Църквата срещу инвитрото

Всяко мнение има място на ринга и никой противник не е за подценяване - не се караме, а дискутираме!

Църквата срещу инвитрото

Мнениеот Margo » 04 Яну 2012, 12:24

Семейството като най-важна клетка на обществото е намерила място още в първата глава на Библията " Битие", като под думата семейство не стоят само двама души, а и тяхното потомство.
"Защото не направи ли Той двамата един човек,
ако и да имаше още от духа на живота?
И защо един?
За да очаква набожно потомство.
Затова внимавайте в похотите си
и никой да не постъпва невярно към жената на младостта си."
/Малахия 2:15/

През последните години ин витро процедурите, които се правят в България станаха значително по-успешни, само за 2011 г. от ин витро са се родили над 700 бебета. И сега когато обществото ни трябва да подкрепи тази прекрасна инициатива и да застане зад клиниките, които извършват процедурите църквата даде гръб, като обяви, че оплождането ин витро е богохулство и безбожие. Имайки предвид, че живеем в модерна и не консервативна държава този отказ на църквата да признае изкуственото зачеване е не мислим.
Все известен е факта, че повечето млади семейства трудно се ангажират в трайни връзки, създават семейства и сключват бракове. Бавно нацията ни се стопява и демографския срив е на път. Отказа на църквата да признае изкуственото оплождане като вмешателство в естественото възпроизводство не си дава сметка, че по този начин поколението, което се подготвя да се роди и да приеме християнската вяра също ще намалее?
Основна цел на организациите подпомагащи двойките с репродуктивни проблеми е да обединят хората и да изчистят клеймото поставено им от църквата, че безплодието е вид наказание за извършени грехове, най-вече на жената и в това число ролята църквата е да обединява, а не да разединява.
Наказание ли е да си безплоден и богохулство ли е желанието на едно семейство да има поколение макар и създадено по изкуствен начин?
Margo
 
Мнения: 691
Регистриран на: 08 Апр 2011, 20:46

Re: Църквата срещу инвитрото

Мнениеот d_2 » 04 Яну 2012, 12:29

Margo написа:Наказание ли е да си безплоден и богохулство ли е желанието на едно семейство да има поколение макар и създадено по изкуствен начин?


Никога не може едно дете да е наказание. По какъвто и начин да е създадено, то е благословия. Лично аз като християнка, не мога да разбера тази налудничава идея или "борба" на църквата. Християнството в чистия си вид проповядва доброта, смирение и търпение. В тази връзка създаването на едно дете, по какъвто и да е начин не може да бъде грях.
От всичките ми самоубийства досега, ти си най-тъпият бръснач, най-засичащият пистолет,най-изветрялата свръхдоза,най-недостатъчно високият етаж...
Аватар
d_2
 
Мнения: 231
Регистриран на: 08 Сеп 2011, 10:45

Re: Църквата срещу инвитрото

Мнениеот Cuddy » 04 Яну 2012, 12:52

С извинение за израза, но мисля, че на двойките с репродуктивни проблеми им е през това оттатък становището на църквата.
Колкото и да са против, надали ще изкарат процедурата незаконна. Мисля си, че това е начин да отклонят вниманието от скандалите покрай лъскавите возила.
Cuddy
 
Мнения: 234
Регистриран на: 26 Дек 2011, 16:12

Re: Църквата срещу инвитрото

Мнениеот Vampire Kiss » 04 Яну 2012, 13:55

Няма по-цинична институция от Българската православна църква, която явно така се е самозабравила, че си е внушила, че може да определя съдбите на хората с репродуктивни проблеми!!
Цитирам:
Свещената църковна история, както и съвременният живот на православните християни свидетелстват за множество случаи на частично, временно или абсолютно безплодие на единия или и на двамата съпрузи, които обаче поради вярата си в Бога съумяват да преодолеят мъката и неудовлетворението, причинявани от бездетието, и да осмислят живота си чрез взаимната обич, търпението и осиновяването. Св. Йоаким и Анна (бащата и майката на св. Богородица), св. Захария и Елисавета (бащата и майката на св. Йоан Кръстител; Лука 1:5-80) едва в дълбока старост се удостояват да станат родители. Други християнски семейства никога не доживяват тази радост, но приемат Божията воля без роптаене, с благоразумна разсъдливост. Трети осиновяват изоставени деца, с което много благоугаждат на Бога и помагат на обществото, тъй като с добрите си дела показват, че са надмогнали инстинктивния и често нарцистичен стремеж към възпроизвеждане на личните си гени, споделят любовта и живота си с чуждо дете и духовно го приемат като свое, давайки му възможност да стане пълноценна личност. Всеки един от тези три примера на поведение при безплодие представлява възможност за богоугоден личен и семеен избор, който не влиза в противоречие нито с Божията воля, нито с човешките взаимоотношения, обществените нрави и националния интерес. Нещо повече, хилядогодишният духовен опит на светата Православна църква свидетелства за небесната закрила от Бога и Неговите верни служители - св. ангели (Тов. 5-12; Мат. 18:10; Лука 1:5-19) и светиите - върху семейния живот и отглеждането на децата. Пресвета Богородица, св. Йосиф Обручник, св. Мина, св. мъченици Адриан и Наталия, св. Николай Мирликийски Чудотворец, св. Нона, св. Йоан Рилски, св. Параскева-Петка Търновска, св. Петър и Феврония Муромски, св. Ксения Петербургска са едни от най-почитаните православни светии, които се отзовават на молитвите на вярващите християни и по Божия милост им изпращат нужната семейна утеха. Българската православна църква е определила Въведение Богородично (21 ноември) за тържествен празник на православната младеж и християнското семейство и е утвърдила молитви за здраве, плодовитост, засилване на брачните връзки, вразумяване и благославяне на децата, с което изразява своята специална грижа към брака и неговите функции на домашна църква, която подпомага не само земното благополучие на своите членове, но и наследяването на вечен живот в блаженото царство Божие.


За БПЦ са явно важни три момента:
- очаквай чудото от тях
- ако не се случи, ти си виновен
- не предприемай нищо, което може да накара някой да се усъмни, че чудото не е от Българската Православна Църква.

Абсолютни лицемери, ама абсолютни! Дали фактът, че в Църквата цари абсолютно безбожие, не е причината дори и самите и служители да действат така, сякаш за техните думи и престъпления няма да има никога наказание?
Vampire Kiss
 
Мнения: 89
Регистриран на: 05 Авг 2011, 14:49

Re: Църквата срещу инвитрото

Мнениеот valiart » 04 Яну 2012, 21:36

Абсолютно против съм! Що за измислици-премислици са това?!?
Аватар
valiart
 
Мнения: 1138
Регистриран на: 18 Окт 2011, 12:24

Re: Църквата срещу инвитрото

Мнениеот Даниела Стоянова » 05 Яну 2012, 11:56

Най-интересното от всичко е, че първо църквата прави това знаменито изказване, а след това се оправдава, че се е получило недоразумение. Поредния държавнически парадокс. Тия наши духовници, що не вземат да прочетат по щателно Библията. Ако съвременните методи ин витро са богохулство как за бога Мария роди Исус? И как Елисавета на преклонна възраст се сдоби с дете? Ако медицината по това време беше развита малко повече от кръвопускане и лечение с пиявици сега църквата щеше да гледа с друго око на нещата.
Даниела Стоянова
 
Мнения: 123
Регистриран на: 05 Авг 2011, 13:42

Re: Църквата срещу инвитрото

Мнениеот Viktor.Ivanov » 29 Юли 2014, 15:43

Църквата е права да застане срещу ин-витрото, което е безконтролно и несъобразено с моралните норми на нашата вяра.
Viktor.Ivanov
 
Мнения: 220
Регистриран на: 09 Май 2014, 11:47

Re: Църквата срещу инвитрото

Мнениеот Slavena » 09 Яну 2015, 13:15

Viktor.Ivanov написа:Църквата е права да застане срещу ин-витрото, което е безконтролно и несъобразено с моралните норми на нашата вяра.
След като Господ е искал да сме изостанали и да не се развиваме, защо е направил човека с такъв потенциал в науката и медицината? Както виждаш, лъвовете по света си живеят така, както преди 1000 години.
Slavena
 
Мнения: 957
Регистриран на: 10 Дек 2014, 16:45

Re: Църквата срещу инвитрото

Мнениеот Snejna » 15 Яну 2015, 14:46

Църквата не е против само към даренията, които ако може да са лично за попа...
Аватар
Snejna
 
Мнения: 2566
Регистриран на: 19 Ное 2014, 16:41


Назад към Сблъсък

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта