Кои са по-стресирани – учителите или учениците? Или може би родителите?

Всяко мнение има място на ринга и никой противник не е за подценяване - не се караме, а дискутираме!

Кои са по-стресирани – учителите или учениците? Или може би родителите?

Мнениеот tano » 29 Окт 2019, 18:43

Като бивш учител не мога да подмина тази тема. Попадна ми една много интересна статия, в която се твърди, че 9 от всеки 10 учители в България са подложени на прекомерен стрес, предизвикан от голямото административно натоварване (да се чете „бумащина“), апатията или агресивното поведение от страна на учениците. Дори КНСБ са установили, че 50 % от болничните на учителите се дължат на заболявания, предизвикани от стрес. Това безспорно е така... но... От друга страна учениците също се оплакват от голяма натовареност, непосилно сложен учебен материал и строгите правила в училище. От трета страна пък родителите обвиняват учителите в некомпетентност и неспособност да си вършат задълженията, т.е да предадат на децата знания и да ги възпитат в определени ценности (които ценности пък незнайно защо децата не са придобили в семейната среда).
И както се казва: ето го големия ВЪПРОС! Кой е крив и кой е прав? Има ли изобщо криви или прави в случая?
Съсипаха ли го образованието в България или има още какво да се желае?
И накрая, но не на последно място: Кой според вас страда от цялата тая работа?
tano
 
Мнения: 121
Регистриран на: 07 Авг 2019, 11:03

Re: Кои са по-стресирани – учителите или учениците? Или може би родителите?

Мнениеот lyuta_chushka95 » 30 Окт 2019, 09:51

Тия учители не спряха да се оплакват! Нали им вдигнаха заплатите? Какво още искат? Да си изпълняват задълженията и да не мрънкат! Като им тежи, значи не стават за тази работа... никой не им пречи да си намерят друга.
Аватар
lyuta_chushka95
 
Мнения: 383
Регистриран на: 21 Авг 2019, 10:55

Re: Кои са по-стресирани – учителите или учениците? Или може би родителите?

Мнениеот Пламена И. » 30 Окт 2019, 17:58

Трудно е да се отговори на тези въпроси. Според мен всички са стресирани - учители, ученици и родители. От там идват и всички конфликти, защото изнервеният човек не мисли и не действа адекватно. Не зная как би могло да се промени това положение, но ми се струва, че всичко идва от недобрата организация на образованието в момента.
Пламена И.
 
Мнения: 164
Регистриран на: 07 Окт 2019, 11:23

Re: Кои са по-стресирани – учителите или учениците? Или може би родителите?

Мнениеот tano » 02 Ное 2019, 16:59

lyuta_chushka95 написа:Тия учители не спряха да се оплакват! Нали им вдигнаха заплатите? Какво още искат? Да си изпълняват задълженията и да не мрънкат! Като им тежи, значи не стават за тази работа... никой не им пречи да си намерят друга.


Първо - макар и след увеличението, заплатите на учителите не са кой знае колко високи и дори не се доближават до възнаграждението на колегите им от ЕС.
Второ - това, че им тежи не значи, че не стават за тази работа, а напротив - означава, че съвестно си изпълняват задълженията. При тези, на които не му пука, няма стрес.
И трето - Да! Ще си намерят друга работа. Вярвайте ми - не е никакъв проблем. И по-добре заплатена, и по-спокойна. Въпросът е: Ако всички кадърни и съвестни учители си намерят друга работа, кой ще остане и на какво ще научи децата ви?!
tano
 
Мнения: 121
Регистриран на: 07 Авг 2019, 11:03

Re: Кои са по-стресирани – учителите или учениците? Или може би родителите?

Мнениеот Локумът » 04 Ное 2019, 15:32

На българските учители вече заплатите им са доста добри, повечето връзват 1000-ка! Били далече от заплатати на колегите им в ЕС, ама кажи къде пък точно се доближават, в коя сфера, че си тръгнал да сравняваш?
Учителите се прехласват в желанието си да бъдат перфектни и да покажат колко много учат децата ги съсипват с безкрайни искания, домашни и не им остава време даже за междучасие. Сега ученето е наказание, родителите също се стресират и училището е мъчение. Затова и децата постигат слаби резултати, те не могат да пекнат за по-високи, защото са преуморени.
Аватар
Локумът
 
Мнения: 2167
Регистриран на: 20 Яну 2015, 16:48

Re: Кои са по-стресирани – учителите или учениците? Или може би родителите?

Мнениеот Паулу Коелюв » 04 Ное 2019, 20:15

Има нещо тотално сбъркано в цялата работа според мен. Учителите са стресирани и натоварени с бумащина и не могат да си вършат основната работа както трябва... Учениците са стресирани и претоварени с изисквания и неразбираем учебен материал... Родителите са стресирани и претоварени с проблеми и се ядосват за ниските оценки на децата... Абе, то излиза, че всички са претоварени и стресирани! Значи системата яко куца и то не само образователната... :wink:
Аватар
Паулу Коелюв
 
Мнения: 345
Регистриран на: 05 Сеп 2019, 11:09

Re: Кои са по-стресирани – учителите или учениците? Или може би родителите?

Мнениеот petyo62 » 05 Ное 2019, 20:27

Не знам кои са по-стресирани и кой крив, кой прав, ама зная едно: Трябва да си уважаваме учителите! Аз тъй съм възпитан и така възпитах и децата си. Хората са го казали: Прост народ - бедна държава! Защото простият човек лесно се манипулира и управлява, обаче за нищо не става!
petyo62
 
Мнения: 222
Регистриран на: 04 Сеп 2019, 12:18


Назад към Сблъсък

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта