Разликата между психологично и психиатрично консултиране

Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.

Разликата между психологично и психиатрично консултиране

Мнениеот Димка Кънева » 06 Яну 2012, 21:02

Психологичното консултиране се прави от психолог, който е хуманитарен специалист. Психологът е специалист, който разчита на лечебната сила на словото. Той консултира нормални хора при решаването на различни трудно разрешими проблеми, които водят клиентите до състояние на емоционална нестабилност, психично напрежение, апатия, затваряне в себе си и др.
Психиатричното консултиране се прави от психиатър, който е хуманен лекар със специализация по психиатрия. Психиатърът е специалист, който разчита на консервативната лекарствена терапия и на психотерапия, ако допълнително я е специализирал. Той консултира пациенти, които са на границата на нормата или са с психични заболявания.
Готови ли сте да потърсите психологична помощ докато нещата все още са обратими?
"По-добре да плачеш при психолога, от колкото да се хилиш при психиатъра!"
Димка Кънева

Re: Разликата между психологично и психиатрично консултиране

Мнениеот Силвия Бояджиева » 21 Яну 2012, 16:23

Аз лично съм за консултации с психолог понеже и много съм чела психология а също така съм я учила и знам, че има ситуации в които психолога може да ти помогне по добре от колкото сам да се опитваш да се прибориш с проблрма!
Жената с характер ,плаши слабите мъже, но подлудява силните !
Аватар
Силвия Бояджиева

Мнениеот boriskarlov » 21 Яну 2012, 20:28

Най-добрият психолог и психиатър понякога са приятелите около теб. :twisted:
boriskarlov

Мнениеот Силвия Бояджиева » 21 Яну 2012, 21:07

boriskarlov написа:Най-добрият психолог и психиатър понякога са приятелите около теб. :twisted:

Много вярно има много неща които след като ги споделиш или ги напишеш и освобождаваш съзнанието си от тях :) точно това четох одеве ;) и си е така! :roll:
Жената с характер ,плаши слабите мъже, но подлудява силните !
Аватар
Силвия Бояджиева

Мнениеот Memento » 01 Фев 2012, 16:31

Разликата е огромна, всеки може да отиде на психолог дори и за най-малкият проблем било то житейски. При психиатър вече става дума за болестно състояние и нужда от медикаментозна терапия, с две думи там нещатата са много по-сериозни.
Аватар
Memento

Мнениеот Димка Кънева » 24 Фев 2012, 20:39

Съвременното разбиране за психологията е че това е наука, която развива патенциалните възможности на хората, а не се рови в "кирливите им ризи"! Позитивният психолог мотивира положителната промяна на личността в настоящето, като извежда позитивното и градивното пред деструктивното и негативното в живота на човека! Да ровим в миналото и негативният опит се оказва, че не най-разумното нещо, което можем да направим!
Психоанализата е психотерапия от първо поколение, но вече има психотерапии от шесто поколение, които се оказват доста по-ефективни и съвременни! Така, че нека не правим архаична психотерапия, за да не ни се смеят по света! Психоанализата се занимава с "мазето" на човешката душа, но тя има и първи и втори етаж, даже и мансардни помещения и покрив!
Психологът не е "Кошче" за душевни отпадъци, а е поведенчески специалист, който връща в живота ни ентусиазмът да се борим и да успяваме, да използваме максимално потенциалните си възможности - да сме щастливи и да се чувстваме добре в кожата си! :D
Димка Кънева

Мнениеот elena » 14 Мар 2012, 13:20

Психиатрите лекуват с лекарства, а психолозите чрез разговори - така поне го разбирам аз... Никога не съм ходила на психиатър, въпреки че имам приятелка, която се занимава точно с тази професия. На запад хората си ходят профилактично, без да имат някакъв конкретен проблем, че дори им звънят по телефона за консултации /имам приятели в САЩ/. В България като че ли няма такава практика, манталитета ни не може да се нагоди към идеята, че е по-добре да не трупаш негативните емоции в себе си, защото рано или късно ще избият в една или друга посока :idea: Според мен ролята на психолога е да разговаря с пациента и да успее да докосне, и най-дълбоко таените страхове. След това се започва работа върху конкретния проблем.
elena

Мнениеот southern_sun » 21 Мар 2012, 15:24

Да ви кажа много пъти съм се допитвала до професионалното мнение на психолога. Когато дъщеря ми навлезе в пубертета се започнаха едни лудости и бях направо безсилна пред тях. Според мен е добре да се научим да се доверяваме на психолога, само защото можем да чуем друго странично мнение и проблемът ни ще бъде погледнат от страни. Знаете когато има някакъв проблем добре да се разгледат двете гледни точки, а ако отрием и трета - наутрална още по-добре.
southern_sun

Мнениеот Димка Кънева » 20 Авг 2012, 17:20

Силвия Бояджиева написа:
boriskarlov написа:Най-добрият психолог и психиатър понякога са приятелите около теб. :twisted:

Много вярно има много неща които след като ги споделиш или ги напишеш и освобождаваш съзнанието си от тях :) точно това четох одеве ;) и си е така! :roll:

Психологичното консултиране е нещо съвсем различно от споделянето с приятели, което правим всички в ежедневието си! Това е професионално консултиране и подпомагане при вземането на самостоятелни решения от клиента и привеждането им в действие. Консултантът има ангажимент да пази професионалната тайна на клиента, да го окуражава в процеса на вземане на решение, да разширява гледните му точки, да бъде обективен и да насърчава добрите - етичните човешки взаимоотношения на клиента си! Психологът е образно казано "патерица" за клиента си, който когато се почувства достатъчно уверен в самостоятелното си придвижване човек оставя патерицата.
Професионалното психологично консултиране може успешно да се допълва от приятелските съвети, но не може да го замести, поради простата причина, че хората около нас са част от проблемите ни и дават своята субективна, а и до някъде манипулативна преценка и съвети...
Никой не иска приятелите му да го търсят само защото е добър слушател на проблемите им и съветник! Всеки мечтае да се забавлява в компанията на приятелите си, а се оказва, че живее и с техните проблеми!
Оставете приятелите си на мира, за да сте желана и търсена компания от тях!
Като те боли зъб отиваш при зъболекаря, а не отиваш при ковача, въпреки, че и той може с клещите да извади зъбът!
Забавлявайте се с приятелите си, а решавайте проблемите си с професионални консултанти - психолози или пък други поведенчески специалисти! :D
Димка Кънева

Мнениеот rabotnata pchela » 03 Дек 2014, 15:32

Приятелите не трябва да бъдат ангажирани с нашите проблеми, професионалистите наистина се справят далеч по-добре, отколкото ние си мислим! Знаем, че ние българите си мислим, че психолозите и психиатрите са само за луди, но в действителност не е така :)
Аватар
rabotnata pchela

Следваща

Назад към Общи здравни теми