Как да се грижа за болен след инсулт?

Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.

Знаете ли кои са признаците, които показват кога ваш близък е получил инсулт?

Мнениеот dessiblond » 07 Фев 2017, 16:46

Тази събота и неделя, които минаха, бях на гости на родителите си. Всичко беше наред, докато събота вечерта баща ми се почувства странно. Беше доста отнесен, като му говорех все едно не ме чуваше или не можеше да разбере какво му говоря. Страшно много се уплаших и не знаех какво става. Закарахме го в болницата и се оказа, че добре сме сторили, защото ако не бяхме го направили, микроинсултът, който е получил, можеше да бъде с много по-големи поражения. Интуицията е важно нещо, но смятам, че да си подготвен и да знаеш е много по-добрият вариант и в критични моменти може да спаси човешки живот. Вие знаете ли признаците, по които можете да познаете кога ваш близък или човек, който стои на опашката до вас, е получил инсулт? А как ще реагирате?
dessiblond

Re: Знаете ли кои са признаците, които показват кога ваш близък е получил инсулт?

Мнениеот fawla » 07 Фев 2017, 17:01

Баба ми имаше инсулт, но припадна на улицата, не съм виждала всъщност това да се случва с някой или поне не съм познала. Ако разбера по нещо странно и усещам, че нещата не са наред, разбира се бих извикала линейка, ако примерно се случва някъде на улицата.
Аватар
fawla

Re: Знаете ли кои са признаците, които показват кога ваш близък е получил инсулт?

Мнениеот Nightmare » 07 Фев 2017, 17:39

Аз знам за схващането на ръка или едната половина на тялото, но това е усещане, което ако човекът не го сподели, няма как да го разбереш. Освен ако не го наблюдаваш и не го гледаш как се размачква.
Nightmare

Мнениеот mamina » 07 Фев 2017, 22:47

И аз съм чувала за схващането, но то не беше ли характерно за инфаркта? Инсултът беше кръвоизлив в мозъка, нали?
mamina

Мнениеот m.vulev » 08 Фев 2017, 10:47

Просто обяснено е така. Ако се почувства изведнъж силно и необяснимо главоболие или изведнъж се появят проблеми със зрението също е индикация.
m.vulev

Мнениеот franky » 08 Фев 2017, 14:42

Некоординирани движения, неразбираем говор - случвало ми се е да стана свидетел на такова нещо и е доста неприятно. Гледаш прав, здрав човек и изведнъж започва да се държи неадекватно, страшно е.
franky

Мнениеот Pipilota » 03 Авг 2017, 10:21

За щасите не ми се е случвало, знам, че на първо място говора се променя, има един момент, в който човека е неадекватен и трябва да се действа бързо. Само че не винаги става бързото действие и то не заради нас, а заради лекарите...
kukuvicac
Аватар
Pipilota

Как да се грижа за болен след инсулт?

Мнениеот Калин Сотиров » 21 Яну 2020, 12:23

Здравейте! Отново искам да се допитам до вашето мнение относно грижата за баща ми след инсулта. Настанихме го в хоспис, след като го изписаха от болницата (Отново благодаря за информацията, която ми дадохте!). Исултът не е много тежък и лекарите казаха, че ще се възстанови. Засегнати са лявата част на лицето и лявата ръка и крака. Трудно ги движи. Сега му предстои рехабилитация в хосписа, но ние с жена ми решихме, да не го оставяме дълго там и ще го приберем веднага, щом вече не се нуждае от специални лекарски грижи и може да се обслужва сам. Най-вероятно ще намерим и човек, който да е при него, докато сме на работа.
Сигурен съм, че и лекарите ще ни дадат напътствия как да се грижим за баща ми в домашни условия, но бих искал да чуя и вашето мнение. Ако имате опит с човек, прекарал инсулт или знаете нещо по въпроса, ще ви бъда благодарен да го споделите.
Интересуват ме основните неща от сорта на каква храна е подходяща за него, какво трябва да избягва, за какво трябва да следим в здравословното му състояние, раздвижване... Най-общо казано: Какво трябва да се прави, за да се възстанови човекът по най-добрия начин?
Калин Сотиров

Re: Как да се грижа за болен след инсулт?

Мнениеот Gospodin Petrov » 21 Яну 2020, 16:00

Похвално е, че искате да се грижите за баща си, а не да го оставите някъде сред чужди хора. Това ще е половината от лечението му - да сте близо до него, да си говорите и да му обръщате внимание. Аз също съм се грижил за човек с инсулт. След рехабилитацията раздвижването трябва да продължи. Извеждайте го на разходки. В началото на по-къси разстояния, да не се преуморява. Следете редовно да си пие лекарствата и му мерете периодично кръвното налягане.
Gospodin Petrov

Re: Как да се грижа за болен след инсулт?

Мнениеот Паулу Коелюв » 22 Яну 2020, 12:45

Спазването на строга хранителна диета също е много важно в случая. Болният не трябва да яде тежка храна, предимно риба и пилешко, повече плодове и зеленчуци и по възможност да се ограничи солта или направо да се спре употребата й.
Аватар
Паулу Коелюв

Следваща

Назад към Общи здравни теми