Полово възпитание при малките деца - от кога?

Как възпитаваме детето си, грижи за физическото и душевното му развитие, съвети

Полово възпитание при малките деца - от кога?

Мнениеот Story_teller » 14 Май 2019, 10:59

Какви бяха първите въпроси на малките по тази тема?
Вкъщи бяха свързани с моите и нейните гърди, защо тя била момиченце пък си нямала. Последва въпрос защо момченцата имали друго, явно в детската градина е обърнала внимание. Там нали се преобличат в едно помещение.
Отчасти й казвам нещата такива, каквито са. Спестявам подробностите.
Веднъж в магазина вижда до касата презервативи и почна да ме врънка за "дъвки" :lol: Обясних, че не са за нея и посягам за детския Орбит. Тръшка се за онези. Обясних, че не са дъвки. Естествено, последва въпросът какво е тогава и се наложи да я светна, че това са презервативи, но са само за възрастни. Тогава се задоволи с отговора ми чак.
За превръзките също ме е разпитвала. Знаете как висят с нас в тоалетната. Обясних, че това е като памперса за бебетата и че превръзки ползват големите какички и мамите.
Смятам,че не е правилно да си измислям глупости, а след време да стане смешна или пък да го научи от някое дете, при това погрешно.
Вие как постъпвате?
Story_teller
 
Мнения: 116
Регистриран на: 17 Дек 2018, 10:36

Re: Полово възпитание при малките деца - от кога?

Мнениеот Blue eyes » 14 Май 2019, 11:12

Ами...права си. Щом детето пита, значи е "узряло" за този въпрос, прави му впечатление. И съм на мнение, че е по-добре да обясниш, докъдето може, докъдето е допустимо според възрастта, вместо да кажеш нещо от рода на "като пораснеш, ще разбереш". И за глупостите и псувните пак така мисля, че е редно - да се обясни думата, доколкото може. Нека детето знае какво означава, но да знае, че не трябва да се използва.
Blue eyes
 
Мнения: 37
Регистриран на: 22 Мар 2019, 13:15

Re: Полово възпитание при малките деца - от кога?

Мнениеот Гери Василева » 14 Май 2019, 11:28

И аз съм на твоето мнение, че не трябва да се измислят глупости и когато детето иска да знае нещо, то трябва да му се обясни естествено. На език, на който ще го разбере, а не с научни термини.
Гери Василева
 
Мнения: 52
Регистриран на: 04 Фев 2019, 11:19

Re: Полово възпитание при малките деца - от кога?

Мнениеот Karina_85 » 14 Май 2019, 11:45

И аз не смятам, че децата трябва да бъдат заблуждавани още от малки и нещата трябва да се казват такива, каквито са. Преди да се роди второто ни дете, батко й все питаше кога ще стане това. И естествено питаше и как ще стане. Тогава той беше на 4г. и половина. Тогава му казах, че когато дойде времето да се роди бебето, мама ще отиде в болницата, където лекарите ще й помогнат да се роди бебето. За момента това беше достатъчно. После мина известно време и пак се сети за темата и попита "ама как така ще помогнат лекарите - ще ти разрежат корема ли?'' Казах му, че при някои майки така става, но ....и той се разсея с нещо и забрави за разговора ни... Но съм абсолютно против "щъркелите!". Детето трябва да знае какво се случва, и подобни глупости като "щъркела ще го донесе" са ми непонятни. Така...мина известно време, и една сутрин баща му събуди момченцето ми и му каза, че вече е станал батко и си има сестричка, че мама е в болницата и са добре. Вечерта дойдоха на свиждане, а аз помолих една сестра да покаже бебенцето на батко му... И така... трябва много да разговаряме с децата си, особено по трудните теми с развитието, половото възпитание и всичко, което ни плаши! След като се прибрахме от болницата, имаше въпроси как точно се е появило бебето. И тогава кратко и ясно му казах: ти знаеш ли по какво се различават момиченцата от момченцата? Той знаеше. И само момиченцата като пораснат могат да раждат бебе, точно от там. Това беше всичко, което го интересуваше тогава.
Аватар
Karina_85
 
Мнения: 213
Регистриран на: 25 Окт 2018, 12:20

Re: Полово възпитание при малките деца - от кога?

Мнениеот _Лилия_ » 14 Май 2019, 11:48

Според мен за всичко си има време. Едно дете не бива да бъде лъгано, защото след време ще се чувства объркано защо и как. Има си детски енциклопедии и начини да се обясни на детето от къде идва бебето и т. н. Няма нищо лошо и срамно.
_Лилия_
 
Мнения: 187
Регистриран на: 26 Окт 2018, 08:57

Re: Полово възпитание при малките деца - от кога?

Мнениеот Светлето » 14 Май 2019, 11:54

Помня, че се придържах към фактите горе долу: една клетка от тялото на майката се събира с една клетка от тялото на таткото и така 9 месеца се развива и расте бебето в корема на майката. Постепенно надграждахме информацията. Винаги използвам възможността да обяснявам, когато ме попита. Без пикантерии и детайли, но винаги задоволявам любопитството. Иначе децата спират да се интересуват, а именно любопитството дърпа всеки от нас напред.
Светлето
 
Мнения: 112
Регистриран на: 07 Ное 2018, 15:34

Re: Полово възпитание при малките деца - от кога?

Мнениеот Катерина Иванова » 24 Юни 2019, 09:53

Моят синковец още не ме е питал нищо по тези теми. Но те, момчетата, вървят малко по-назад в развитието си.
Иначе смятам, че е редно да се отговаря на въпросите им. Поне ще получат адекватни отговори.
Катерина Иванова
 
Мнения: 31
Регистриран на: 24 Юни 2019, 09:17


Назад към Възпитание, грижа и съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта