Кога и по колко пъдпъдъчи яйца мога да давам на дете?

От кърменето, през захранването, до храненето на детето, полезни и вредни храни, рецепти

Кога и по колко пъдпъдъчи яйца мога да давам на дете?

Мнениеот Гери Василева » 21 Мар 2019, 13:20

От това, което съм чела пъдпъдъчите яйца са много полезни, повече от кокошите. Затова си мисля дали да не давам на детето от време на време. Притеснява ме това, че са и доста по-концентрирани и силни, така да се каже. Да не вземе нещо да се обрине или натрови?
Вие давате ли на вашите деца и ако да - по колко и от каква възраст?
Гери Василева
 
Мнения: 52
Регистриран на: 04 Фев 2019, 11:19

Re: Кога и по колко пъдпъдъчи яйца мога да давам на дете?

Мнениеот viviann » 21 Мар 2019, 13:27

Зависи колко е голямо детето.
Ако е малко, не те съветвам да даваш от тях. Яйцата са силно концентрирани и изключително тежки. 1 пъдпъдъче яйце се равнява на около 5-8 кокоши (според различни мнения). Аз не го знаех това и така исках да прилъжа да яде сина ми, че му бях сварила 8 яйчица. Той ги отказа (слава Богу) и аз ги хапнах. Не искам да ти описвам каква жестока жлъчно-чернодробна криза преживях и докторите ми се накараха как може да изям толкова много наведнъж. Моето дете беше на 2 тогава.
viviann
 
Мнения: 161
Регистриран на: 24 Окт 2018, 15:16

Re: Кога и по колко пъдпъдъчи яйца мога да давам на дете?

Мнениеот Karina_85 » 21 Мар 2019, 13:54

Ползата от пъдпъдъчите яйца за децата
Спомагат за растежа. Деца, изоставащи от своите връстници, след употребата на яйца от пъдпъдъци са пораствали с 8-15 см, освен това витамин D, съдържащ се в тях в активна форма, възпрепятстват развитието на рахит при малки деца. Интересно е, че помагат и при заекване. В зависимост от природата на заболяването – вродено или придобито, или в резултат от нервно разстройство – след три-четири месеца употреба на яйца от пъдпъдъци, детето или възрастният човек започва да говори нормално.

Съдържащият се в яйцата фосфор стимулира умственото развитие, усилва паметта и ускоряват развитието на интелекта на децата и подрастващите, затова са полезни за деца със забавено общо развитие, също и за нормализиране обмяната на веществата и стимулиране на кръвотворните процеси.

Децата, редовно употребяващи на яйца от пъдпъдъци се учат по-лесно, по-добре възприемат уроците, лесно запомнят. Всички, употребявали яйцата на тези пернати като деликатес или като допълнително лечебно средство, са отбелязвали подобрение на самочувствието си и имунната система.
Аватар
Karina_85
 
Мнения: 213
Регистриран на: 25 Окт 2018, 12:20

Re: Кога и по колко пъдпъдъчи яйца мога да давам на дете?

Мнениеот flip » 21 Мар 2019, 13:56

Не мисля, че има проблем да дадеш на детето, но сготвени - варени или по друг начин. Аз съм давала и вкъщи всички сме яли без проблем. Много са полезни, а това, че viviann е получила криза - сигурно е имала и друго предразположение, освен яйцата. Или самите яйца не са били ок.
flip
 
Мнения: 203
Регистриран на: 25 Окт 2018, 11:36

Re: Кога и по колко пъдпъдъчи яйца мога да давам на дете?

Мнениеот Петя Георгиева » 21 Мар 2019, 14:00

Да, и аз знам, че съдържат почти два пъти повече микро елементи от едно обикновено яйце. Давам не повече от едно на ден. Така набавях нужното желязо на детето, защото не обичаше месо.
Аватар
Петя Георгиева
 
Мнения: 168
Регистриран на: 31 Окт 2018, 09:45

Re: Кога и по колко пъдпъдъчи яйца мога да давам на дете?

Мнениеот Клер » 21 Мар 2019, 14:48

Не се препоръчват в големи количества при хора с чернодробни проблеми.
Иначе не предизвикват алергии (за разлика от кокошите), а сурови могат да се ядат, защото в тях, от това, което съм чела, не прониква салмонелозна бактерия.

Аз лично дадох на дъщеря ми на 4-5 годинки за първи път. Много й харесаха и до ден днешен ги редувам с кокошите.
Клер
 
Мнения: 101
Регистриран на: 18 Дек 2018, 10:35


Назад към Хранене и захранване

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта