Баланс колело - помогнете с препоръки и мнения!

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

Баланс колело - помогнете с препоръки и мнения!

Мнениеот Гери Василева » 20 Мар 2019, 13:20

Искам да купим на детето баланс колело. Първо, че се учи на баланс, второ после преминаването към традиционното колело става лесно и обикновено не се налага да се ползват помощни колела.
синът ни е на 2 годинки и мисля, че сега е подходящото време. Хем и навън се постопли и ще търчи нагоре надолу.
Вие мислите ли, че си струва инвестицията, защото не са особено евтини все пак? Вашите деца караха ли ги дълго?
Гери Василева
 
Мнения: 52
Регистриран на: 04 Фев 2019, 11:19

Re: Баланс колело - помогнете с препоръки и мнения!

Мнениеот Lana » 20 Мар 2019, 14:44

Моят племенник се качи на такова на същата възраст. Вече е на 6 и половина и отказва да слезе от него, отказва и да пробва колело с педали. Взеха му го втора употреба за 15 лева. Някои купуват нови, а децата им не искат да ги карат, затова моят съвет е преди да купите, да вземете назаем за малко от някого, да пробва детето дали ще му хареса. :thumbup:
Аватар
Lana
 
Мнения: 87
Регистриран на: 04 Дек 2018, 15:04

Re: Баланс колело - помогнете с препоръки и мнения!

Мнениеот София » 20 Мар 2019, 14:47

Гледай да има спирачка, не всички имат, и гумите да са големи. Puky, например, са с много мънички гуми. Худора имат модели с големи гуми.
София
 
Мнения: 111
Регистриран на: 05 Дек 2018, 11:16

Re: Баланс колело - помогнете с препоръки и мнения!

Мнениеот Story_teller » 20 Мар 2019, 14:50

Мойта щерка пък, когато беше малка, не щеше и да погледне колелото за баланс. Като я насиля да се качи, почваше някак си да се мъчи да ходи и да бута колелото, изобщо не й беше ясна идеята, и колкото и да й обяснявах и помагах, не се получаваше. Затова накрая вдигнахме ръце и й взехме колело с педали.
Story_teller
 
Мнения: 116
Регистриран на: 17 Дек 2018, 10:36

Re: Баланс колело - помогнете с препоръки и мнения!

Мнениеот Lady M » 20 Мар 2019, 14:56

Седалките имат много позиции за регулиране обикновено. По принцип металните са по-тежки, но има много хубави модели и при тях, и при дървените. Всичко е въпрос на вкус и възможности.
Lady M
 
Мнения: 67
Регистриран на: 08 Фев 2019, 12:23

Re: Баланс колело - помогнете с препоръки и мнения!

Мнениеот Влади » 20 Мар 2019, 15:00

По-тежки от балансиращите колела са велосипедите с педали, кошнички, огледалца и т.н. Те са някъде около 7-8 кг, или почти двойно на колелата за балансиране.
Нашето баланс колело беше с надуваеми гуми. Специално го избрахме такова, защото детето го караше и у дома. Другите драскат паркета.

Ако факторът тегло е много важен, според мен по-добре дървено. Нашето тежеше 2 кг и детето го разнасяше само. Първото му колело беше Пуки и лично на мен ми тежеше, ако се наложеше да го нося на връщане.
Влади
 
Мнения: 87
Регистриран на: 28 Яну 2019, 10:49

Re: Баланс колело - помогнете с препоръки и мнения!

Мнениеот blaze » 20 Мар 2019, 15:02

Ето плюсовете на колело за баланс:

Защо с колелото без педали е по-лесно?

Колелата за баланс осигуряват повече контрол над колелото, тъй като детето бързо и лесно може да стъпи на земята с крачета.

Тази свобода в движенията дава възможност на детето само да определи с каква скорост да се движи.

Не се учудвайте, когато видите малък колоездач да хвърчи със своето колело – това означава, че вече е много по-самоуверен!

Ако първо се научиш на основното умение – да балансираш, много по-лесно е след това да се научиш и да въртиш педали. Препоръчва се малките деца да развиват различни умения последователно, а не едновременно.

Две и три годишните деца изучават всичко около тях посредством игра. Тази възраст е подходяща и да се качат на дървено колело за баланс и да си играят с него, движейки се.

Играта с балансиращите колела е по-безопасна в сравнение с велосипедите с помощни колелца поради няколко причини:

Децата основно фокусират вниманието си върху балансирането и реагират по-бързо в случай, че губят контрол. Велосипедите с помощни колелца имат твърде много екстри, които изискват внимание, включително и въртенето на педалите – все неща, за които трябва да се мисли.
С колелото за баланс не може да направиш случайно рязка маневра с кормилото. Ъгълът на завиване на кормилото механично е ограничен за безопасно завиване.
Децата по естествен начин спират с колелата без педали. Достатъчно е само да отпуснат крачета върху земята, което се случва инстинктивно. При велосипедите е необходимо да натиснеш ръчното лостче на спирачката или контрата. Не винаги обаче тя е удобна за стискане от малките ръчички, необходимо е усилие и бърза реакция, а понякога дори не работи както трябва ако таткото е забравил да я провери.
blaze
 
Мнения: 151
Регистриран на: 01 Ное 2018, 10:28

Re: Баланс колело - помогнете с препоръки и мнения!

Мнениеот maia the bee » 20 Мар 2019, 15:04

Детето на брат ми синът ми се качи на дървено колело без педали, преди да навърши 3 години. Справяше се отлично. :cool:
Сега е на 4г.4м. и кара колело с педали, без помощни гуми. От първия път, качи се и го подкара без проблем.
Така че аз съм ''ЗА'' покупката на баланс колело. :thumbup:
maia the bee
 
Мнения: 122
Регистриран на: 02 Ное 2018, 09:47

Re: Баланс колело - помогнете с препоръки и мнения!

Мнениеот Мариана Колева » 20 Мар 2019, 15:06

Измери разстоянието от земята до чатала на детето. Ако е поне 37 см е ОК.
Така може да се ориентираш дали дадено колело е подходящо - всички имат посочени стойности на най-ниското положение на седалката.

Ако е по-малко от 37 см най-вероятно детето няма да може да стъпи с цяло ходило, а ще се подпира на пръсти, което ще затрудни избутването.
Мариана Колева
 
Мнения: 31
Регистриран на: 21 Фев 2019, 10:47

Re: Баланс колело - помогнете с препоръки и мнения!

Мнениеот Dalia » 20 Мар 2019, 18:52

Моят малък син благодарение на балансьора се научи много бързо да кара колело без помощни колела. Около 2 годишен беше като му го купихме, с регулираща седалка и кормило. До 4 години някъде го кара и тогава му купихме колело с педали и се качи и го подкара все 1 винаги е карал колело. С големия нещата бяха по различни, на 2 години му подарихме колело с педали и с помощни колела и той го караша перфектно до 6 гопдини чак, опитвахме на няколко пъти да му махаме помощните колелета, но все падаше и пак ги слагахме. Когато навърши 6 години започнахме да го мъчим без помощни, ама си беше точно мъчение не само за него, но и за нас тъй като беше свикнал да разчита на помощните и падаше като круша. Той се научи да пази равновесие с тротинетката с две колела.
Но тъй като имам опита вече с малкия, горещо препоръчвам Баланьора. С него детето много по-бързо и лесно се научава да пази равновесие и разбира семантиката на карането на колеото. После само се научава да върти педалите и е готов!
Dalia
 
Мнения: 557
Регистриран на: 12 Фев 2013, 17:10

Следваща

Назад към Възпитание, грижа и съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron