Депресия заради карантината за коронавируса?

Тук е мястото за въпроси, касаещи медицински и здравни теми, които споделяме помежду си.

Депресия заради карантината за коронавируса?

Мнениеот mimeto96 » 04 Май 2020, 20:05

Здравейте! Заради коронавируса и мерките, които се взеха ме съкратиха и останах без работа. Не, че я харесвах особено - бях решила да я сменям, но сега се оказва почти невъзможно да си намеря друга. От почти два месеца съм на борсата. Стоя си вкъщи, преглеждам сайтовете за работа и съм се изпокарала с всички... И във фейсбук не влизам...
Нервно ми е и притеснено. Не мога да спя добре. Предполагам, че е някакъв вид депресия, но не ми се иска точно сега да ходя по доктори. Какво ще ме посъветвате? Да пия нещо за успокоение или нещо друго? Понякога ми изтръпват пръстите на ръцете. Това пак ли е от притеснение? Личната ми лекарка ме кара да ходя на изследвания и ми говори за скенери, невролози и някакви такива щуротии... Сигурно нещата ще се успокоят, като почна работа, но за сега ми дайте съвет, моля. Не ми се ходи по доктори.
mimeto96
 
Мнения: 251
Регистриран на: 04 Сеп 2019, 09:55

Re: Депресия заради карантината за коронавируса?

Мнениеот ganka67 » 05 Май 2020, 09:02

Твърде е вероятно това състояние да се дължи на тревожност от това, че си останала без работа... Успокоителните в случая няма да ти се разминат, но трябва да ти бъдат изписани от лекар. Колкото и да не ти се иска, ще трябва да се консултираш със специалист.
ganka67
 
Мнения: 158
Регистриран на: 15 Окт 2019, 13:53

Re: Депресия заради карантината за коронавируса?

Мнениеот Цвети Цветкова » 05 Май 2020, 10:10

Доста неща съм изчела по темата за депресивните състояния и тревожността, които създава принудителното стоене вкъщи заради коронавируса. Аз за щастие не съм принудена да стоя у дома и все още съм на работа, но мои приятели и близки, особено тези с малки деца, които няма кой друг да гледа, се оплакват от подобни състояния. Съветът ми е да си намериш занимание, което да те откъсва от мрачните мисли. Дистанционната работа също е вариант. Потърсила ли си инфо за такава?
Цвети Цветкова
 
Мнения: 160
Регистриран на: 16 Сеп 2019, 11:23

Re: Депресия заради карантината за коронавируса?

Мнениеот Innerlane » 06 Май 2020, 16:50

Депресията говори за проблем на централната нервна система, изтръпванията - за проблем на периферната. Аз бих отишла на преглед при невролог задължително. Шансът да мине без лекарства е малък, редно е навреме да се вземат мерки преди нещата да се задълбочат. На хората с депресия не просто "не им се ще" да си признаят, че имат проблем или да киснат по кабинети, на тях с времето започва да "не им се ще" дори да извършват нормални ежедневни дейности като това да излизат навън и да се виждат с приятели, че дори и ходенето до магазина им се вижда тегаво. Не чакайте. Не е до воля или липса на хоби.
Innerlane
 
Мнения: 114
Регистриран на: 04 Апр 2016, 15:41

Re: Депресия заради карантината за коронавируса?

Мнениеот mimeto96 » 03 Юни 2020, 10:00

Innerlane написа:Депресията говори за проблем на централната нервна система, изтръпванията - за проблем на периферната. Аз бих отишла на преглед при невролог задължително. Шансът да мине без лекарства е малък, редно е навреме да се вземат мерки преди нещата да се задълбочат. На хората с депресия не просто "не им се ще" да си признаят, че имат проблем или да киснат по кабинети, на тях с времето започва да "не им се ще" дори да извършват нормални ежедневни дейности като това да излизат навън и да се виждат с приятели, че дори и ходенето до магазина им се вижда тегаво. Не чакайте. Не е до воля или липса на хоби.


Тези състояния, за които говорите, ги има и при мен. Наистина не ми се иска да излизам от къщи и да се срещам с хора. Ходих на психиатър и невролог. Предписа ми Деанксит. Като че ли с него се чувствам по-добре. Започнах и работа, което предполагам, че също ми се отразява положително. Притеснението ми е само да не привикна към деанксита и да не мога без него. Има ли такава опасност?
mimeto96
 
Мнения: 251
Регистриран на: 04 Сеп 2019, 09:55


Назад към Общи здравни теми

Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 1 госта