Депресия и агресия - как мога да се справя с това?

Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.

Депресия и агресия - как мога да се справя с това?

Мнениеот Момчил Митев » 04 Мар 2020, 12:22

Здравейте! Надявам се тук да намеря съвет как да се справя със ситуацията. Притеснявам се за приятелката си. С нея живеем заедно от 4 години. До скоро всичко беше наред, но от Нова година насам нещата не са никак добре. Приятелката ми изпадна в някакво състояние, което лекарите казаха, че е депресия. Не зная какво се е случило на работата й, но изведнъж започна да я мрази, да не харесва колегите си и направо да не й се ходи там. Посъветвах я да напусне и да си намери друга, щом не се чувства добре. От месец вече си е вкъщи, понякога е нервна, понякога странно безразлична към всичко... постоянно се обвинява, че е некадърна и за нищо не ставала. Престана да ходи и на интервюта за работа, защото на няколко пъти се върна от тях разплакана. Опитвам се да я успокоявам, но често тя избухва и си го изкарва на мен... крещи, хвърля предмети, чупи чинии... Не иска да казва на родителите си, за да не ги тревожи. Пред тях казваме, че всичко е наред, но не е! Вече не иска да излиза от къщи дори и за кафе с приятелки... Приговорих я да отидем на психолог, който всъщност даде тази диагноза за депресията. Ходихме и на психиатър, който й изписа Деанксит, но поне за сега не виждам много полза от него... Много ми е мъчно да я гледам в това състояние и не мога да измисля как да й помогна. Всеки опит да я успокоя или насърча да направи нещо полезно за себе си види до агресивно поведение от нейна страна. Посъветвайте ме какво да правя.
Момчил Митев
 
Мнения: 98
Регистриран на: 25 Ное 2019, 12:23

Re: Депресия и агресия - как мога да се справя с това?

Мнениеот Цвети Цветкова » 04 Мар 2020, 17:57

Не допускайте това състояние да се задълбочи. Консултирайте се отново с психолог, ако трябва момичето да ходи на терапия, но не я оставяйте да продължава така. Нещата могат да се влошат много.
Цвети Цветкова
 
Мнения: 166
Регистриран на: 16 Сеп 2019, 11:23

Re: Депресия и агресия - как мога да се справя с това?

Мнениеот ganka67 » 05 Мар 2020, 10:29

Най-важното е да не преставаш да опитваш да й помагаш и да й показваш, че е ценна за теб. За такива състояния трябва доста време да отминат. И съветът ми е да настояваш да си говорите и да я окуражаваш. Лекарствата са си лекарства, но всичко се случва в главата на приятелката ти и ти трябва да изгониш лошите й мисли.
ganka67
 
Мнения: 169
Регистриран на: 15 Окт 2019, 13:53

Re: Депресия и агресия - как мога да се справя с това?

Мнениеот zlati1459 » 05 Мар 2020, 16:03

освен да я подкрепите и да проявите търпение, друго не може да се направи от вас в случая. Тези състояния се лекуват само със специализирана помощ!
zlati1459
 
Мнения: 53
Регистриран на: 05 Ное 2019, 10:37

Re: Депресия и агресия - как мога да се справя с това?

Мнениеот Момчил Митев » 06 Мар 2020, 10:16

Благодаря за съветите. И аз ще се постарая да съм винаги до нея, но се опасявам, че отношението й към мен се променя. Вече всичко я дразни и все по-често чувам: Остави ме на мира! Ще се опитам да я убедя да започне терапия при психолог... Моля препоръчайте ми добър психолог в Бургас.
Момчил Митев
 
Мнения: 98
Регистриран на: 25 Ное 2019, 12:23


Назад към Общи здравни теми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 0 госта