При пет неизвинени отсъствия спират детските надбавки за година?

Всяко мнение има място на ринга и никой противник не е за подценяване - не се караме, а дискутираме!

При пет неизвинени отсъствия спират детските надбавки за година?

Мнениеот Клер » 25 Мар 2019, 12:33

Управляващите се внесли предложение за увеличаване на периода без детски надбавки, в случай, че детето има повече от 5 неизвинени отсъствия. Досега санкцията е била за един месец. Сега предложението е те да бъдат спирани за цяла година.
Статистиката сочи, че само през 2018 децата са натрупали близо 7 милиона неизвинени отсъствия, или приблизително 12 отсъствия на ученик. Заместник-министърът на образованието Деница Сачева твърди, че са подадени сигнали, че мярката със спирането на детските надбавки само за месец не е достатъчно стряскаща. Това е била и причината да поискат удължаване на срока без помощи.

Лично моето мнение е че това няма да промени нищо. Предполагам че повечето неизвинени отсъствия идват от ромчетата. Българинът все още вярва, че детето трябва да ходи редовно на училище, така че на тях тази мярка няма да повлияе по никакъв начин. Вие какво мислите?
Клер
 
Мнения: 101
Регистриран на: 18 Дек 2018, 10:35

Re: При пет неизвинени отсъствия спират детските надбавки за година?

Мнениеот Story_teller » 25 Мар 2019, 12:53

Аз друг въпрос ще задам. А парите за въпросния отсъстващ постоянно ученик ще бъдат ли спирани? Доколкото знам, училищата разчитат на т.нар. делегирани бюджети, които се определят от броя ученици. Всички знаем за случаите с училища, в които се пишеха присъствия, оценки и какво ли не, за да изглежда сякаш учениците посещават редовно учебното заведение.
Ако зависимостта на училищния бюджет продължава да бъде свързана с броя на записаните като брой ученици, резултат от това предложение няма да има. Ако ще и за 2 години да се спрат помощите, това не би повлияло реално на посещаемостта.
Story_teller
 
Мнения: 116
Регистриран на: 17 Дек 2018, 10:36

Re: При пет неизвинени отсъствия спират детските надбавки за година?

Мнениеот Karina_85 » 25 Мар 2019, 13:08

Дълбоко се съмнявам да има ефект.
Приемам това желание за промяна като политическо. Наближават избори, популизмът се засилва осезаемо :wink:
Отделно, това е страхотен начин хем да изглеждаш загрижен в очите на обществото, хем да орежеш разходи. :roll:
Аватар
Karina_85
 
Мнения: 213
Регистриран на: 25 Окт 2018, 12:20

Re: При пет неизвинени отсъствия спират детските надбавки за година?

Мнениеот Стефи Колева » 25 Мар 2019, 13:14

Мдааа, на пръв поглед изглежда като една съвсем разумна мярка. Ако не наближаваха избори :lol:
Въобще, начинът да накараш ромско дете да ходи редовно на училище, не е от днес за утре. Това предложение е евентуално решение на парче. Докато ромските семейства не бъдат превъзпитани, че образованието е необходимост, за да живеят добре, нищо няма да помогне. А това превъзпитаване не става за месец или два.
Стефи Колева
 
Мнения: 66
Регистриран на: 08 Яну 2019, 13:32

Re: При пет неизвинени отсъствия спират детските надбавки за година?

Мнениеот Таня Иво » 25 Мар 2019, 13:19

"Изклинчване" от училище прилича на "изклинчване" от работа.
баща ми много често повтаряше, докато бяхме ученици с брат ми - Вашето задължение е да ходите на училище, как ще го правите и дали ще ви е приятно си е ваш проблем, но вие трябва да сте там и да се учите. И толкова! Ама нямаше "Ама, мамо, аз сега, такова..... г-жата лоша, дрън-дрън.... "
Искам да попитам всички родители, тъй като моето е бебе: Такива ли деца искате да имате - безотговорни, мързеливи, които се успиват сутрин или гледат да се оправдаят за всяка своя грешка? И такива ли българи искаме да сме след години? Защото всичко почва от семейството и после от училището, поне споре мен.
Таня Иво
 
Мнения: 105
Регистриран на: 20 Ное 2018, 09:41

Re: При пет неизвинени отсъствия спират детските надбавки за година?

Мнениеот Влади » 25 Мар 2019, 13:21

Струва ми се, че никой нe смята, че не трябва да има санкции. Въпросът е тези санкции доколко са ефективни. Ако смисълът е да се спрат детските на големи групи наши сънародници - да. Ако смисълът е обаче да се върнат децата в училище - надали... :sad:
Влади
 
Мнения: 87
Регистриран на: 28 Яну 2019, 10:49

Re: При пет неизвинени отсъствия спират детските надбавки за година?

Мнениеот IvanovA_Stef » 25 Мар 2019, 13:29

Подкрепям инициативата, обаче има някои по -"тънки" момента:
- Детски получават семействата с по-нисък доход. Излиза, че тези с по-висок доход не понасят санкции за отсъствията на децата си. Справедливо ли е?
- Родителят може да заведе детето до училище и то да се измъкне през задната врата и да направи отсъствията. Училището няма грижа да уведоми родителя, че детето днес не е било в часовете. Родителят е наказан за немарливост и незаинтересованост. Справедливо ли е?
- Училището предоставя на децата прекрасен пример за отношение към служебните задължения с изобилието от свободни часове. Децата следват този пример и също не влизат в час, за което се наказват семействата им. Справедливо ли е?
- На моята класна не й пука и извинява отсъствия с фалшиви бележки, а твоята си гледа работата и ти ги оставя неизвинени. Справедливо ли е?
И не на последно място - каква е целта на тази мярка? Да спести пари на бюджета? Или да върне децата в училище, за да имаме утре по-малко безработни и престъпници на гърба на същия този бюджет? Какво постига?
Така че, на първо четене изглежда страхотно, ама на второ и трето - не съвсем.
IvanovA_Stef
 
Мнения: 158
Регистриран на: 24 Окт 2018, 15:00

Re: При пет неизвинени отсъствия спират детските надбавки за година?

Мнениеот Fire storm » 27 Мар 2019, 12:42

То е ясно към кого е насочена мярката. Въпросът е че няма да се постигне нищо. Кучетата лаят, керванът си върви. С тези делегирани бюджети, никое училище няма да рискува да загуби ученик.
Fire storm
 
Мнения: 57
Регистриран на: 28 Яну 2019, 10:56

Re: При пет неизвинени отсъствия спират детските надбавки за година?

Мнениеот Malina » 27 Мар 2019, 17:24

няма да има ефект, утре ще писнат, че е дискриминация към горките бедни, които не могат да си пращат децата на училище...
Не искам просто да живея - искам първо да обичам, а между другото да живея!
Аватар
Malina
 
Мнения: 2309
Регистриран на: 02 Дек 2014, 10:33

Re: При пет неизвинени отсъствия спират детските надбавки за година?

Мнениеот Dalia » 27 Мар 2019, 19:13

Ами, че ние с "по-високите" доходи какво сме виновни, че няма равноправие в държавата. Те всички социални закони са създадени за малцинствата. След като сами си гледаме децата без помощ от държавата, значи няма и да се подчиняваме и на измилсените ѝ парвила. Аз съм живяла в друго време когато макар и малко , но пари - детски получаваха всички до 18 години. Сега да не би да не може пак така, заете ли колко пари ще си спестят управниците, от служителите в социални грижи. Където всеки път като отда се чувствам, че все 1 върша някакво престъпление и отношениетоо им към мен е като все 1 съм в 1 клас, а те са въздесъщите. Няма да има оправия докато всяка коза е за свой крак, а управниците крадат от парите на децта ни, на родителите ни, които цял живот са си дали здраето да работят, а сега нямат пари да си купят 1 кисело мляко и 1 хляб, и на нас данъкоплатците и с тях да си купуват евтенички апартаментчета... ААА забравих, те са им купени с парите дето са си ги спестили от закуските.
Dalia
 
Мнения: 557
Регистриран на: 12 Фев 2013, 17:10

Следваща

Назад към Сблъсък

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта

cron