Ден на прехраната или ден на глада?

Споделете всичко, което ви вълнува – любопитни факти, мнения или размишления. Общи приказки по общи теми.

Ден на прехраната или ден на глада?

Мнениеот petyo62 » 16 Окт 2019, 16:22

Днес – 16 октомври, е обявен за Международен ден на прехраната. Честно казано, това не го знаех и се заинтересувах какво се чества на този ден. Оказва се, че е по инициатива на Организацията по изхранване и земеделие към ООН от 1981 година. Цели да насочи вниманието на хората към проблема с недостига на храна, неравномерното й разпределение между хората и нейното разхищение. Според статистиката от миналата година над 820 милиона, в това число и 155 милиона деца по света страдат от глад и недохранване. Сигурен съм, че тези цифри са доста по-големи, защото недостигът на храна не е проблем само за развиващите се страни и тези от „третия свят“. И в развитите страни броят на хората без дом и възможност за препитание расте. И там разпределението на ресурсите е неравномерно. Много съм далеч от мисълта да проповядам социалистически или комунистически лозунги. Факт е обаче, че светът е разделен на бедни и богати. Факт е, че ако имаш пари – ядеш и се лекуваш, ако нямаш – гладуваш и умираш. Благотворителността, колкото и широко да е застъпена, няма шанс да реши тези проблеми. Можем да помогнем на малцина, но какво става с голямата част от нуждаещите се хора?
Световния ден на прехраната се чества от над 150 страни вече 38 години. Чудесно! И какво от това?! Хората продължават да умират от глад и болести заради недохранване, докато всеки ден се изхвърлят огромни количества храна. Кой според вас има властта и волята да промени това?
petyo62
 
Мнения: 222
Регистриран на: 04 Сеп 2019, 12:18

Re: Ден на прехраната или ден на глада?

Мнениеот Мики Маус » 17 Окт 2019, 14:30

Навремето Бил Гейтс се беше ентусиазирал да се справи с глада в Африка. За съжаление и до сега там положението е същото. Както се казва - една птичка пролет не прави. И се питам: Как 150 държави го честват тоя ден? С приказки и лозунги? Ако отделяха от бюджетите за издръжка на армии и въоръжаване примерно минимален процент всяка година и го даваха за борбата с глада, сигурно щеше да има ефект.
Аватар
Мики Маус
 
Мнения: 304
Регистриран на: 23 Авг 2019, 10:49

Re: Ден на прехраната или ден на глада?

Мнениеот Лош Холестерол 007 » 17 Окт 2019, 16:23

Чиста демагогия си е това! Ден на това - ден на онова... За един ден и Господ не е създал света, ама докато държавите се управляват от алчни и безскрупулни политици, докато има войни, докато природата се унищожава заради печалбата на големите компании, ще има бедни и богати, сити и гладни... Тъй върви света и като гледам няма да се оправи, по-скоро ще загине.
Аватар
Лош Холестерол 007
 
Мнения: 394
Регистриран на: 20 Авг 2019, 15:48


Назад към Общи приказки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта