Могат ли да бъдат вредни мобилните приложения за здравето?

Споделете всичко, което ви вълнува – любопитни факти, мнения или размишления. Общи приказки по общи теми.

Могат ли да бъдат вредни мобилните приложения за здравето?

Мнениеот Момчил Митев » 24 Яну 2020, 16:41

Всъщност въпросът ми се отнася не за мобилните приложения изобщо, а за тези, които са разработени, за да подпомагат здравословния ни начин на живот. Аз например ползвам крачкомер, който ми показва броя крачки, изминато разстояние в километри и изгорените калории. Всъщност го изтеглих от любопитство, не поради някаква друга причина, но откакто го имам съм амбициран да изминавам все повече километри на ден. Някои от колегите ми също имат инсталирани подобни мобилни приложения. Дори се учудих колко разнообразни могат да бъдат. Освен крачкомерите има и броячи на калории, танцомери, броячи на чашите вода, които пием, за качеството на съня, персонални фитнес треньори и дори мобилни приложения за здравословно хранене...
Наскоро прочетох една статия, която се отнася конкретно за крачкомерите. Според проучване на Харвардския университет 4500 крачки, а не 6000 или 10000 на ден са оптималния минимум. Аз съм млад и здрав и за мен не е проблем да се натоварвам повечко, но за един по-възрастен човек със сърдечни проблеми например, който се е амбицирал от такова приложение, може да бъде опасно. Друг е въпросът как може да повлияят и на психиката подобни мобилни приложения. Замислих се до колко полезни са всъщност тези програми и дали наистина допринасят за подобряване на начина ни на живот?
Вие какви мобилни приложения от този тип използвате и какво мислите по въпроса?

krachkomer.jpg
Крачкомер
krachkomer.jpg (4.54 KiB) Прегледано 372 пъти
Момчил Митев
 
Мнения: 85
Регистриран на: 25 Ное 2019, 12:23

Re: Могат ли да бъдат вредни мобилните приложения за здравето?

Мнениеот Пламена И. » 24 Яну 2020, 17:00

Според мен тези приложения са полезни. Хубаво е човек да ги следи тези неща. Аз също имам инсталиран крачкомер на телефона, който ми показва и изгорените калории. За здравословното хранене не знаех, че има... Сега ще го потърся. :wink:
Пламена И.
 
Мнения: 144
Регистриран на: 07 Окт 2019, 11:23

Re: Могат ли да бъдат вредни мобилните приложения за здравето?

Мнениеот Паулу Коелюв » 24 Яну 2020, 18:22

Могат да бъдат абсолютно вредни и опасни. Особено тези, които са с претенции да мерят телесни показатели и да предлагат диети... съмнявам се, че и фитнес приложенията са адекватни на натоварванията, които може да понесе трениращият. Аз нямам нито едно подобно приложение на телефона си.
Аватар
Паулу Коелюв
 
Мнения: 312
Регистриран на: 05 Сеп 2019, 11:09

Re: Могат ли да бъдат вредни мобилните приложения за здравето?

Мнениеот Мики Маус » 25 Яну 2020, 20:37

Не виждам как мобилните приложения могат да навредят на здравето ми. Имам си инсталиран крачкомер на телефона и фитнес смарт гривна. Не знаех, че има приложения и за фитнес тренировки. Веднага ще си сваля едно. Благодаря за информацията! :wink:
Аватар
Мики Маус
 
Мнения: 290
Регистриран на: 23 Авг 2019, 10:49

Re: Могат ли да бъдат вредни мобилните приложения за здравето?

Мнениеот mimeto96 » 27 Яну 2020, 11:29

И аз мисля, че тези приложения са много полезни. Имам инсталирани крачкомер заедно с брояч на изпитите чаши вода, танцомер и Тренировки у дома и планиране на хранене. Ползвам ги всеки ден. :smile:
mimeto96
 
Мнения: 227
Регистриран на: 04 Сеп 2019, 09:55

Re: Могат ли да бъдат вредни мобилните приложения за здравето?

Мнениеот Момчил Митев » 30 Яну 2020, 16:27

Паулу Коелюв написа:Могат да бъдат абсолютно вредни и опасни. Особено тези, които са с претенции да мерят телесни показатели и да предлагат диети... съмнявам се, че и фитнес приложенията са адекватни на натоварванията, които може да понесе трениращият. Аз нямам нито едно подобно приложение на телефона си.


До голяма степен мога да се съглася с теб. Все пак при всеки нещата са индивидуални... Има хора с различни заболявания, а приложенията не отчитат тези фактори.
Момчил Митев
 
Мнения: 85
Регистриран на: 25 Ное 2019, 12:23


Назад към Общи приказки

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта