Естествена бебешка хигиена (ЕБХ) - подход, принципи и лично мнение

Искамe бебе - бременност, моментът на раждането, майчинство, проблемно забременяване и ин витро, осиновяване и приемна грижа

Естествена бебешка хигиена (ЕБХ) - подход, принципи и лично мнение

Мнениеот Анелия А » 29 Мар 2019, 13:07

Аз продължавам с моите питания относно отглеждането на бебета :smile:
Четох за ЕБХ и ми стана интересно. По принцип не съм фен на еднократните пелени и ако имам възможността, с удоволствие бих опитала с моето бебе този подход.
Но знам само какво представлява, в общи линии. Не знам доколко успешно се прилага при самите бебета, или остава силно желание на родителите само.
Излиза ли по-рентабилно закупуването на многократни пелени, отколкото на памперси? Кога започнахте да прилагате тази практика при вашите деца?
Анелия А
 
Мнения: 36
Регистриран на: 13 Мар 2019, 10:35

Re: Естествена бебешка хигиена (ЕБХ) - подход, принципи и лично мнение

Мнениеот _Лилия_ » 29 Мар 2019, 13:15

Наскоро четох за пелените за многократна употреба, но се изненадах от безумната им цена. Пишеше, че са антибактериални и не създават дискомфорт на бебето. Естествено беше засегнат въпроса за околната среда - ползвайки ги, се грижим за нея. Идеята е хубава, но не мога да си представя много на практика.
Припомнете си думите на нашите майки, които направо благославят пелените за еднократна употреба, тъй като наблюдават разликата между прането по цял ден на пелени и днешното удобство.
Аз съм отгледала моето с еднократните пелени, които всички наричаме памперси :lol:, въпреки че това е конкретна марка. Щеше е прекалено голямо изпитание за мен да се възползвам от другия метод, но поздравявам майките, които го практикуват. Смятам, че майката може да прецени кое е на-доброто за нейното дете :wink: .
_Лилия_
 
Мнения: 187
Регистриран на: 26 Окт 2018, 08:57

Re: Естествена бебешка хигиена (ЕБХ) - подход, принципи и лично мнение

Мнениеот Ani_ » 29 Мар 2019, 13:18

И аз съм се интересувала, но сякаш нямам силите да опитам, уви :roll:

"Още от раждането си бебетата имат естествен инстинкт да се пазят чисти и сухи, затова най-добре е да се започне непосредствено след раждането. Те подават сигнали, когато имат нужда да се изходят, точно както сигнализират и когато са гладни или изморени. Колкото по-малко е бебето, толкова по-ясни и недвусмислени са сигналите, които подава - обикновено при нас бяха промрънкване и въртене на главичката настрани."

Знаех, че вкъщи, от страна на мъжа ми, няма да получа разбиране. За него това беше много странно и непривично за времето, в което живеем. А за такива неща задължително трябва и двамата родители да се подкрепят и да са на едно мнение.
Ani_
 
Мнения: 108
Регистриран на: 04 Дек 2018, 11:43

Re: Естествена бебешка хигиена (ЕБХ) - подход, принципи и лично мнение

Мнениеот Karina_85 » 29 Мар 2019, 13:27

За мен ЕБХ е много добро практично и лесно нещо.
Аз започнах да слагам дъщеричката си от 5-месечна възраст и вече се изхожда само в гърне. Не мисля, че е нормално до 4-годишна възраст да ходят с памперси и лелките в детската градина да им ги сменят. Това е моето лично мнение. Нямам свекърва, майка ми е далече, никой не ми е помагал и все пак не изисква кой знае колко време, за да слагаш детето за 10 мин през 1-2часа. Въпрос на желание и приоритети.
Аватар
Karina_85
 
Мнения: 213
Регистриран на: 25 Окт 2018, 12:20

Re: Естествена бебешка хигиена (ЕБХ) - подход, принципи и лично мнение

Мнениеот Valya T » 29 Мар 2019, 13:32

Може да започнете да практикувате ЕБХ и когато бебето е вече на няколко седмици, просто ще мине повече време в опознаване на ритъма му на изхождане, преди да се почувствате по-уверени, но все пак не отлагайте дълго, защото ще спре да дава сигнали, ако не откликвате на нуждите му.

ЕБХ е добре да се комбинира с използване на многократни пелени, но може и с парчета тензух и обикновени бебешки гащи. Пелените в повечето случаи остават сухи. Ползват се няколко месеца, докато още опознаваме бебето, като постепенно нуждата от многократни пелени намалява и се преминава към обикновени памучни гащички. Така на бебчо му е още по-леко и удобно.

ПОЛЗИТЕ ОТ ЕБХ:

* С ЕБХ бебето самò се грижи за хигиената си, това му дава самостоятелност и самочувствие.

* Получава по-голям комфорт и по-голяма свобода на движението.

* Кожата му е чиста, суха и без раздразнения.

* Създава се по-добра комуникация между майката и бебето.

* Много по-рано ще придобие тоалетни навици (обикновено преди годинка).

* Много по-удобно и лесно е с ЕБХ при пътуване.
Valya T
 
Мнения: 49
Регистриран на: 20 Фев 2019, 11:54

Re: Естествена бебешка хигиена (ЕБХ) - подход, принципи и лично мнение

Мнениеот Надя! » 29 Мар 2019, 13:39

Аз не успях много да схвана идеята с "естествената хигиена". До момента съм оставяла бебето веднъж без памперс, буквално за 5 минути, докато баща й приготви ваната. И се сдобих с големичко петно на дивана. Това да я слагам на гърнето през 10 минути ми звучи доста лудо. Направо не мога да си го представя. Вечерта трябва сама да си говоря.
Иначе идеята е супер, опазваме околната среда и т.н. Но докато аз си подготвям тялото за дископатия или дискова херния с многократното вдигане, разнасяне, поставяне и т.н. покрай 20-то изпикаване за деня, спестила на майката природа някой и друг памперс за разграждане, огромни заводи бълват стотици хиляди тонове боклук, магазините са зарити с пластмаса и т.н. и т.н. Не я разбирам тази идея. :roll:
Надя!
 
Мнения: 66
Регистриран на: 18 Дек 2018, 11:10

Re: Естествена бебешка хигиена (ЕБХ) - подход, принципи и лично мнение

Мнениеот София » 29 Мар 2019, 13:47

Имам една близка, която ми каза, че бебето на сестра й не иска да пишка и и да се изхожда в памперс, откакто се е родило. Чудих се как е разбрала и тя ми обясни, че в момента, в който сложи бебето на плота за повиване, то се изхожда само. Тоест, при всяко събличане и махане на еднократната пелена. Именно затова тя решила да го слага на въпросния плот, когато бебето й даде знак, като под него постилала от онези еднократни подложки за напишкване. Бебето се изпишквало или изаквало. Много интересно ми стана и реших да опитаме вкъщи по същия начин. Обаче като се роди сина ни установих, че не мога да схвана тези негови 'знаци' и започнах да слагам памперсите редовно. Иначе имах голямо желание, но явно нещо не ми е достигнало като умение, разгадаване, или пък желание.
София
 
Мнения: 111
Регистриран на: 05 Дек 2018, 11:16


Назад към Бременност, раждане и майчинство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта