До този момент за мащерката знаех само, че се използва за чай и като подправка в някои ястия. Много ми харесва чаят от нея в комбинация с маточина и жълт кантарион например. Пия го най-вече за успокоение... Казвали са ми, че помага за по-добър сън... Наскоро ми препоръчаха чай Бронхо Пам заради кашлицата. Оказа се, че е освен за белите дробове, е полезен и за имунната система. Прочетох съставките и се учудих, защото се оказа, че този чай съдържа ехинацея и цитросова мащерка! Ехинацея си имам бегла представа какво е, но за този вид мащерка чувам за първи път! Поразрових се малко из нета и се оказа, че мащерката има много видове: обикновена, цитрусова, кимова, дива и дори Пиринска мащерка, която е защитен вид.
Ако има по-запознати с билките, моля да споделят знанията си за различните видове мащерка и ползите от тях.