Трябва ли да учиш турски, за да работиш в турска компания в България?

Тук е мястото за вашия коментар за събитията от страната и чужбина!

Трябва ли да учиш турски, за да работиш в турска компания в България?

Мнениеот IvanovA_Stef » 13 Май 2019, 14:17

Може би част от вас вече са чули или гледали новината за изказването на турския посланик у нас - Хасан Улусой, по време на откриването на ново турско предприятие край Кърджали. Той е казал, че за да работят там, би било добре хората да учат и знаят турски. По-късно обяснението на тези думи беше, че това било добре за комуникацията между служителите и ръководството.
Според мен, обаче, не е нормално да се очаква на българска територия, където официален език е българският, да знаеш турски (или какъвто и да било друг чужд език), за да работиш.
Да, посланикът не е заявил, че това е задължително условие, за да те наемат, но бил загрижен, че няма квалифицирани български служители, които да знаят турски. Е, добре, ама ние живеем в България. И ако не търсиш преводач с турски език, на каква база ще очакваш служителя да знае турски?! И защо?! Ако на въпросното ръководство му е толкова важно да комуникира със служителите и работниците си, има решение - преводач. Но се съмнявам да е толкова жизненоважно работник в завод за каучукови уплътнения да знае турски език.
Разбира се, срещу това доста непремерено изказване застанаха и министър-председателят, и президентът. Мисля си, че на такива постове човек трябва да знае точно какво казва, как го казва и как би се разчело от хората.
Вие какво мислите? Дали е прав или е прекалил с думите си?
IvanovA_Stef
 
Мнения: 158
Регистриран на: 24 Окт 2018, 15:00

Re: Трябва ли да учиш турски, за да работиш в турска компания в България?

Мнениеот Валерия М » 13 Май 2019, 14:23

Нямам нищо против чуждестранните инвестиции у нас, защото има висок процент на безработица, особено в провинцията.
Обаче, ЕС си има ясно установен списък с официални езици и турският не е сред тях. Тоест, такова изискване или очакване не е редно да има. Защо не изберат да се използва английски, в такъв случай? Тогава ще има много, ама много повече специалисти, отговарящи на изискванията им. :wink:
Валерия М
 
Мнения: 79
Регистриран на: 07 Дек 2018, 10:13

Re: Трябва ли да учиш турски, за да работиш в турска компания в България?

Мнениеот Вики{} » 13 Май 2019, 14:28

Мисля, че цялата тази дандания покрай изказването е целенасочена и цели само да разделя и без това разединения ни народ. Не ни стигат всички други проблеми, ами и да се настройваме един срещу друг, заради политик, който може и да не знае какво е вложил в думите си.
Не бих се дразнила, по-скоро бих игнорирала такива неща. Така или иначе, нали се сещате, че в турски завод край Кърджали, хората пак най-вероятно ще знаят турски език, поне на разговорно ниво. Нормално е за региона просто.
Аватар
Вики{}
 
Мнения: 65
Регистриран на: 13 Дек 2018, 11:04

Re: Трябва ли да учиш турски, за да работиш в турска компания в България?

Мнениеот _Лилия_ » 13 Май 2019, 14:35

Е, поставени по този начин нещата, мога да попитам и аз защо посланикът не знае официалния език на държавата, в която работи - в случая, български. :wink:
Реторичен въпрос.
_Лилия_
 
Мнения: 187
Регистриран на: 26 Окт 2018, 08:57

Re: Трябва ли да учиш турски, за да работиш в турска компания в България?

Мнениеот Бистра » 13 Май 2019, 14:41

Аз не мисля, че тези думи са случайни и че в тях няма никакъв подтекст.
Турското население в региона на Кърджали си знае турски - и писмено, и говоримо. За какво им е да си записват децата да го учат? Според мен думите са насочени към българомохамеданите, които не се поддават на влиянието от турската страна. При последните преброявания, ако не се лъжа, вече не се самоопределяха като турци, което за общините в област Кърджали е сериозен удар под кръста.
Бистра
 
Мнения: 87
Регистриран на: 20 Дек 2018, 10:29

Re: Трябва ли да учиш турски, за да работиш в турска компания в България?

Мнениеот София » 13 Май 2019, 14:46

Не се поддавам на евтини провокации. Дори и да е искал да намекне нещо такова, не виждам кой ще започне да учи турски, за да работи във въпросния завод. Със сигурност ще има достатъчно кандидати за работните места там, защото самият регион е с висока безработица.
А да наложат официално езикът да е турски е много малко вероятно.
Все едно българска фирма в...Италия, например, да очаква от служителите там да говорят български. Ами, просто няма как да стане. Съобразяваш се с официалния език там и това е. Или обявяваш, да речем, английския за официален работен език, защото той е част от списъка с работните езици на ЕС.
София
 
Мнения: 111
Регистриран на: 05 Дек 2018, 11:16

Re: Трябва ли да учиш турски, за да работиш в турска компания в България?

Мнениеот Viktor.Ivanov » 13 Май 2019, 15:33

Какъв е проблемът с ученето на турски? Искате заплати, искате развитие, докарали сме го до там, че ние трябва да учим турски, а не турците български. Примиряваме се, няма накъде.
Viktor.Ivanov
 
Мнения: 220
Регистриран на: 09 Май 2014, 11:47

Re: Трябва ли да учиш турски, за да работиш в турска компания в България?

Мнениеот Светлето » 14 Май 2019, 12:19

Почти съм сигурна, че работещите там ще знаят турски, така че не виждам къде му е проблемът на ръководството.
Не смятам за редно чуждестранен политик да дава съвети и препоръки за развитие на икономиката ни, но е напълно възможно целта на изказването да е точно, за да сее разделение.
Светлето
 
Мнения: 112
Регистриран на: 07 Ное 2018, 15:34

Re: Трябва ли да учиш турски, за да работиш в турска компания в България?

Мнениеот Аля » 14 Май 2019, 14:21

Аз пък си мисля, че това си е просто провокация, без да целят нищо. А и не мисля, че биха постигнали кой знае какво с тия си думи.
Виж, ако вече се прокарва политика в тази посока, е друго нещо. Ама думите са си просто думи... :wink:
Аля
 
Мнения: 47
Регистриран на: 17 Яну 2019, 13:26


Назад към Актуални теми и новини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта