Вредни ли са за здравето рентгеновите снимки на зъбите?

Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.

Вредни ли са за здравето рентгеновите снимки на зъбите?

Мнениеот Момчил Митев » 11 Фев 2020, 15:00

Здравейте! Наложи ми се да си направя снимки на двата кътника на горната челюст. Единият е на 1/3 разрушен и май ще се трябва да се постави щифт и да се направи изграждане на зъба, а другия се надявам да се размине само с пломба...
Въпросът ми е за снимките и до колко могат да ми навредят. За рентгеновите апарати, с които се правят снимки на бял дроб примерно зная, че не са безопасни и облъчването е сериозно, затова не се препоръчва да се правят често. Не съм запознат обаче доколко вредно е облъчването при снимката на зъб. Все пак става въпрос за главата и мозъка... Жената, която ми ги прави, ми каза, че е безопасно, но дали наистина е така? Мислех си дали има разлика в облъчването, ако се снимат отделни зъби или е по-добре да се направи една панорамна снимка, когато както в моя случай трябва да се снимат няколко зъба? Има ли значение и това, че преди 6 месеца ми правиха рентген и на белите дробове?
Момчил Митев
 
Мнения: 98
Регистриран на: 25 Ное 2019, 12:23

Re: Вредни ли са за здравето рентгеновите снимки на зъбите?

Мнениеот Паулу Коелюв » 11 Фев 2020, 16:44

Моето скромно мнение е, че не са напълно безвредни, макар че специалистите стоматолози ни убеждават, че съвременните рентгенови апарати за дентални снимки са с минимално облъчване. Примерно радиацията от тях се равнява на поетата от човек слънчева радиация за един ден - поне така казват...
Аватар
Паулу Коелюв
 
Мнения: 345
Регистриран на: 05 Сеп 2019, 11:09

Re: Вредни ли са за здравето рентгеновите снимки на зъбите?

Мнениеот Елена Стоянова » 11 Фев 2020, 18:14

Вредни са. Имаш право да се притесняваш. Според изследвания на американски учени рентгеновото облъчване може да доведе до тумори в мозъка и увреждане на щитовидната жлеза. Не казвам, че не трябва да се правят зъбни снимки, но само, когато това се налага.
Елена Стоянова
 
Мнения: 108
Регистриран на: 23 Ное 2019, 16:54

Re: Вредни ли са за здравето рентгеновите снимки на зъбите?

Мнениеот Момчил Митев » 12 Фев 2020, 15:51

Елена Стоянова написа:Вредни са. Имаш право да се притесняваш. Според изследвания на американски учени рентгеновото облъчване може да доведе до тумори в мозъка и увреждане на щитовидната жлеза. Не казвам, че не трябва да се правят зъбни снимки, но само, когато това се налага.

Благодаря! Много ме "успокои"! :grin: Обаче като се налага - няма как. А случайно да знаеш кое е по-малко опасно - панорамната снимка или единичната?
Момчил Митев
 
Мнения: 98
Регистриран на: 25 Ное 2019, 12:23


Назад към Общи здравни теми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта

cron