Безопасно ли е да кърмя с висока температура?

Искамe бебе - бременност, моментът на раждането, майчинство, проблемно забременяване и ин витро, осиновяване и приемна грижа

Безопасно ли е да кърмя с висока температура?

Мнениеот Blue eyes » 05 Юни 2019, 11:05

От снощи съм с температура, над 38 градуса. И тъй като наистина се чувствам много отпаднала, пия и Парацетамол. Зачудих се мога ли да продължа да кърмя в този случай.
Ходих на лекар, за да разбера от какво е температурата. Оказа се просто вирус. Нищо притеснително, просто го карам по-тежко. Гърдите ми не са напрегнати, нямам болки, затова изключихме вероятността да имам запушване или мастит, което да е причината за температурата.
Няколко пъти давам вече от замразената кърма, но няма да имам запази за няколко дни. Дали е рисковано да кърмя в това състояние?
Blue eyes
 
Мнения: 37
Регистриран на: 22 Мар 2019, 13:15

Re: Безопасно ли е да кърмя с висока температура?

Мнениеот Karina_85 » 05 Юни 2019, 11:10

Когато детето беше още бебе, също имах подобен случай с висока температура. Дори опрях до антибиотик, пих Аугментин. Тогава педиатърът помня, че ме посъветва да НЕ спирам да кърмя, защото е много по-вероятно да се зарази от мен, ако не приема кърма.
После пък, веднъж ме боля адски много зъб, тогава пих Парацетамол, но лекарите не ме предупредиха, че трябва да спра да кърмя и не видях негативен ефект върху детето.
Аватар
Karina_85
 
Мнения: 213
Регистриран на: 25 Окт 2018, 12:20

Re: Безопасно ли е да кърмя с висока температура?

Мнениеот Ani_ » 05 Юни 2019, 11:13

Интересувала съм се по темата, няма от какво се притесняваш. Ето прочети по-долу:

Повечето майки добре знаят, че за детето е много важно да продължава да суче, ако се разболеят от обичайните сезонни инфекции. Кърмените бебета най-често не се разболяват от сезонните вируси, независимо от постоянния близък контакт с майката. А дори да се разболеят, обикновено е леко и преминава много по-бързо, отколкото при останалите в семейството.

Температурата ви е висока, налага се антибиотично лечение? Нито едно от тях не налага дори временно спиране на кърменето. Противно на упорито разпространяваните представи, високата температура не причинява промени в състава на кърмата. В банката за кърма тя се пастьоризира с нагряване до 60 градуса и след това се предлага на децата – а вашето тяло не може да вдигне температура, по-висока от 40-41 градуса. Тази температура не е достатъчна и за да пари в устата на бебето :)

Антибиотичното лечение, когато такова се налага, се извършва чрез съвместими с кърменето антибиотици, които се прилагат и при болни бебета. Обичайно до бебето стига една много малка част (най-често под 1 %) от вашата доза, което не е достатъчно да се прояви терапевтичен ефект при детето и не засяга неговото лечение, ако то също е болно. В случай, че се наложи бебето също да бъде лекувано с антибиотик, е по-разумно да се използва един и същи антибиотик и при вас, и при него.

Лекарствата, които най-често се използват за лечение на настинки и грип – повечето противовирусни, сиропите против кашлица, капките за нос и температуропонижаващите лекарства - са съвместими с кърменето. Важно е да се подбират такива, които имат и форми за бебета – така ще сте спокойна, че лекарството е подходящо по време на кърмене.

Внимавайте с продуктите, съдържащи салвия (градински чай) и псевдоефедрин – те имат като ефект временно намаляване на млякото.
Ani_
 
Мнения: 108
Регистриран на: 04 Дек 2018, 11:43

Re: Безопасно ли е да кърмя с висока температура?

Мнениеот Matilda » 05 Юни 2019, 11:17

Няма никаква опасност да се кърми и да се приема Парацетамол. Погледнете състава на детския Панадол и пресметнете колко нищожно количество ще премине с кърмата, ако се изпие таблетка Парацетамол. Така че, спокойно :wink:
Matilda
 
Мнения: 115
Регистриран на: 10 Дек 2018, 12:14

Re: Безопасно ли е да кърмя с висока температура?

Мнениеот Valya T » 05 Юни 2019, 11:21

Moжеш, щом е наложително. Парацетамолът и кърменето не са взаимоизключващи, а понякога дори е по-разумно да се приемат лекарства. Чрез кърмата ще предадеш антитела на бебето си, които ще предпазят да не се зарази и то или ако това все пак се случи, организмът му ще се възстанови много по-лесно.
Опитай да не сваляш с лекарства температурата, ако е под 38.5, така се бори организмът ти и ще се възстановиш по-бързо.
Valya T
 
Мнения: 49
Регистриран на: 20 Фев 2019, 11:54

Re: Безопасно ли е да кърмя с висока температура?

Мнениеот Гери Василева » 05 Юни 2019, 11:27

На мен още в болницата ми се наложи да пия Парацетамол, заради препълнени гърди. Дори продължих да я поддържам след изписването, може би около седмица. Няма проблеми. Посъветваха ме само да правя паузи от поне 4-5 часа между приема му, нищо друго.
Гери Василева
 
Мнения: 52
Регистриран на: 04 Фев 2019, 11:19

Re: Безопасно ли е да кърмя с висока температура?

Мнениеот Катерина Иванова » 24 Юли 2019, 09:06

Не е, изпадала съм веднъж в подобна ситуация и от лекар знам, че не е опасно. Трябва да се пият повече течности обаче.
Катерина Иванова
 
Мнения: 31
Регистриран на: 24 Юни 2019, 09:17

Re: Безопасно ли е да кърмя с висока температура?

Мнениеот Pacienti » 12 Авг 2019, 09:21

Стига да нe е над 39 градуса, спокойно може да кърмите. Температурата е изтощителна за майката, не за бебето.
Pacienti
 
Мнения: 1251
Регистриран на: 03 Апр 2014, 11:00


Назад към Бременност, раждане и майчинство

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта