Наистина ли след пенсиониране ще вземаме по-малко пари?

Споделете всичко, което ви вълнува – любопитни факти, мнения или размишления. Общи приказки по общи теми.

Наистина ли след пенсиониране ще вземаме по-малко пари?

Мнениеот ganka67 » 20 Ное 2019, 13:08

Вече приближавам възрастта, в която мисля за пенсиониране... Затова доста се притесних, като гледах едно предаване по телевизията, в което обясняваха, че парите от основното и допълнителното пенсионно осигуряване, които ще получим, ще са по-малко, отколкото една нормална пенсия. Не го разбирам как става това... Нали уж се осигуряваме към държавата и към частен пенсионен фонд? Някакви мастити финансисти и представители на частни фондове обясняваха, но нищо не разбрах! Стана ми ясно единствено, че ако избера да се осигурявам само към НОИ, пенсията ми ще е по-голяма... Да, ама нали второто пенсионно осигуряване е задължително?!
Някакъв пък разправя, че държавната пенсия била обещание, а в частните фондове сме имали индивидуална сметка и според парите в нея ще се определя колко да вземаме на старини. Къде тогава отиват парите, дето толкова години ги внасяме? На някой ясно ли му е какво означава всичко това? Ако може да ми го обясните... На мен по ми прилича на пирамида и в двата случая!
ganka67
 
Мнения: 169
Регистриран на: 15 Окт 2019, 13:53

Re: Наистина ли след пенсиониране ще вземаме по-малко пари?

Мнениеот Паулу Коелюв » 20 Ное 2019, 19:42

Като ги гледам и слушам, то на тях не им е ясно, камо ли да го обяснят разбираемо на нас. Ама то наистина е много трудно да обясниш на някого, дето си му взел парите, защо няма да му ги върнеш! :wink:
Аватар
Паулу Коелюв
 
Мнения: 345
Регистриран на: 05 Сеп 2019, 11:09

Re: Наистина ли след пенсиониране ще вземаме по-малко пари?

Мнениеот petyo62 » 20 Ное 2019, 20:10

И мен ме интересува живо този въпрос, но за съжаление съм също толкова объркан от цялата схема... Не знам дали съм разбрал правилно - това с двете пенсии, които всъщност са по-малко от една се получавало, защото основната се намаляла с 20%... На какво основание - нямам идея!
petyo62
 
Мнения: 222
Регистриран на: 04 Сеп 2019, 12:18


Назад към Общи приказки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 2 госта