Умеем ли да управляваме времето си?

Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.

Умеем ли да управляваме времето си?

Мнениеот Димка Кънева » 08 Яну 2012, 19:20

Тайм мениджмънта е много популярен в развитите страни не само по отношение на служебните ангажименти, но и по отношение на управление и на свободното време. Той е доказал ефективността си в подобряване качеството на живот на тези, които са се осмелили да планират правилно времето си, съобразно с личностните си преоритети в живота. Управлението на времето намалява стресогенните ситуации в ежедневието ни.
Не е необходимо да си на ръководна позиция, за да планираш времето си съобразно с целите, които преследваш в живота си!
Димка Кънева
 
Мнения: 36
Регистриран на: 30 Дек 2011, 22:55
Местоположение: Стара Загора

Re: Умеем ли да управляваме времето си?

Мнениеот ogi-smile » 24 Яну 2012, 09:48

Ние ли управлявам времето или то нас?
Има ли начин да овладеем времето си (в ежедневието, в личния и професионалния живот) и да излезем от порочния кръг на „никога нямам време за нищо”?
Умеем ли да казваме „не” или да се реорганизираме, когато някой или нещо се намеси в нашите планове? ТИК ТАК ТИК ТАК..... Няма време... В повечето случай средностатистическия човек в България вместо да оползотворява на 100% времето си,да го планира и използва по най- добрия начин, просто го убива, ей така стой си и гледа да мине време, за да свърши работния ден или лошото време и тнт... Оправдания до кога?
Аватар
ogi-smile
 
Мнения: 284
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:05

Re: Умеем ли да управляваме времето си?

Мнениеот Memento » 24 Яну 2012, 13:04

Представете си, че имате банкова сметка, в която всяка сутрин има 84 000. Вие разполагате точно с тази сума, за да я изхарчите в рамките на деня. Остатъкът не се прехвърля за следващия ден. Всяка вечер сметката се занулява. Какво бихте направили? Предполагам, че бихте изхарчили колкото се може повече нали?

Всеки от нас разполага с такава банкова сметка! Тя се нарича ВРЕМЕ! Всяка сутрин, тя ни дава 84 000 секунди. Всяка вечер, тя маркира като изгубени тези, които не сме успели да изразходим за добри цели! Не прехвърля оставащите за следващия ден. Не позволява овърдрафт! Всеки ден, за нас се отваря нова сметка от 84 000. Всяка нощ, оставащото време изгаря. Ако не сме успели да изразходим всичко в рамките на деня, това си е за наша сметка. Няма връщане назад. Не можем да изтеглим допълнителна сума, за сметка на утрешния ден. Трябва да живеем в настоящето, с това, което имаме в днешната сметка. Трябва да инвестираме средствата, които банката отпуска така, че да получим в максимална степен здраве, щастие и успех!



Часовникът тик-така. Затова трябва да се възползвате максимално от настоящия ден! Времето е най-ценното нещо!
За да осъзнаете стойността на една година попитайте някой, който повтаря учебната година! За да осъзнаете стойността на един месец, попитайте майка, която е родила бебето си един месец преждевременно!

За да осъзнаете стойността на една седмица попитайте редактора на седмично списание. За да осъзнаете стойността на един час, попитайте двама влюбени, които се чакат, за да се срещнат! За да осъзнаете стойността на една минута, попитайте човек, който е изтървал влака. За да осъзнаете стойността на една секунда, попитайте човек, който е избегнал инцидент на косъм! За да осъзнаете стойността на една милисекунда, попитайте който и да е от сребърните медалисти от олимпиада!

Оценявайте всеки момент, който имате! И го оценявайте повече, когато го споделяте с някой специален за Вас човек, защото той е толкова специален, че споделя от Вашето време!
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Умеем ли да управляваме времето си?

Мнениеот ogi-smile » 25 Яну 2012, 14:01

"Дилъри на време" - филм, който може да даде много отговори на много въпроси... И да ни покаже къде сме всъщност... Какво трябва да направим, за да успеем... и то не някакъв успех, а да успеем да останем хора, за това трябва да можеш да управляваш времето ...
Аватар
ogi-smile
 
Мнения: 284
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:05

Re: Умеем ли да управляваме времето си?

Мнениеот ovagimyan » 01 Фев 2012, 14:20

Ето нещо добро, което може да бъде полезно за всеки:
Онлайн календар, който разпределя и координира времето ви, за да намери най-подходящите моменти за бизнес срещи. Повечето от хората разпращат масови e-mail съобщения до хората, с които искат да се срещнат, след което чакат за отговор за да си направят сметка, кога ще е удобно за всяка от двете страни да се организира срещата. Timebridge планира тези срещи вместо вас, тъй като разполага с информация и от двете страни и знае, кога ще е най-подходящото време.
ovagimyan
 
Мнения: 164
Регистриран на: 05 Апр 2011, 19:40

Re: Умеем ли да управляваме времето си?

Мнениеот ivan33 » 08 Фев 2012, 11:13

Който е способен да си управлява времето ще успее да се реализира успешно в живота, ако вече не е...
ivan33
 
Мнения: 16
Регистриран на: 08 Фев 2012, 09:09

Re: Умеем ли да управляваме времето си?

Мнениеот Memento » 08 Фев 2012, 11:21

ogi-smile написа:"Дилъри на време" - филм, който може да даде много отговори на много въпроси... И да ни покаже къде сме всъщност... Какво трябва да направим, за да успеем... и то не някакъв успех, а да успеем да останем хора, за това трябва да можеш да управляваш времето ...


Гледах филма по-вашата препорък, въпреки, че не беше кой знае какво от кинематографична гледна точка, идеят за времето колко ценно и важно е то е страхотна! След като го гледах се замислих за важността на всяка секунда!
Сетих се и за мисълта на един професор - Докато времето в България е наше, на запад времето е пари :)
Аватар
Memento
 
Мнения: 700
Регистриран на: 11 Яну 2012, 11:13

Re: Умеем ли да управляваме времето си?

Мнениеот Bella » 08 Фев 2012, 13:43

По принцип всеки ден правя примерен разчет на деня си, от ставане до лягане. Обичам да подреждам задачите си по приоритети и така времето ми стига за да свърша много неща. Смятам, че по този начин трябва да работят и мениджърите за да управляват екипите си и постигнат добра ефикасност на труда.
Аватар
Bella
 
Мнения: 233
Регистриран на: 20 Сеп 2011, 15:17

Re: Умеем ли да управляваме времето си?

Мнениеот S_Milenska » 18 Ное 2014, 14:15

Има начин времето да работи в наша полза, а не ние в негова. Психолозите съветват за крайно неорганизирани хора да си направят таблица, в която записват ангажиментите си и ако има нещо,което могат да прехвърлят на друг да свърши- да го направят, а не да се нагърбват с допълнителни неща,които ще им бъде трудно да свършат ;)
Аватар
S_Milenska
 
Мнения: 2136
Регистриран на: 18 Ное 2014, 13:46

Re: Умеем ли да управляваме времето си?

Мнениеот silver933 » 24 Ное 2014, 11:43

Само с разграничаване на задачите става номера, особено, ако си по-ангажиран човек, а и дори да не си, ако усещаш,че губиш времето си напразно трябва да се опитаме по този начин да включим и полезни неща. Така започнах да спортувам, като осъзнах,че часове наред просто бездействам всеки ден...
Аватар
silver933
 
Мнения: 2103
Регистриран на: 14 Ное 2014, 16:02

Следваща

Назад към Общи здравни теми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта