Домашен суджук - как го правите?

Любими рецепти, интересни вариации, модерни ястия, съвети при готвене

Домашен суджук - как го правите?

Мнениеот Момчил Митев » 16 Дек 2019, 15:18

Дадохте ми добра идея да си приготвя домашни мезета вкъщи, вместо да ги търся от съмнителни производители по интернет. Открих много полезни съвети за домашна пастърма във форума, но никой не е споделил как приготвя суджук. Тъй като вече не гледаме животни, ще се наложи месото да го купувам от магазина. Обаче не съм наясно какво да бъде и в какви пропорции.
Единственото, което помня от едно време е, че суджука го правихме от свинско и телешко месо. Мелехме го със старите ръчни машинки. Сега предполагам, че и в магазина могат да ми го смелят? А дали не е по-добре месото да е кълцано? За подправките зная, че се слага кимион и черен пипер... Друго имаше ли? Абе направо някой, който си ги прави вкъщи, да даде рецептата, да не се мъча! :wink:
И другия въпрос: в какво да напълня суджуците? Навремето нашите използваха червата на прасетата или купуваха от някъде, ама тези купените май бяха някакви тънки - за наденички... Сега продават ли се? Като се замисля, работата никак няма да е лесна, но съм решил да опитам! :smile:
Момчил Митев
 
Мнения: 98
Регистриран на: 25 Ное 2019, 12:23

Re: Домашен суджук - как го правите?

Мнениеот Дидето » 16 Дек 2019, 16:47

Съпругът ми е болен на тази тема - прави си инсталации, твори чудеса вечер. В крайна сметка, не винаги се получават удачни. Много зависи от мерака и от търпението.
Дидето
 
Мнения: 54
Регистриран на: 15 Юни 2018, 10:30

Re: Домашен суджук - как го правите?

Мнениеот petyo62 » 17 Дек 2019, 14:35

Сега чичо ти Петьо ще ти каже как се прави. Ето какво ще ти трябва за суджука:
свинско месо - 2 кг.
телешко месо - 2 кг.
сланинка или тлъсто месо - 500 г.
сол - 30 г. на 1 кг. месо
млян черен пипер - 4 чаена лъжичка
захар - 2 супени лъжии
червен пипер - 1 супена лъжица
млян кимион - 16 г.
свински тънки черва за пълнене
Може да сложиш и чубрица, ако я обичаш. Там дозировката е по преценка.

Смилаш месото или го накълцваш – както предпочиташ. После го омесваш с подправките и го оставяш да престои на хладно една нощ. Преди да напълниш суджуците не забравяй да измиеш добре червата. Пълниш ги, завързваш и дупчиш червата с губерка. Провесваш ги да съхнат на хладно и проветриво. Ако са на терасата ги пази от птици и съседи! :wink: След 25-30 дни ще са готови. Успех!
petyo62
 
Мнения: 222
Регистриран на: 04 Сеп 2019, 12:18

Re: Домашен суджук - как го правите?

Мнениеот Момчил Митев » 19 Дек 2019, 14:55

Е, супер си, чичо Петьо! :+1: :wink: Благодаря за рецептата! Непременно ще я изпробвам! А свинските черва за пълнене от къде да ги взема?
Момчил Митев
 
Мнения: 98
Регистриран на: 25 Ное 2019, 12:23

Re: Домашен суджук - как го правите?

Мнениеот petyo62 » 23 Дек 2019, 11:17

Момчил Митев написа:Е, супер си, чичо Петьо! :+1: :wink: Благодаря за рецептата! Непременно ще я изпробвам! А свинските черва за пълнене от къде да ги взема?


Не е добра идея да си ги поръчваш от интернет, както вече знаеш, макар че там има доста обяви. :wink: Провери в магазините за месо. Там обикновено продават и ще те насочат какви да вземеш, като им кажеш какво ще пълниш в тях.
petyo62
 
Мнения: 222
Регистриран на: 04 Сеп 2019, 12:18

Re: Домашен суджук - как го правите?

Мнениеот IvetooX » 29 Дек 2019, 18:28

Домашните суджуци са по-добри от купешките, но не знаете дали няма да се посерете. Не знаете каква бомба може да има заложена.
IvetooX
 
Мнения: 57
Регистриран на: 11 Фев 2018, 17:30

Re: Домашен суджук - как го правите?

Мнениеот Момчил Митев » 30 Дек 2019, 11:58

IvetooX написа:Домашните суджуци са по-добри от купешките, но не знаете дали няма да се посерете. Не знаете каква бомба може да има заложена.


Туй за бомбата нещо не го схванах... Нали месото съм си го купил от месарски магазин, червата също... Какво е по-различното, освен че си го приготвям вкъщи?
Момчил Митев
 
Мнения: 98
Регистриран на: 25 Ное 2019, 12:23


Назад към Рецепти и полезни съвети

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта