С момичетата в офиса сме на тема здравословен начин на живот и опазване на околната среда. Решихме да заменим всички порцеланови и пластмасови чаши с бамбукови. Дори си взехме и бамбукови кутии за храна. Идеята е, че бамбукът е естествен материал, екологичен, биоразградим и притежава антибактериални свойства. От друга страна производството на бамбуковите прибори не унищожава околната среда и не използва вредни химикали.
Обаче наскоро попаднах на една статия, в която пише, че чашите от бамбук не трябва да се използват за топли напитки, тъй като съдържат меламинова смола (вид пластмаса), която всъщност помага бамбуковите фибри да придобият дадената форма и един вид ги слепва. При висока температура тази вредна съставка може да попадне в напитката и от там – в човешкото тяло.
Вие използвате ли бамбукови прибори за храна? Вярно ли е това за меламинова смола и до колко здравословно е да се използват такъв вид съдове?