Как живеят хората с увреждания в България?

Тук е мястото за вашия коментар за събитията от страната и чужбина!

Как живеят хората с увреждания в България?

Мнениеот tano » 03 Дек 2019, 11:44

3 декември е Международен ден на хората с увреждания. По този повод задавам и въпроса: Замисляли ли сте се как живеят хората с увреждания в България? Достатъчно толерантни ли сме към тях и какво правим за тяхната успешна интеграция?

3 декември е обявен за световен ден на хората с увреждания през 1992 година и целта му е да акцентира върху техните проблеми. Но фокусът не трябва да е върху самото увреждане, а върху индивидуалността на всеки един човек – върху опазването на неговото достойнство, подобряването на самочувствието и начина му на живот.

Моите лични наблюдения са, че България, както винаги, изостава в това отношение. Вярно е, че държавните учреждения и обществени институции бяха задължени да осигурят достъп на хората с увреждания, но в много от случаите това се извърши формално. Сещам се за абсурдната ситуация в Чирпан... Сигурно може да дадете и много други примери.
Да не говорим за чисто административните трудности, размерите на обезщетенията, проблемите при намиране на работа, липсата на адекватни медицински грижи в много от случаите...
Какво според вас би могло да се направи в тази насока?

От друга страна мнението ми е, че в България като цяло сме състрадателни и отношението ни към нашите съгражданите с увреждания е много добро. Бил съм свидетел нееднократно на случаи, в които непознати са предлагали помощ и съдействие на хора с увреждания. Но има и нещо друго... Според мен не трябва да гледаме на тях като на по-слаби и да ги подценяваме. Напротив, трябва да ги уважаваме, защото те са по-силни от нас. Защото имат воля и желание да продължат, въпреки всичко.
tano
 
Мнения: 121
Регистриран на: 07 Авг 2019, 11:03

Re: Как живеят хората с увреждания в България?

Мнениеот ganka67 » 03 Дек 2019, 15:12

Не живеят добре хората с увреждания в България. Навсякъде срещат трудности. За работа - няма какво да говорим! Никъде не ги искат! Изобщо не ми говорете за толерантно отношение, защото такова в България няма!
ganka67
 
Мнения: 169
Регистриран на: 15 Окт 2019, 13:53

Re: Как живеят хората с увреждания в България?

Мнениеот Елена Стоянова » 03 Дек 2019, 16:28

Малко хора живеят добре в България. Но за хората с увреждания е особено трудно. Да, мисля, че обществото ни като цяло е толерантно и подхожда с разбиране към проблемите им, но държавата има още много какво да направи за тяхното благосъстояние.
Елена Стоянова
 
Мнения: 108
Регистриран на: 23 Ное 2019, 16:54


Назад към Актуални теми и новини

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта