Влизам да ви споделя една рецепта, която взех от майка ми и се оказа страшно вкусна! А и чушките са много подходящи за топлите дни.
Това, което съм изброила може да се заменя, въпрос на наличности в хладилника и на въображение
1. Пилешко месо в тарелка, аз взимам от маринованите пържоли на "Градус" - нарязваш на кубчета
2. Печени чушки пак нарязани на парчета, не много дребни, средно около 2-3 см дълги
3. Заквасена сметана, може и течна
4. Лук - една и или две глави, нарязани на средно големи парчета
5. Гъби нарязани. Аз като купя гъби и взимам повечко, нарязвам всичките и във фризера в пликчета, та като ме осени вдъхновението, просто вадя едно, че може в този момент баш да нямам под ръка пресни). Ако не обичаш гъби или нямаш, може и без тях. Пилешкото и чушките са задължителни, другото - по желание.
6. Вино - няма значение какво, сипвам на око, докато покрие.
7. Подправки според личните предпочитания. Аз слагам черен пипер, къри, розмарин.
После намазваш йенското стъкло с мазнина, насипваш лука, после пилешкото на кубчета, чушките, гъбите и така редуваш всичко. Накрая сипваш виното, слагаш капак и печеш. Аз пека час - час и нещо.
После разбъркваш от заквасената сметана в една купичка с малко вино на кашичка и може да добавиш къри или каквото решиш, вадиш йената от фурната и сипваш полека малко от горещото сосче в купичката и разбъркваш. След това се изсипва останалата част и пак се слага във фурната за кратко.