Съседът ми ме наводни. Кой плаща разходите по ремонта?

Споделете всичко, което ви вълнува – любопитни факти, мнения или размишления. Общи приказки по общи теми.

Съседът ми ме наводни. Кой плаща разходите по ремонта?

Мнениеот tano » 07 Ное 2019, 13:24

Момчета и момичета, имам един проблем, с който не се бях сблъсквал до сега и се чудя дали някой от вас не е попадал в подобна ситуация, да ме светне как стоят нещата. Проблемът е следният: На съседа ми от горния етаж му се спука тръба и у тях стана плувен басейн. Обаче и вкъщи е пълен леш! Прокапа отвсякъде, тапетите станаха на юфка, а мазилката на тавана в коридора падна. Трябва бързо да взема мерки да се оправят нещата, докато времето позволява. (Пак добре, че не стана в средата на зимата!) Както и да го смятам, доста пари ще отидат за ремонт... Въпросът ми е кой трябва да го плати – аз или съседът? Или двамата заедно да си поделим разходите? Говорих с него, но той ми каза да не го занимавам, щото му е пламнала главата и неговият ремонт щял да струва луди пари! Истината е, че не се разбираме много с него, ама той по принцип не се разбира с повечето хора от входа, тъй че причината едва ли е в мен. С две думи мисля, че няма да прояви желание да ми помогне с разходите по оправянето на щетите. Какво ще ме посъветвате да предприема в случая?
tano
 
Мнения: 112
Регистриран на: 07 Авг 2019, 11:03

Re: Съседът ми ме наводни. Кой плаща разходите по ремонта?

Мнениеот kenatabobfather » 07 Ное 2019, 19:58

Ако искаш ремонтирай и неговия апартамент...и моя
Кой би се съгласил да ремонтира чужда собственост?
Адвокат е решението. Какво ти пука за нервния недоволен съсед.
Или се разбирате помежду или жалба съд и тн.
Почти съм сигурен че и твоя имот е бил за ремонт така че времето е дошло вече за освежаване.
Хвани фирма и искай фактура и я надуй с 1000 лева после си търси правата
kenatabobfather
 
Мнения: 1
Регистриран на: 07 Ное 2019, 19:52

Re: Съседът ми ме наводни. Кой плаща разходите по ремонта?

Мнениеот petyo62 » 07 Ное 2019, 20:18

По закон виновната страна трябва да плати щетите, независимо дали са причинени волно или неволно. Ако не можете да се споразумеете, редът е да се обадиш на домоуправителя, да състави протокол за щетите в комисия с двама собственици (ако няма съвет на етажната собственост), след което да изпрати екземпляр от протокола в общината. Така на съседът ти ще му бъде наложена глоба.
petyo62
 
Мнения: 87
Регистриран на: 04 Сеп 2019, 12:18

Re: Съседът ми ме наводни. Кой плаща разходите по ремонта?

Мнениеот tano » 08 Ное 2019, 10:58

petyo62 написа:По закон виновната страна трябва да плати щетите, независимо дали са причинени волно или неволно. Ако не можете да се споразумеете, редът е да се обадиш на домоуправителя, да състави протокол за щетите в комисия с двама собственици (ако няма съвет на етажната собственост), след което да изпрати екземпляр от протокола в общината. Така на съседът ти ще му бъде наложена глоба.


Предпочитам да не се стига до глоби и съдилища, но ако трябва... Всъщност не искам да го глобяват, а да плати възстановяването на щетите.
tano
 
Мнения: 112
Регистриран на: 07 Авг 2019, 11:03

Re: Съседът ми ме наводни. Кой плаща разходите по ремонта?

Мнениеот Паулу Коелюв » 08 Ное 2019, 18:30

Глобата си е глоба, а възстановяването на парите, които ще ги дадеш по ремонта става или като се споразумеете със съседа, или по съдебен ред, както ти казаха вече. С глобата може да го сплашиш, за да се разберете... тя му е допълнително към задължението да ти възстанови щетите.
Паулу Коелюв
 
Мнения: 145
Регистриран на: 05 Сеп 2019, 11:09

Re: Съседът ми ме наводни. Кой плаща разходите по ремонта?

Мнениеот Пламена И. » 09 Ное 2019, 20:59

Паулу Коелюв написа:Глобата си е глоба, а възстановяването на парите, които ще ги дадеш по ремонта става или като се споразумеете със съседа, или по съдебен ред, както ти казаха вече. С глобата може да го сплашиш, за да се разберете... тя му е допълнително към задължението да ти възстанови щетите.


А това важи ли и когато съседът ти прави ремонт и от вибрациите от къртенето ти падне мазилката на тавана? Защото за разлика от наводнението, няма как да докажа, че той е виновен...
Пламена И.
 
Мнения: 13
Регистриран на: 07 Окт 2019, 11:23


Назад към Общи приказки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта