с пармезан
< 2 големи розички карфиол < 1 кралска печурка < 5-6 черни маслини < 1 морков < 2 с.л. настърган пармезан < 50 г сирене < магданоз < сол, черен пипер, чесън на прах ~~~~~~~~ Пуснах в чопъра карфиола и моркова. Наситних ги, поръсих ги с щипка сол и ги сложих в микровълновата на максимална мощност за 2 минути. Оставих да се охладят и изстисках течността. Наситних отново в чопъра обезкостените маслини, гъбата и сиренето. Смесих всички съставки, омесих добре, оформих малки топчета и пекох върху хартия за печене на 200° до златисто.