Никой вкъщи не обича пълнозърнест хляб. И мисля, че не е беда да се консумира бял хляб, защото основен източник на фибри все пак са плодовете и зеленчуците, а не хляба.
Лош хранителен навик обаче има сина ми - да не консумира хляб по време на обяд, а примерно само пържола и салата. И след по-малко от час следва неистов апетит за сладко, унищожават се количества бонбони и сладки и вече 3 млечни зъба са му напълно разрушени. Сложните въглехидрати от хляба дават ситост, като постепенно се освобождава глюкоза, за разлика от захарните изделия, но засега не ме слуша. Най-добре е ако бабите не са му осигурили бонбони
,тогава час след яденето си похапва пък само хляб и проблемът с глада е решен.
Фитиновата киселина в пълнозърнестия хляб възпрепятства резорбцията на калций и желязо от храната, тъй че той надали е полезен за подрастващи. Пък и изследвания на израелски учени показват, че кой от двата хляб е по-полезен за възрастни е доста индивидуално.