Красотите на България - Манастирът "Свети Георги Победоносец" и зоопаркът край Хаджидимово

Културно - исторически, градски, селски, планински, спа и балнеотуризъм.
Мнения, препоръки и коментари

Красотите на България - Манастирът "Свети Георги Победоносец" и зоопаркът край Хаджидимово

Мнениеот Monka » 15 Май 2019, 19:45

Понякога забравяме кои сме и от къде сме дошли. Забравяме да ценим и пазим това, което имаме и да не съжаляваме за това, което нямаме. Из земите ни има толкова приказни и спиращи дъха места, че един живот няма да ни стигне да ги обиколим.

Искам да Ви разкажа за едно място, което ме плени със красотата и спокойствието си при последната обиколка на страната ни. Въпреки че бяхме с болно, мрънкащо дете, това беше най-приятната ми "почивка'.
Живеем в централа България и пътуванията ни до далечни места, с малко дете са малко ограничени. Този път решихме да отскочим до Югозападна България, където открихме това малко, прелестно място, което ни плени и вдъхнови.
Гр. Хаджидимово е малко приветливо градче, обгърнато с красива природа, на 15км. от Гоце Делчев и само на 10км. от границата ни с Гърция. Селото, за разлика от намиращите се на изток родопски села и някои на юг, през целия османски период запазва българския си характер.

Манастирът "Свети Георги Победоносец"
Според историци, днешният манастир е наследник на старо християнско средище, което също било посветено на Св. Георги и съществувало още преди попадането на тези земи под османска власт. Обителта по време на робството е била изгаряна и изграждана многократно, в последствие дори била изоставена. След като незнайно колко време останало в забвение, святото място излязло на бял свят около средата на XIX в. Понастоящем манастирът е постоянно действащ, обитаван от монаси.
В архитектурно отношение Хаджидимовският манастир представлява комплекс от съборен храм, параклис „Св. Димитър“ и жилищни и стопански сгради. Архитектурата му няма как да не те плени, а вековния чинар, който се намира в двора на манастира, вдъхва респект и същевременно спокойствие.
Носят се легенди за лечебните сили на това място и трите чудотворни икони, съхрнявани в храма, а най-голямата му ценност е чудотвораната икона на "Св. Георги", пред която се покланят десетки християни и мюсюлмани целогодишно.
FB_IMG_1557937002909.jpg
FB_IMG_1557937002909.jpg (76.78 KiB) Прегледано 1437 пъти



Зоопаркът в Хаджидимово
Намира се на метри от манастира, но ако си представяте заградено място, пълно с клетки с животни, бъркате. Да, мястото е заградено и с огромно учудване, когато стигнахме до вратичката на заграждението, дядото, който наглежда и храни животните, ни покани да влезем в дворчето при тях.
В заграденото дворче съжителстват заедно сърни, еленът лопатар Петко (и други негови събратя), кози, пауни, лебеди, зайци, понита, кенгуру. Имаше и катерички, за които дядото трошеше орехчета, но за съжаление не можахме да видим. Животните се разхождат свободно, можеш се снимаш с тях, да ги нахраниш и ако ти позволят и не те е страх (като мен), да ги погалиш. Входа е безплатен, а изживяването както за децата, така и за възрастните е неповторимо.
Емоцията и енергията, с които те зарежда това място е неописуема. Това кътче на България определено ме плени и със сигурност е място, което си заслужава да се посети.
FB_IMG_1557936922757.jpg
FB_IMG_1557936922757.jpg (109.81 KiB) Прегледано 1437 пъти

FB_IMG_1557936972020.jpg
FB_IMG_1557936972020.jpg (129.79 KiB) Прегледано 1437 пъти
Monka
 
Мнения: 9
Регистриран на: 14 Май 2019, 11:09

Re: Красотите на България - Манастирът "Свети Георги Победоносец" и зоопаркът край Хаджидимово

Мнениеот Михнев » 15 Май 2019, 22:19

Има ли хотел в град Хаджидимово? Къде отседнахте?
Михнев
 
Мнения: 50
Регистриран на: 15 Окт 2018, 19:57

Re: Красотите на България - Манастирът "Свети Георги Победоносец" и зоопаркът край Хаджидимово

Мнениеот Monka » 15 Май 2019, 23:26

Решихме да си съчетаем почивката и да е хем почивка, доколкото може да се нарече така, хем лечение на малкия - чист въздух, планина, минерална вода. Поради тази причина избрахме Огняново за дестинация и просто решихме да разгледаме наоколо. Не знам в Хаджидимово дали има хотели, но Гоце Делчев е наблизо, така че там може да отседнете.
Monka
 
Мнения: 9
Регистриран на: 14 Май 2019, 11:09


Назад към Почивки и екскурзии в България и чужбина

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта