Кой и колко често проверява качеството на храната и хигиенните условия в ученическите столове?

Тук е мястото за вашия коментар за събитията от страната и чужбина!

Кой и колко често проверява качеството на храната и хигиенните условия в ученическите столове?

Мнениеот Цвети Цветкова » 19 Ное 2019, 10:31

Притеснена съм заради новината за двайсете деца от село Хаджидимитрово, които са в болница заради хранително натравяне. Макар че още не са излезли пълните изследвания, лекарят, който ги е приел, казва, че това е най-вероятната причина.
Предполагам, че всяка община си избира фирмата доставчик на храна за училищата и тази храна се проверява, но кой и колко често проверява къде се съхранява и как се предоставя на учениците?
Притеснена съм най-вече заради моето дете, а и всяка майка на ученик би трябвало да е в този случай.
Не съм се интересувала до сега колко често се проверяват дали се спазват хигиенните условия в ученическите столови. Всъщност не трябва ли това да е ежедневно?
И не на последно място: Какво можем да направим за детето си в такъв случай, докато чакаме да дойде Бърза помощ? Как да действаме при положение, че имаме съмнение за хранително натравяне?
Предполагам знаете, че когато детето ви се оплаче от някаква болка или неразположение, притеснението е голямо, а при по-сериозни случаи аз лично почти изпадам в паника.
Цвети Цветкова
 
Мнения: 166
Регистриран на: 16 Сеп 2019, 11:23

Re: Кой и колко често проверява качеството на храната и хигиенните условия в ученическите столове?

Мнениеот Лош Холестерол 007 » 19 Ное 2019, 20:00

Доколкото ми е известно качеството на храните в детските заведения и хитгиенните условия на съхранение ги проверяват от Българска Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ)... Преди и ХЕИ имаха това задължение, но сега не зная как стоят нещата. След случая сигурно ще засилят контрола за известно време...
Аватар
Лош Холестерол 007
 
Мнения: 394
Регистриран на: 20 Авг 2019, 15:48

Re: Кой и колко често проверява качеството на храната и хигиенните условия в ученическите столове?

Мнениеот Пламена И. » 19 Ное 2019, 20:31

Лош Холестерол 007 написа:Доколкото ми е известно качеството на храните в детските заведения и хитгиенните условия на съхранение ги проверяват от Българска Агенция по Безопасност на Храните (БАБХ)... Преди и ХЕИ имаха това задължение, но сега не зная как стоят нещата. След случая сигурно ще засилят контрола за известно време...


Точно те ги проверяват, но със сигурност не е ежедневно. И си много прав - за седмица-две ще засилят контрола и после пак по стария начин... Всичко е "след дъжд - качулка" и "всяко чудо - за 3 дни"! Само че, когато става въпрос за здравето на децата ни такова поведение е недопустимо!
Пламена И.
 
Мнения: 164
Регистриран на: 07 Окт 2019, 11:23


Назад към Актуални теми и новини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта