На каква възраст да спрем да шофираме? Трябва ли да има ограничения?

Всяко мнение има място на ринга и никой противник не е за подценяване - не се караме, а дискутираме!

На каква възраст да спрем да шофираме? Трябва ли да има ограничения?

Мнениеот marchinko73 » 02 Сеп 2019, 15:03

Току-що станах свидетел на леко ПТП. Паркирайки на заден Волвото си, възрастен човек на около 70 години, удари спрелия зад него Опел. Звукът от удара беше доста силен, но човекът не реагира по никакъв начин, а продължи да опитва, удряйки отново паркиралия автомобил. На третия опит усети, че нещо не е както трябва и осъзна какво всъщност прави. След което, естествено, се изнесе от местопроизшествието. За щастие, опелчето се отърва само с остъргана броня.
Това не е първият път, в който ставам свидетел на неадекватно поведение на възрастни шофьори. Според мен те са опасни както за себе си, така и за останалите участници в движението. Предполагам, че и вие може да споделите подобни случаи.
С възрастта настъпват някои изменения в организма като намаляване на зрението, на слуха, забавяне на реакциите... все неща, които са важни при шофирането.
Как мислите? Трябва ли да има ограничение на възрастта за шофиране или поне периодични медицински прегледи след определени навършени години?
Аватар
marchinko73
 
Мнения: 440
Регистриран на: 22 Авг 2019, 10:00

Re: На каква възраст да спрем да шофираме? Трябва ли да има ограничения?

Мнениеот delchev » 02 Сеп 2019, 15:31

Аз също съм ставал свидетел на неадекватно и опасно поведение на възрастни шофьори. За себе си мога да кажа, че ще спра да шофирам в момента, в който усетя, че слухът и зрението ми отслабват или реакциите ми са забавени. Единственото ми притеснение е дали ще мога да преценя правилно момента. Затова съм "ЗА" периодични медицински прегледи за шофьори след определена възраст.
delchev
 
Мнения: 102
Регистриран на: 03 Авг 2019, 20:00

Re: На каква възраст да спрем да шофираме? Трябва ли да има ограничения?

Мнениеот Бойчо.Демирев » 02 Сеп 2019, 16:02

Младият човек си противоречи. Видял възрастен да удря "опелче" но вместо да му каже или помогне е наблюдавал и втори удар от който боята се ухлузила. Ега ти удара. Огледайте се ,стотици хиляди баби и дядовци вече ДОБРОВОЛНО не шофират, без преглед от лекар. Погледнете и младите, без ш.книжки, пияни и дрогирани, трябва ли да ходят всяка година на психо тест. Не знам статистиката, но съм сигурен, че на 1000 катастрофи 1 е на възрастен. Хайде сега заради 1 бълха да изгорим юргана. Бойлери и г.ботилки гърмят но ги купуваме,самолети и автобуси катастрофират ,но пътуваме. Просто всичко това е в границите на допустимото.
Бойчо.Демирев
 
Мнения: 1
Регистриран на: 02 Сеп 2019, 15:31

Re: На каква възраст да спрем да шофираме? Трябва ли да има ограничения?

Мнениеот marchinko73 » 02 Сеп 2019, 16:34

Бойчо.Демирев написа:Младият човек си противоречи. Видял възрастен да удря "опелче" но вместо да му каже или помогне е наблюдавал и втори удар от който боята се ухлузила. Ега ти удара. Огледайте се ,стотици хиляди баби и дядовци вече ДОБРОВОЛНО не шофират, без преглед от лекар. Погледнете и младите, без ш.книжки, пияни и дрогирани, трябва ли да ходят всяка година на психо тест. Не знам статистиката, но съм сигурен, че на 1000 катастрофи 1 е на възрастен. Хайде сега заради 1 бълха да изгорим юргана. Бойлери и г.ботилки гърмят но ги купуваме,самолети и автобуси катастрофират ,но пътуваме. Просто всичко това е в границите на допустимото.


Благодаря за мнението. За съжаление бях доста далече, за да сигнализирам на господина или да му помогна. Но чух ясно звука от удара, докато човекът в колата явно не го чуваше. Когато наближих, той вече беше потеглил и мина покрай мен, поради което успях и да го видя. За младите, които шофират без книжки, пияни и дрогирани санкциите са други и според мен са недостатъчно тежки, но това е друга тема.
Аз също съм шофьор и съм бил свидетел и на други инциденти, предизвикани от водачи в напреднала възраст.
Аватар
marchinko73
 
Мнения: 440
Регистриран на: 22 Авг 2019, 10:00

Re: На каква възраст да спрем да шофираме? Трябва ли да има ограничения?

Мнениеот i.ivanov77 » 20 Сеп 2019, 09:30

Не мисля, че трябва да се ограничи до определена възраст. Всичко е строго индивидуално. Познавам хора на по 70 години, дето са по-добри шофьори от много по-млади. Прегледите може би са добро решение, но всяка година е прекалено. Примерно може на 5 години да са.
i.ivanov77
 
Мнения: 64
Регистриран на: 10 Сеп 2019, 14:49


Назад към Сблъсък

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта